Skocz do zawartości


Zdjęcie

Centrowanie w CCS - niepożądane przesuwanie strony ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kpuc

Kpuc

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 2012.05.27, 21:43

Hej, mam pewien problem z stroną którą przekładam z html na CCS (to moja pierwsza strona w tym języku), po wycentrowaniu niby wszystko jest ok, ale denerwują mnie te paski przewijania strony .

http://testkj.ugu.pl/index.html

Proszę spójrzcie.
Spoiler


Proszę o rady.

#2 kr2ysiek

kr2ysiek

  • Pomocnik
  • 1501 postów

Napisano 2012.05.27, 22:27

Nie polecam tworzenia układu całej strony na tabeli i pozycjonowaniu absolutnym. Nawet jak na pozycjonowanie absolutne dziwnie to zrobiłeś. Nie lepiej było by ustalać od lewej strony? I po co div.margin1 ma własność float i zaczyna się na środku strony? Jak chcesz mieć stronę na środku, to ustaw tak:
margin: 0 auto;
width: 900px;
Ja zwykle robię taki szkielet strony:
Spoiler

  • Kpuc lubi to

#3 Kpuc

Kpuc

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 2012.05.28, 11:50

Z float chodziło o ustawieniu punktu centralnie, na nim grafika (tło) i odnoszące się do niego inne elementy.

W poziomie jest dobrze, ale strone można przewijać w dół.
Dodanie ''height: 500px;'' nie zmienia stanu żeczy.
Spoiler


http://www.testkj.ugu.pl/

Użytkownik Kpuc edytował ten post 2012.05.28, 11:53


#4 Beherit

Beherit

    In Sorte Diaboli

  • Wtyczkopisarz
  • 5030 postów

Napisano 2012.05.28, 12:04

Scrolle do przewijania lewo/prawo są bo masz nieokreśloną szerokość boksa z tym czarnym ekranikiem. Ogólnie rzecz biorąc to szablon jest bardzo źle skonstruowany - powinieneś się posłużyć opływaniem zamiast dawać relatywną pozycję i ujemne wartości CSS.
  • Kpuc lubi to

#5 vBz

vBz

    Expert

  • Dekorator
  • 828 postów

Napisano 2012.05.28, 13:08

html,body{
   background:url(img/tlo.png) repeat;
   max-height:510px;
   overflow:hidden;
}

Powinno załatwić sprawę.
  • Kpuc lubi to

#6 Kpuc

Kpuc

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 2012.05.28, 14:00

Pięknie dzięki vBz, plusa łap za rozwiązanie problemu :)

Beherit,
<!---tablica-->
<div style='position:relative; right:-250px; bottom:255px; z-index:2;'>
<img width="625" height="360" src="img/demox.png" />
</div>
<!---tablica-->
Jest określona wielkość. Chyba ze nie o tym piszesz ?

kr2ysiek, twój przykład mi się pewnie przyda, choć go nie rozumiem, piszesz by nie robić strony o tabele, a widzę znaczniki <li> i <ul> ?



A co mi tam, wszystkim stawiam po plusie za chęci :)

Użytkownik Kpuc edytował ten post 2012.05.28, 14:00


#7 Beherit

Beherit

    In Sorte Diaboli

  • Wtyczkopisarz
  • 5030 postów

Napisano 2012.05.28, 14:03

@Kpuc No masz określenie tylko dla tagu IMG ale blok już nic takiego nie ma. Zobacz sobie sytuację pod Firefoksem z zainstalowanym Firebug. Zmienisz sobie na żywo wartości i od razu zobaczysz efekt. I najważniejsze - Firebug "zakoloruje" Ci bloki, będziesz wiedział jak one się prezentują na stronie.

kr2ysiek, twój przykład mi się pewnie przyda, choć go nie rozumiem, piszesz by nie robić strony o tabele, a widzę znaczniki <li> i <ul> ?

To nie są elementy tabeli ;) A strony faktycznie lepiej opierać na blokach DIV, masz wówczas pewność, że będą się wszędzie dobrze wyświetlać.

#8 Kpuc

Kpuc

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 2012.05.28, 14:22

Ok, zainstaluje i będę testował.

Co do tych bloków to jest coś takiego widoczne
Dołączona grafika

Wrócę z pracy i zobaczę to nadawanie wielkości dla bloku div, to pewnie było moim problemem. I dlatego strona miała możliwość przesuwania.

Użytkownik Kpuc edytował ten post 2012.06.05, 07:17


#9 Kpuc

Kpuc

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 2012.06.05, 07:17

Na razie zostawię to tak jak jest, poprawiłem to i tamto i dostałem 6 na koniec semestru, później do tego wrócę, a teraz muszę się uczyć programowania w Turbo Pascalu.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych