Babka ziemniaczana ClashJe
- ucierasz ziemniaki tak jak na placki ziemniaczane
- (można również utrzeć trochę marchewki do smaku)
- dodajesz mąkę i jako
- sól i pieprz do smaku
- na patelni podsmażasz kiełbasę posiekaną na drobne kawałki (najlepiej mocno wędzoną)
- do podsmażonej kiełbaski oprócz oleju czy oliwy nie trzeba nic doprawiać, bo sama kiełbasa ma swój smak
- można dodać trochę posiekanej cebulki lub czosnku dla urozmaicenia potrawy.
- szklane żaroodporne naczynie (lub inne do pieczenia) smarujesz masłem i posypujesz tarta bułka lub kruszonymi płatkami kukurydzianymi
- wlewasz do naczynia wlewasz trochę tartych ziemniaków (ok.¼) wrzucasz połowę kiełbaski,
- wlewasz kolejną część ziemniaków (kolejne ¼) i resztę kiełbaski.
- teraz pozostałą cześć ziemniaków przyprawiasz curry lub inną egzotyczną przyprawą np. kurkumy.
- do naczynia wlewasz przyprawione curry ziemniaki
- posypujesz na wierzchu bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi
- przykrywasz i wstawiasz do piekarnika na 180stopni
- pieczesz
- na patelni smażysz cebulkę na złoto dodajesz śmietanę i zagęszczasz mąką w zależności czy lubisz gęsty czy rzadki sos.
- przyprawiasz do smaku, czym tam chcesz byle by naturalne (nie jakieś tam przyprawki czy vegety)