Skocz do zawartości


Zdjęcie

Nowa strona AQQ.eu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
79 odpowiedzi w tym temacie

#61 karololszak

karololszak

    podróżnik w czasie

  • Moderator
  • 1562 postów

Napisano 2013.03.22, 01:35

To przez footer o position: absolute ;) Ale da się to naprawić. Trzeba w htmlu: wyciągnąć div.footer poza div.content, w CSSie: zmienić .footer na width: 735px; margin: 0 auto; i wywalić position: absolute; i pozycjonowanie left i bottom; i zmienić .content height: 230px; - wtedy nie będzie poziomego scrolla na szerokości od 950px (obecnie jakoś ok. 1070px).

Kiedyś były tu linki do moich stron, ale przez lata wszystko upadło... :(


#62 Czajo

Czajo

    Redaktor Strefy AQQ

  • Użytkownik
  • 701 postów

Napisano 2013.03.22, 08:38

wymyśliłem, że ten cały changelog mógłby być podzielony na sekcje, które by się pokazywały/chowały np. dla programistów - zmiany w SDK, dla dekoratorów - zmiany w systemie skórkowania, poprawki błędów - wiadomo

kliknij tutaj i zgarnij nasz najnowszy program tj. hack do momio za darmo


#63 wu112

wu112

    Wrzuć Monetę

  • Moderator
  • 2850 postów

Napisano 2013.03.22, 08:50

@Czajo IMO taka lista powinna być robiona z automatu, bo jak Ci się znudzi jej robienie, albo nie będziesz miał czasu, to trzeba to będzie ze strony usuwać ;) No i powinna być raczej z podziałem na wersje, żeby było widać co kiedy się zmieniło.

Generalnie OC chciał, żeby strona była niezależna jak to tylko możliwe (czyt. żeby sam mógł zmienić zawartość w razie nowej stabilki), a niestety w przypadku listy musiałby czekać aż mu ją podeślesz. Tak więc jeśli nie będzie ona robiona automatycznie, to zapewne jej na stronie nie będzie.


WindowsPrzeglądarkaAQQWtyczkiKompozycja


#64 Czajo

Czajo

    Redaktor Strefy AQQ

  • Użytkownik
  • 701 postów

Napisano 2013.03.22, 09:13

taką listę mogę się deklarować wysyłać max kilka godzin od pojawienia się stabilki (w zależności od tego jaki mi się ułoży plan zajęć, ale podejrzewam, że to by była tylko kwestia przerzucenia ostatnie wersji (tj stabilnej), bo taki changelog na strefę AQQ staram się robić na bieżąco

kliknij tutaj i zgarnij nasz najnowszy program tj. hack do momio za darmo


#65 mav

mav

    Skrypter

  • Przyjaciel
  • 1157 postów

Napisano 2013.03.22, 11:10

Tylu tutaj zdolnych studentów, albo zawodowców (większość zna dobrze html/css, pewnie tak samo php/mysql) więc doprawdy nie pojmuję, dlaczego tak długo wszystko stoi w miejscu. Chociaż w sumie wiem: brak kasy. Nikt nie chce robić za friko. CT żałuje kasy, a nie są to jakieś koszmarne kwoty (zwłaszcza jak wezmą studenta :D )

I wszystkie te prośby z automatycznym changelogiem są naprawdę do zrobienia, podejrzewam, że nawet dałoby się to bez większego problemu sprzężeć z forum, chociaż nie znam struktury tabel ani źródeł. Nie takie jednak przeróbki się robiło :) Zresztą dodanie/przerobienie jakiegoś gotowego modułu również nie powinno być trudne.


  • Pol lubi to

JS / jQuery / PHP / MySQL / CMS / Forum filmowe / Kran kamerowy


#66 Oconnel

Oconnel

    AQQ Developer

  • Właściciel
  • 4620 postów

Napisano 2013.03.22, 12:05

Jeżeli ta lista miała by być umieszczana na głównej stronie AQQ to ja jestem przeciwny. Poza hardcore-owymi fanami AQQ nikogo ona nie będzie obchodzić. Każdemu wystarczy skrót najważniejszych zmian, i taki skrót jest już teraz prezentowany na głównej stronie :)

 

EDIT:

Apropo. Nie wiem czy zauważyliście, ale od dzisiaj dostępna jest również anglojęzyczna strona AQQ.eu pod adresem http://www.aqq.eu/en.html

W zależności od lokacji użytkownika będzie automatycznie ładować się polska lub angielska wersja strony.


  • Silverlight lubi to
MyPortalYouTubeTwitter54slty.png

#67 Qrix

Qrix

    Adept

  • Wtyczkopisarz
  • 361 postów

Napisano 2013.03.22, 12:36

W zależności od lokalizacji? Nie lepiej w zależności od języka przeglądarki?
Proszę o zgłaszanie błędów w moich wtyczkach na bugliście - po zgłoszeniu proszę o link do zgłoszenia wysłać na moje jabberowe konto qrix@aqq.eu - o błędach nie zgłaszanych na bugliście z reguły szybko zapominam ;)
Moje posty czyta Dołączona grafika

#68 Oconnel

Oconnel

    AQQ Developer

  • Właściciel
  • 4620 postów

Napisano 2013.03.22, 12:38

Źle się wyraziłem, jest w zależności od języka przeglądarki, tak właśnie.


MyPortalYouTubeTwitter54slty.png

#69 kr2ysiek

kr2ysiek

  • Pomocnik
  • 1501 postów

Napisano 2013.03.22, 13:26

Tylko tytuł polski został. :P

  <title>Witamy na stronie komunikatora AQQ!</title>

I brakuje zamknięcia tagu </div> dla <div class="slide4">. I trochę innych błędów: http://validator.w3....=Inline&group=0



#70 Deadmaster

Deadmaster

    Hellraiser

  • Moderator
  • 2087 postów

Napisano 2013.03.22, 17:02

Drobnostka nie jest przetłumaczona w podglądzie kompozycji - chodzi o "Screen 1 z 9". Druga, ważniejsza sprawa to to czy musi być przekierowanie na http://www.aqq.eu/pl.html? Chodzi oczywiście o te końcówke. Polska wersja powinna być podstawowa a dopiero w wersji angielskiej adres powinien ulec zmianie. I te wstrętne końcówki ".html" - tragedia :P



#71 kr2ysiek

kr2ysiek

  • Pomocnik
  • 1501 postów

Napisano 2013.03.22, 20:29

Wg mnie końcówki .html nie są wstrętne, ale .htm już tak.


  • karololszak lubi to

#72 Qrix

Qrix

    Adept

  • Wtyczkopisarz
  • 361 postów

Napisano 2013.03.22, 20:32

To jeszcze coś koło tematyki changelogu... Kiedyś wspominałem (daaaaaaawno temu) o tym, by SDK posiadało RSS w taki sposób, aby można było śledzić zmiany i nowości w prosty sposób. Gdyby oprzeć go o skrypt MediaWiki (lub podobny) to prócz SDK (i RSS) możnaby łatwo stworzyć konta kilku osobom, które by prócz suchego opisu mogły dać proste przykładowe źródła w różnych językach w jednym miejscu. Niemniej dla leniwego Qrixa najważniejszy jest RSS by nie musiał śledzić zmian po czejndżlogach i buglistach ;)


Proszę o zgłaszanie błędów w moich wtyczkach na bugliście - po zgłoszeniu proszę o link do zgłoszenia wysłać na moje jabberowe konto qrix@aqq.eu - o błędach nie zgłaszanych na bugliście z reguły szybko zapominam ;)
Moje posty czyta Dołączona grafika

#73 wu112

wu112

    Wrzuć Monetę

  • Moderator
  • 2850 postów

Napisano 2013.03.22, 22:13

To przez footer o position: absolute ;) Ale da się to naprawić. Trzeba w htmlu: wyciągnąć div.footer poza div.content, w CSSie: zmienić .footer na width: 735px; margin: 0 auto; i wywalić position: absolute; i pozycjonowanie left i bottom; i zmienić .content height: 230px; - wtedy nie będzie poziomego scrolla na szerokości od 950px (obecnie jakoś ok. 1070px).

Owszem jest to wina stopki, ale przekombinowałeś :P Wystarczyło zmniejszyć jej szerokość ;)

 

Tylko tytuł polski został. :P

  <title>Witamy na stronie komunikatora AQQ!</title>

Poprawiłem ;)

Nowa wersja już niedługo.


WindowsPrzeglądarkaAQQWtyczkiKompozycja


#74 jojo87

jojo87

    Niedoszły wtyczkopisarz

  • Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 2013.03.22, 22:32

Na angielskiej stronie nie mam poziomego paska przewijania. Na polskiej - tak. Patologia...

#75 wu112

wu112

    Wrzuć Monetę

  • Moderator
  • 2850 postów

Napisano 2013.03.22, 22:40

Nie patologia tylko stan przejściowy.. za parę chwil będzie ok. Nie siej zamętu :]


WindowsPrzeglądarkaAQQWtyczkiKompozycja


#76 jojo87

jojo87

    Niedoszły wtyczkopisarz

  • Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 2013.03.22, 23:46

A to w takim razie dobrze. Teraz jest git :)

Zauważyłem kilka małych błędów:
1. Na PL i ANG wersji z po lewo od przycisków do pobrania AQQ, jest jakiś napis. Ukrywa się za tymi przyciskami ale z ich lewej strony trochę go wystaje.
2. Na ANG wersji mamy linki do polskiej pomocy (np. spod sprawdzenia, którą możemy zainstalować wersję AQQ). Trochę to sensu nie ma. Pewnie nie chciałoby się nikomu pomoc przekładać na angielski? ;)

I jeszcze taka mała sugestia, może grafikę flaga-USA połączyć z flagą Wlk Brytanii? Wziąć po skosie jedną połówkę flagi USA i Wlk Brytanii. Wg mnie takie oznaczenie jest lepsze do informacji o obsługi języka angielskiego.

#77 Deadmaster

Deadmaster

    Hellraiser

  • Moderator
  • 2087 postów

Napisano 2013.03.22, 23:52

2. Na ANG wersji mamy linki do polskiej pomocy (np. spod sprawdzenia, którą możemy zainstalować wersję AQQ). Trochę to sensu nie ma. Pewnie nie chciałoby się nikomu pomoc przekładać na angielski? ;)

 

Jak ktoś zrobi to ja moge wrzucić, zapraszam :)

 

PS.: Co do końcówek to teraz jest ".php", super...

 

EDIT: Ostatni slajd w jest za nisko (w wersji PL i ENG) przez co jest brzydko. Dodatkowo właściwie każdy slajd różni się czymś (i nie chodzi o napisy :P) od swojego bliźniaka z przeciwnej wersji językowej...


Użytkownik Deadmaster edytował ten post 2013.03.23, 00:03


#78 karololszak

karololszak

    podróżnik w czasie

  • Moderator
  • 1562 postów

Napisano 2013.03.22, 23:58


To przez footer o position: absolute ;) Ale da się to naprawić. Trzeba w htmlu: wyciągnąć div.footer poza div.content, w CSSie: zmienić .footer na width: 735px; margin: 0 auto; i wywalić position: absolute; i pozycjonowanie left i bottom; i zmienić .content height: 230px; - wtedy nie będzie poziomego scrolla na szerokości od 950px (obecnie jakoś ok. 1070px).

Owszem jest to wina stopki, ale przekombinowałeś :P Wystarczyło zmniejszyć jej szerokość ;)


Zmniejszenie jej szerokości jest połowicznym rozwiązaniem :P wystarczy że będziesz kiedyś chciał zmienić (dodać) coś do DOMa i będziesz i tak musiał wszystko poprawiać. Lepiej zrobić raz, a dobrze, a nie z position absolute się ciągle bawić ;)

Kiedyś były tu linki do moich stron, ale przez lata wszystko upadło... :(


#79 wu112

wu112

    Wrzuć Monetę

  • Moderator
  • 2850 postów

Napisano 2013.03.24, 13:37

Nowa wersja na serwerze :)
 

Drobnostka nie jest przetłumaczona w podglądzie kompozycji - chodzi o "Screen 1 z 9".


Poprawione.
 

2. Na ANG wersji mamy linki do polskiej pomocy (np. spod sprawdzenia, którą możemy zainstalować wersję AQQ). Trochę to sensu nie ma. Pewnie nie chciałoby się nikomu pomoc przekładać na angielski? ;)

 

Jak ktoś zrobi to ja moge wrzucić, zapraszam :)


Jeśli chodzi tylko o akapit "Która wersja AQQ?", to pod koniec przyszłego tygodnia mogę machnąć tłumaczenie ;)

 

EDIT: Ostatni slajd w jest za nisko (w wersji PL i ENG) przez co jest brzydko. Dodatkowo właściwie każdy slajd różni się czymś (i nie chodzi o napisy :P) od swojego bliźniaka z przeciwnej wersji językowej...


Poprawione.

I jeszcze taka mała sugestia, może grafikę flaga-USA połączyć z flagą Wlk Brytanii? Wziąć po skosie jedną połówkę flagi USA i Wlk Brytanii.


Bez przesady. IMO będzie to nieczytelne, tym bardziej, że zmieniłem trochę flagi.

Pełna lista zmian:
  • Poprawki grafik slajdów.
  • Dodano nowy link do strony aqq.eu/nk.
  • Poprawiono link w stopce "Polityka plików cookie".
  • Na pierwszym slajdzie ikony sieci w chmurce są klikalne i prowadzą do opisu konfiguracji danej sieci.
  • Zmieniono przyciski do zmiany języka.
  • Poprawiono wyświetlanie ostatniego slajdu.
  • Inne drobne poprawki.


Ctrl + R ;)


Użytkownik wu112 edytował ten post 2013.03.24, 13:37

WindowsPrzeglądarkaAQQWtyczkiKompozycja


#80 Deadmaster

Deadmaster

    Hellraiser

  • Moderator
  • 2087 postów

Napisano 2013.03.24, 14:37

Jeśli chodzi tylko o akapit "Która wersja AQQ?", to pod koniec przyszłego tygodnia mogę machnąć tłumaczenie ;)

 
Głupio tak tłumaczyć jeden akapit, najlepiej by było całego help'a - może kiedyś :D

 

  • Na pierwszym slajdzie ikony sieci w chmurce są klikalne i prowadzą do opisu konfiguracji danej sieci.

 

Uh, to trzeba szybko Skype'a dorobić :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych