Skocz do zawartości


Zdjęcie

Free Pascal


21 odpowiedzi w tym temacie

#1 przemek95

przemek95

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 2013.02.12, 19:24

Koledzy pomocy, mam do zrobienia zadanie na programowanie. Brzmi ono tak:

napisz program za pomocą funkcji który bedzie sprawdzał czy mozna z trzech przykladowych liczb zbudować trójkąt prostokątny. Jeżeli nie to niech wypisuje " nie mozna zbudować trójkąta"

a jezeli moze to niech wypisuje "tak mozna zbudować trójkąt" Poniżej mam już wstęp i program tylko nie wiem co jest źle ponieważ nie działa wyskakuje jakiś błąd podczas kompilacji prosze pomcy!!!

program tr;

var A,B,C,V:integer;

function trojkat():string;
begin
    Write('Podaj pierwsza liczbe: ');
    ReadLn(A);
    Write('Podaj druga liczbe: ');
    ReadLn(B);
    Write('Podaj trzecia liczbe: ');
    ReadLn©;
if(A>B)then
begin
v:=A;
A:=B;
B:=V;
end;
if(B>C) then
begin
V:=B;
B:=C;
c:=v;
if(A>B) then begin
V:=A;
A:=B
B:=V;
end;
end;
if a+b>c then
trojkar:=' mozna zbudowac'
else
trojkat:='nie mozna znbudowac';
end;

begin
writeln(trojkat);
readl;
end.



#2 stivo

stivo

    mgr inż.

  • Moderator
  • 2184 postów

Napisano 2013.02.12, 19:44

Komunikat błędu?



#3 przemek95

przemek95

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 2013.02.12, 20:08

Są dwa komunikaty  błędzie:
Sort.pas(3.1) Fatal: Can't find unit System used by try

Sort.pas(0)Fatal:Compilation aborted


Użytkownik stivo edytował ten post 2013.02.12, 21:18
Nie cytujemy poprzedniego posta w całości.


#4 Sauler

Sauler

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 2013.02.12, 21:47

po linijce: 

 

program tr; 
 

dodaj linijkę:

 

 

uses crt;
 

powinno działać :)



#5 Lynn

Lynn

    Kapryśna Królowa Muzyki

  • Użytkownik
  • 968 postów

Napisano 2013.02.12, 22:27

Nie masz 'uses crt'. 

 

Free Pascal? O szkoly odeszly od zmuszania wszystkich nauki programowania na Turbo pascalu? W koncu


Użytkownik Lynn edytował ten post 2013.02.12, 22:28

w1n8.jpg

Every word that he says is a dagger in me

Will the world remember you when you fall? Could it be your death means nothing at all.

At the shrine of frendship never say die, let the wine of frendship never run dry.

 


#6 Czajo

Czajo

    Redaktor Strefy AQQ

  • Użytkownik
  • 701 postów

Napisano 2013.02.12, 22:31

turbo pascal nie działa na Viście wzwyż :P


kliknij tutaj i zgarnij nasz najnowszy program tj. hack do momio za darmo


#7 Lynn

Lynn

    Kapryśna Królowa Muzyki

  • Użytkownik
  • 968 postów

Napisano 2013.02.12, 22:35

Działa jak się jakąś łatkę doinstaluje. Z tym, że działa na małym oknie a nie fullscreenie.


w1n8.jpg

Every word that he says is a dagger in me

Will the world remember you when you fall? Could it be your death means nothing at all.

At the shrine of frendship never say die, let the wine of frendship never run dry.

 


#8 Sauler

Sauler

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 2013.02.12, 22:38

dokładniej to trzeba go uruchomić w DosBOXie :D



#9 mav

mav

    Skrypter

  • Przyjaciel
  • 1157 postów

Napisano 2013.02.12, 22:43

Nie wiem po co w ogóle tracić czas na wszystko pascalo-pochodne... skoro już offtopujemy :)


JS / jQuery / PHP / MySQL / CMS / Forum filmowe / Kran kamerowy


#10 przemek95

przemek95

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 2013.02.13, 18:29

po linijce: 

 

program tr; 
 

dodaj linijkę:

 

 

uses crt;
 

powinno działać :)

Dalej nie działą wyskakuje dalej ze mam problem z tym poczatkiem " tr" ;( nawet jak mam uses crt



#11 Sauler

Sauler

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 2013.02.13, 19:37

podaj jaki dokładnie wyskakuje Ci błąd. A i podaj wersję Free Pascala :D



#12 przemek95

przemek95

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 2013.02.13, 20:01

podaj jaki dokładnie wyskakuje Ci błąd. A i podaj wersję Free Pascala :D

Są dwa komunikaty  błędzie:

Sort.pas(3.1) Fatal: Can't find unit System used by try


Sort.pas(0)Fatal:Compilation aborted           a  wersja to : 2.2.0  dało by to się rozwiązać dzisiaj?? bo to do szkoly na zaliczenie ;)



#13 Sauler

Sauler

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 2013.02.13, 20:11

spróbuj pobrać wersję 2.6.0 :)

np. stąd: http://www.programos...ree-pascal.html

odinstaluj starą najpierw :P a dalej to zobaczymy :)



#14 przemek95

przemek95

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 2013.02.13, 21:38

spróbuj pobrać wersję 2.6.0 :)

np. stąd: http://www.programos...ree-pascal.html

odinstaluj starą najpierw :P a dalej to zobaczymy :)

niestety dalej lipa



#15 Sauler

Sauler

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 2013.02.13, 21:43

a inne programy działają, tzn. kompilują się ?



#16 Draen

Draen

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 2013.02.13, 21:48

Jak Free Pascal nie działa, to możesz skorzystać z zamiennika: link

Jest to prosty edytor z kompilatorem Free Pascala.

 

@Down: Akurat tak się składa, że ten z powyższego linka jest mojego autorstwa i jest to normalna aplikacja (nie wymaga żadnych DosBoxów :) )


Użytkownik Draen edytował ten post 2013.02.13, 21:52


#17 Sauler

Sauler

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 2013.02.13, 21:50

P.S. Ja osobiście do pascala używam bardzo przyjemnego programu: Sublime Text 2 ;)

 

Edit:

Nie zauważyłem, że wersja którą podałeś jest inna :D


Użytkownik sauler1995 edytował ten post 2013.02.13, 21:52


#18 przemek95

przemek95

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 2013.02.13, 21:53

a inne programy działają, tzn. kompilują się ?

Wszystko inne chodzi inne moje programiki działają tylko ten nie dziala i wyskakuje mi problem z poczatkiem ze nie moze odczytac "tr"



#19 Sauler

Sauler

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 2013.02.13, 21:56

program tr;

var A,B,C,V:integer;

function trojkat():string;
begin
    Write('Podaj pierwsza liczbe: ');
    ReadLn(A);
    Write('Podaj druga liczbe: ');
    ReadLn(B);
    Write('Podaj trzecia liczbe: ');
    ReadLn;
if(A>B)then
begin
v:=A;
A:=B;
B:=V;
end;
if(B>C) then
begin
V:=B;
B:=C;
c:=v;
if(A>B) then begin
V:=A;
A:=B;
B:=V;
end;
end;
if a+b>c then
trojkat:=' mozna zbudowac'
else
trojkat:='nie mozna znbudowac';
end;

begin
writeln(trojkat);
readln;
end.

 

spróbuj odpalić ten kod...poprawiłem kilka błędów :)



#20 przemek95

przemek95

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 2013.02.13, 22:19

Dziękuje bardzo za pomoc pomoglo ponowne wgranie programu:) Wszystko dziala





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych