Skocz do zawartości


Zdjęcie

Przepisy kulinarne (proste i sprawdzone)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 ClashJe

ClashJe

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 2013.03.03, 14:26

Paciajka

 

Nazwa może trochę śmieszna, ale ma swoje pochodzenie. Kiedyż nie wiedziałam, co zrobić dla dzieci na śniadanie, ugotowałem jajka, gdy jaja były już gotowe dzieci mi oznajmiły, że nie są zainteresowane takim śniadaniem. Wpadłem na pomysł zrobienia z nich pasty. Dzieci śmiały się z niej, że to takie wypaciane jajka, czasem przyjęła się taka nazwa paciajka. Robię ją często do dziś.

 

Baza

- Ugotowane na twardo jajka drobno siekamy (ja trę na tarce na dużych oczkach),

- Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku,

Dodatki

- Kolejne składniki dodajemy w zależności od pory roku oraz posiadanych przypraw, możemy dodać jeden ze składników:posiekany szczypiorek lub drobno posiekaną cebulę, można dodać posiekaną kukurydzę konserwową lub groszek, posiekany koperek. (można dodać nawet drobno posiekane świeże ogórki po odsączeniu wody), Oczywiści można dodać wszystko lub nic same jaka, majonez i przyprawy.

- Do smaku można dodać przyprawy np. curry czy tzatziki, które zupełnie zmienią charakter pasty.

Całość mieszamy proporcje dobieramy tak by baza miała gęstość pasty,

 

Tak przygotowana pastę kładziemy na chlebek lub bułkę posmarowana masłem lub na grzanki. Pasta jest najlepsza, gdy jeszcze jest ciepła, to znaczy jak siekamy jeszcze ciepłe jajka. Za każdym razem dodając inne dodatki do bazy mamy zupełnie inną pastę, więc śniadania nie są nudne.

Pasta może być również dobrym nadzieniem do faszerowanych jajek.

 

Smacznego. :thumbup:


Historia AQQ

Kompendium wiedzy o AQQ

Stolicą POLSKI jest WARSZAWA nie Warsow Ustawa z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim Dz. U. z 1999 r. Nr 90, poz. 999


#2 Gość_Derdiana_*

Gość_Derdiana_*
  • Gość

Napisano 2013.03.03, 15:21

Przepis na pączki z maszynki:
1 filiżanka mąki
½ filiżanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
½ filiżanki mleka
½ łyżeczki zapachu waniliowego
4 łyżki oleju
Plus pędzelek i olej do smarowania powierzchni maszynki do pieczenia.
 
Wszystkie składniki mieszamy w mikserze na gładką masę. Rozgrzewamy maszynkę i wypełniamy otwory ciastem. Ja robię to łyżką. Przykrywamy pokrywkę maszynki i czekamy około dwóch minut. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy z otworków. Robię to przy pomocy dwóch wykałaczek, którymi podważam pączka. Ciepłe pączusie posypuję cukrem pudrem lub smaruję polewą czekoladową.
 
opon-kas.jpg
 
Smacznego!  taak


#3 ClashJe

ClashJe

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 2013.03.07, 12:13

Kulki ziemniaczane ClashJe

 

Danie jest bardzo proste, może być daniem głównym na śniadanie obiad czy kolację, może być ciekawym dodatkiem do dania głównego. Coś ciekawego dla dzieci. Może być podawany na ciepło lub zimno jako przekąska.

 

- ugotowane ziemniaki, dokładnie rozcieramy lub przepuszczamy przez maszynkę,

- dodajemy mąkę ok. ¾ objętości ziemniaków,

- dodajemy 1 lub 2 jaka, sól i pieprz do smaku,

- można dodać trochę kminku co urozmaici smak szczególnie gdy potrawa będzie podawana na zimno,

- całości ugniatamy tak jak na kopytka,

- porcjujemy na małe kulki (tak jak na kopytka),średnica ok 1,5-2cm

- kulki smażymy na głębokim oleju aż osiągną jasno brązowy kolor.

- po wyjęciu z oleju kulki są twarde potem staną się miękkie, kładziemy je na papier w celu odsączenia oleju

- gotowe

 

1. Na gorąco z dodatkiem sosu, ketchupu itp..

2. Na gorąco zamiast ziemniaków do dania głównego

3. Na zimno jako np. dodatek do piwa, zamiast toksycznych chipsów.

4. Smażone na oleju słonecznikowym maja zupełnie inny smak.

5. dla dzieci zamiast kulek można uformować gwiazdki czy ludziki.

 

Smacznego :thumbup:


Historia AQQ

Kompendium wiedzy o AQQ

Stolicą POLSKI jest WARSZAWA nie Warsow Ustawa z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim Dz. U. z 1999 r. Nr 90, poz. 999


#4 Lynn

Lynn

    Kapryśna Królowa Muzyki

  • Użytkownik
  • 968 postów

Napisano 2013.03.08, 00:09

My to nazywamy 'kluski śląskie" albo "kluseczki śląskie" jak są malutkimi kulkami. Z tym, że to gotujemy a nie smażymy.


Użytkownik Lynn edytował ten post 2013.03.08, 00:10

w1n8.jpg

Every word that he says is a dagger in me

Will the world remember you when you fall? Could it be your death means nothing at all.

At the shrine of frendship never say die, let the wine of frendship never run dry.

 


#5 ClashJe

ClashJe

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 2013.03.08, 09:24

No i o to tu właśnie chodzi, że nie są to tradycyjne kopytka tylko smażone na głębokim oleju jak pączki. Dzięki temu można je jeść na zimno a jak usmażone są na oleju słonecznikowym to są super do piwa takie lekko słone z kminkiem, mniam. :thumbup:.


Historia AQQ

Kompendium wiedzy o AQQ

Stolicą POLSKI jest WARSZAWA nie Warsow Ustawa z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim Dz. U. z 1999 r. Nr 90, poz. 999


#6 beata61

beata61

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 2017.06.27, 11:37

To może ja zapodam prosty przepis na szybkie ciasto rabarbarowe: https://www.przepisy...abarbarowy-2586 - korzystajmy z dobrodziejstwa owoców sezonowych!






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych