Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najbliższa przyszłość AQQ - Oconnel wyjaśnia!

• Zamknięty Temat jest zamknięty
666 odpowiedzi w tym temacie

#1 Oconnel

Oconnel

AQQ Developer

• Właściciel
  • 4622 postów

Napisano 2013.12.19, 10:06

Nadszedł czas aby wyjaśnić Wam wszystkim co się aktualnie dzieje z AQQ. Wiele osób bardzo czeka na te informacje i choć mógłbym Wam ich zaoszczędzić podając je np. po Nowym Roku, to nie chcę Was już dłużej trzymać w niepewności. A więc kawa na ławę.

Sytuacja wygląda tak, że od pewnego czasu wiem już, że spółka AQQ (powiązana bezpośrednio z Creative Team S.A i mająca prawa do komunikatora AQQ dla której ten program rozwijam) nie jest już zainteresowana dalszym przedłużaniem współpracy. To fatalne informacje zarówno dla projektu AQQ jak i dla Was. Ale spokojnie, zaraz wyjaśnię Wam co to właściwie znaczy dla przeciętnego użytkownika. Najpierw jednak chciałbym zaznaczyć, iż nie znalazł się żaden inwestor strategiczny który chciałby odkupić i przejąć cały projekt. Cóż, jak widać czasy są jednak ciężkie. Po negocjacjach z CT spółka okazała dobrą wolę i AQQ zamiast zostać całkowicie zamknięte zostanie przekazane w dobre ręce.... czyli w moje. To w sumie dobra informacja bo ponownie zyskujemy całkowitą niezależność projektową. Tak, zgadza się, AQQ wraca pod szyld MyPortal a stanie się to z końcem marca 2014 roku. Do tego czasu nadal jesteśmy jeszcze pod szyldem spółki AQQ powiązanej z CT. Niestety do tego czasu całe AQQ i wszystko co jest z nim związane musi zniknąć z serwerów CT. I tutaj są niestety najcięższe schody i najgorsze informacje dla Was jako użytkowników. Są dwie złe informacje związane z tym faktem.

1. Serwer AQQ.eu zostanie zamknięty. Serwer, a nie cały komunikator. Proszę to rozróżnić. I chociaż wiem, że w świat pójdzie informacja iż to koniec komunikatora AQQ to tak wcale nie jest. Dlaczego ostatnio nie ma żadnych bet? No właśnie. Jest przygotowywany "system migracji" użytkowników. Po instalacji najbliższej bety, o ile korzystacie z serwera AQQ.eu - to włączy się specjalny migrator który przeniesie Wasze kontakty oraz archiwa na nowy wybrany przez Was serwer. Nie jest to procedura nader skomplikowana, a po przenosinach jedyna niedogodność to potrzeba czekania na ponowną autoryzacje od swoich znajomych (cała procedura zostanie przeze mnie opisana w innym terminie) ale i tak oczekuje, że taka procedura pociągnie za sobą odpływ użytkowników i to w bardzo dużym procencie. Nie każdy będzie miał siłę i ochotę aby przechodzić przez ten proces - choć sprawie, że będzie dość krótki. AQQ zyska też migrator kont który będziecie mogli wykorzystywać za każdym razem gdy zechcecie zmienić serwer Jabberowy na inny. Proponowany zastępczo serwer nie został jeszcze wybrany, lub w ogóle nie zostanie wybrany. Mam tutaj na myśli raczej proces losowy, tak aby rozrzucić Was po różnych serwerach a nie jednym konkretnym (oczywiście o ile sami nie narzucicie swojego wyboru). Co za tym idzie z AQQ zniknie też część funkcjonalności takich jak staż oraz Wapsterowe SMSy. Wątpię jednak, aby ktokolwiek z Was tęsknił nader mocno za tymi funkcjami. W nicość przejdą również kanały czatowe na naszym serwerze.

2. Druga zła wiadomość to fakt, iż nikt dłużej nie będzie mnie wynagradzał za dalsze rozwijanie projektu. Ma to dość poważne konsekwencje bo trzymanie kodu w dobrej kondycji i dodawanie nowych zmian czy usprawnień zajmuje mnóstwo czasu. Jeżeli nie będę miał z tego nic, to AQQ też niewiele zyska bo będę zmuszony robić coś innego aby się utrzymać. Zachodzi pytanie jak rozwiązać ten dylemat. Część osób krzyknie tutaj - wrzuć więcej reklam i będzie git. Nie. Nie będzie. Z reklam nigdy AQQ pieniędzy żadnych wielkich nie widziało. Jeżeli ktoś pilnie obserwował, to można było w AQQ od czasu do czasu zobaczyć reklamy ale rzadko kto wiedział, że 99% z nich to reklamy wewnętrzne - czyli reklamy produktów które należały do CT np. gry mobilne. Pieniędzy z reklam po prostu nie ma. Nie ma szans na to aby móc utrzymać z nich dalszy rozwój AQQ. Analogicznie rozwiązania typu reklamy + możliwość ich wyłączenia drobną opłatą też odpadają. Z resztą w ogóle po co mówić o reklamach skoro spora większość z Was i tak je chowa w ten czy inny sposób bo są wnerwiające. 

Jakie mamy alternatywy? Niewielkie. Decyzje nie zostały jeszcze w tym względzie podjęte. Ale powinienem Was poinformować - i być z Wami totalnie fair - że, być może nie będzie innej możliwości podtrzymania projektu jak wprowadzenie jakiś mikro opłat. Tutaj już słyszę głos wielu z Was - opłaty? Wal się Oconnel mnie już tu nie ma! Zdaje sobie sprawę, że taka decyzja to oprócz migracji na nowe konto, kolejny odpływ użytkowników i to gruby odpływ. Ale być może nie będzie innego wyjścia. Chcę jednak zaznaczyć, że jeżeli w ogóle takie opłaty zostały by wprowadzone to z AQQ zostaną usunięte wszelkie banery reklamowe. Nie będzie wyświetlana ani jedna reklama w żadnej formie. Usunięciu ulegną też takie "przeboje" jak gadżety na komórki. Dzięki temu AQQ też zyska na prędkości działania i oszczędności zużywanej pamięci. Są więc plusy. Jakiego rzędu mogły by być te wprowadzone opłaty zapytacie? Myślę, że rozsądnym było by podpięcie AQQ pod system który już dobrze funkcjonuje w przypadku MyPlayer-a (mp.org.pl). Są to opłaty na które stać każdego, no lub prawie każdego i wynoszą 2zł na miesiąc lub 20zł na rok. Płatne SMS-em bądź bezpiecznym przelewem internetowym. W zależności od tego jakie były by wpływy z takiej mikro opłaty, oczekuje, że spora część z tych pieniędzy wróciła by do Was rykoszetem w postaci np. konkursów z nagrodami i to bardziej znacznymi niż plakaty jak to było ostatnio. Większe nagrody = ciekawsze dodatki dla AQQ = więcej zadowolonych użytkowników. Jeżeli będzie co dzielić zamierzam to bezwzględnie robić. Czuję się bowiem dość nieswojo narzucać opłaty za projekt, który w sporej części opiera się też o system fajnych wtyczek czy kompozycji których nie Ja jestem autorem. I choć to nie na wtyczki będzie nakładana jakaś opłata, to myślę, że jakieś nagrody również pieniężne powinny być rozdane dla najbardziej kreatywnych osób w społeczności komunikatora AQQ. To są optymistyczne założenia, bo tak naprawdę nie mam bladego pojęcia ile osób zostanie razem z nami przy AQQ po tych dwóch nadchodzących ciosach (migracja, możliwe opłaty). Mam jednak wrażenie, iż nie tylko ja podzielam pogląd, że AQQ wygląda najlepiej, jest najbardziej funkcjonalne i przede wszystkim mega wygodne w użytkowaniu. Proszę też pamiętać, iż jeżeli opłaty zostaną wprowadzone to nie wcześniej niż od kwietnia przyszłego roku.

Jak wygląda mapa drogowa na najbliższy okres?

1. Zaraz na początku stycznia zostanie wydana beta z migratorem AQQ. W pierwszym tygodniu dostępna jedynie na forum (a nie przez aktualizator AQQ). Potestujemy sobie to wewnętrznie.
2. Następnie beta pojawi się w aktualizatorze. 
3. Luty to czas przenosin forum AQQ w nowe miejsce (nowy płatny serwer)
3. Pod koniec marca serwer AQQ zostanie zamknięty.
4. Od kwietnia - BYĆ MOŻE - zostaną wprowadzone mikro opłaty.

Chcę jeszcze raz zaznaczyć, że jeżeli zostanę oświecony i wymyślę inny sposób finansowania projektu, to opłaty wprowadzone nie zostaną.  Wiem, że wielu z zaufanych użytkowników odejdzie z AQQ po tym co przeczytało i... cóż zrozumiem to. Ci którzy jednak z nami zostaną na pewno nie będą mieli na co narzekać. Bo jak pisałem z opłatami mogą się wiązać ciekawe profity. Oczywiście musimy też założyć - mam nadzieję bardzo mało prawdopodobny trend - że po migracji i ewentualnym wprowadzeniu opłat nie ostanie się nikt - a bez użytkowników nie ma AQQ. Mam nadzieję, że do tego wspólnie nie dopuścimy.

Na razie to tyle informacji z frontu.
Czekam na Wasze opinie, również hejty i wszystko co Wam przyjdzie na myśl ;)

Pozdrawiam, Oconnel. 

• djtimon89 lubi to
MyPortalYouTubeTwitter54slty.png

#2 krasiejow

krasiejow

Bywalec

• Użytkownik
  • 108 postów

Napisano 2013.12.19, 10:48

Więc CT rezygnuje z AQQ. W sumie to myślałem nad tym od dawna. Jakoś nie widziałem nigdy zaangażowania CT w promocję komunikatora.

Co do opłat 2zł za miesiąc, to jest to niewielka kwota, odpuścić sobie 1 piwo i mieć AQQ, ale jest to mimo wszystko strzał w kolano. Po masowej migracji z komunikatorów na portale społecznościowe, AQQ powinno w jakiś sposób szukać nowych użytkowników, a nie odstraszać tych, którzy już są. Na rynku jest wiele komunikatorów, jest konkurencja, sam o tym OC wiesz. Jeżeli ktoś będzie szukać IM-a dla siebie i przeczyta, że AQQ jest płatne, to od razu przewinie niżej.

Dziwi mnie również to, że z jednej strony chcesz pobierać niewielkie kwoty na rozwój AQQ, a jednocześnie organizować konkursy...

Na razie to mam tyle do dodania, bo jeszcze jestem ciut zaspany.

• Mustapha Gee lubi to

http://l.bitcasa.com/C-j-YTaW

Ponad 2000 dni z AQQ (od czerwca 2008r.). I nadszedł moment, by powiedzieć "cześć".

#3 WiTuŚ

WiTuŚ

AQQ Maniak

• Przyjaciel
  • 2028 postów

Napisano 2013.12.19, 10:53

a Ja nie wiem co mam o tym myśleć. Przykro mi, ze tak się sprawy mają :(

• Oconnel lubi to

#4 Oconnel

Oconnel

AQQ Developer

• Właściciel
  • 4622 postów

Napisano 2013.12.19, 10:55

Dla nowych użytkowników - przy założeniu że, płatności się pojawią - będzie to wersja Trial (30 dni), i potem dopiero opłata. Co do strzału w kolano, to jest to nawet strzał w brzuch. Więc albo zejdziemy albo się jakoś jednak utrzymamy ;) Mam nadzieję, że to drugie. A co do konkursów, to zakładam optymistycznie, że będzie co dzielić. Bardzo bym chciał aby tak się stało. Czuję, że na tym polu AQQ zawsze mało dawało od siebie użytkownikom. Z własnej kieszeni organizowałem konkursy i planuję dalej to robić jeżeli zostanie przy AQQ wystarczająca ku temu ilość użytkowników. Chyba, trzeba powiedzieć, że czas pokaże jak będzie.

#5 krasiejow

krasiejow

Bywalec

• Użytkownik
  • 108 postów

Napisano 2013.12.19, 11:08

Nie wiem jak większość społeczeństwa reaguje, gdy widzi wersję oznaczoną jako "trial", ale ja z reguły takie omijam. Należałoby zobaczyć jak proces migracji wpłynie na liczbę użytkowników i potem coś gdybać. Bo rozumiem, że banery reklamowe w programie nie wchodzą w grę głównie dlatego, że jest z nich jakikolwiek zysk dopiero, gdy ktoś w nie kliknie, czyli za samo wyświetlanie się nie zarabia?

Użytkownik krasiejow edytował ten post 2013.12.19, 11:09

• Mustapha Gee lubi to

http://l.bitcasa.com/C-j-YTaW

Ponad 2000 dni z AQQ (od czerwca 2008r.). I nadszedł moment, by powiedzieć "cześć".

#6 Qrix

Qrix

Adept

• Wtyczkopisarz
  • 361 postów

Napisano 2013.12.19, 11:13

W czasach Facebooka mało kto będzie chciał wnosić opłaty za apkę bez porządnej obsługi FB. Myślę, że to tym trzeba obecnie przyciągać ludzi i po wprowadzeniu odpowiedniej obsługi wprowadzić, a właściwie aktywować opłaty.
Trochę szkoda, że tak się sprawy mają, ale czasy są ciężkie dla wszystkich desktopowych komunikatorów :( ile właściwie obecnie AQQ ma użytkowników w miesiącu?
  • wu112 i glabi99 lubią to
Proszę o zgłaszanie błędów w moich wtyczkach na bugliście - po zgłoszeniu proszę o link do zgłoszenia wysłać na moje jabberowe konto qrix@aqq.eu - o błędach nie zgłaszanych na bugliście z reguły szybko zapominam ;)
Moje posty czyta Dołączona grafika

#7 Oconnel

Oconnel

AQQ Developer

• Właściciel
  • 4622 postów

Napisano 2013.12.19, 11:17

Zazwyczaj jeżeli chodzi o banery, jest to klik+załadowanie strony docelowej. Aczkolwiek jak pisałem, z reklam żadnych pieniędzy nie ma. W ogóle nie zamierzam się tym zajmować i raczej wszelkie banery z AQQ usunę. Skoro tak wielka spółka jak CT nie mogła znaleźć odpowiedniej liczby reklamobiorców to i Ja sobie ten temat całkowicie odpuszczę.

@Qrix - obsługa fejsa w AQQ nie jest jakaś specjalnie zła. Jest kilka problemów ale nie znaczących. Na pewno zostanie to jeszcze ulepszone.

#8 Killer

Killer

Expert

• Użytkownik
  • 1129 postów

Napisano 2013.12.19, 11:17

Prawdę mówiąc to jestem sceptyczny co do inwestora. Nie znajdzie się, bo trend jest odchodzący od komunikatorów na rzecz Facebooka i jego czata. Nie życzę AQQ źle, ale trend jest trendem, GG umiera a Tlen już dawno umarł. Reklamy to żadne rozwiązanie bo nigdy ich nie było tyle, aby przyniosły realny zysk (zwłaszcza gdy orientacyjnie pamiętam ceny reklam).

Nie widzę niestety innego rozwiązania jak przekształcić AQQ w projekt płatny, choć trend oczywiście jest inny. Komunikator, przeglądarka internetowa czy odtwarzacz muzyczny to w powszechnej opinii rozwiązania darmowe. Jak rozumiem, nie jest celem ponowne założenie własnego serwera Jabbera, a jedynie Twoje wynagrodzenie Oconnel?

Teraz moja perspektywa: 20 złotych rocznie to nie jest koszt, który by mnie "zatopił", a cenię sobie wygodę i nawyki wywodzące się z użytkowania AQQ przez tyle lat. Wydaje się zatem, że można na mnie liczyć w tej nowej perspektywie.

• Malusiolka lubi to

Beta testy AQQ:

PC: AQQ (zawsze najnowsza beta), Edge, Windows 10 x64 | Kompozycja: GG11, Wtyczki: dostarczane z AQQ

#9 Eleks

Eleks

Adept

• Użytkownik
  • 308 postów

Napisano 2013.12.19, 11:46

Cóż... Poczytałem, pomyślałem i... jestem pozytywnie zaskoczony :-)  Nie tym, na co wpływu już teraz nie masz (porzucenie projektu przez CT, wyłączenie serwerów w marcu), ale tym, co jeszcze ciut od Ciebie zależy. Biorąc pod uwagę, że projekt miałby być wolny, zależny teraz wyłącznie od Twojej wyobraźni - to jest to dobra wiadomość! Nie trzeba będzie o możliwości działania pytać jeszcze kogoś, kto tak naprawdę wkłada pieniądze w rozwój komunikatora, a pewnie nic o nim nie wie. Jeśli chodzi o mikroopłaty - jeśli tylko pokażesz, że choć trochę zależeć Ci będzie jeszcze na użytkownikach i na całym projekcie to ja to widzę w jasnych barwach. Więc jakkolwiek to zabrzmi, wierzę, że w jakimś stopniu pokażesz przez te miesiące, że warto zaufać temu, co robisz. A sama opłata jest śmieszna, w porównaniu ze zmianą nawyków. Ciekawi mnie tylko, jak zostałoby to realizowane? Opłata aktywacyjna przypisana do konta? Do komputera? Do ID programu?
Swoją drogą, ktoś tam wspomniał o serwerze, płatnym zresztą - to trzeba już w najbliższym czasie załatwiać - pieniądze pokrywałaby społeczność rozumiem?

Dzięki za garść informacji - nie wiem czemu, ale ja uważam, że tragiczne to nie są informacje, a nawet niosą promyk nadziei na 'lepsze czasy'.
P.S. Tylko nie zmieniaj nazwy na MyAQQ xD

• Oconnel, ss9227 i MacGregor lubią to

#10 Beherit

Beherit

In Sorte Diaboli

• Wtyczkopisarz
  • 5031 postów

Napisano 2013.12.19, 12:13

Porzucenie komunikatora AQQ przez spółkę jest dla mnie wbrew pozorom dobrą informacją - wreszcie nikt nie będzie sterczeń i mówić co ma być zrobione, może wreszcie zostaną wprowadzone rzeczy, o które proszą użytkownicy (tak jak za starych dobrych czasów).

A co z domeną aqq.eu? Czy Ona zostanie nam również odebrana? Jak mniemam wszystko trafi do domeny MyPortal, tak? Z tego co mi wiadomo Wareczek jest w posiadaniu domeny aqq.im ;)

Czy komunikator przejdzie rebranding? Jakoś nie wyobrażam sobie "MyKuku" :P

Oconnelu, jeżeli wprowadzisz mikropłatności to strzelisz sobie w stopę i projekt padnie szybciej niż zobaczysz... Na pierwszy rzut na pewno odejdę ja + usunę wszystkie swoje dodatki a co. Bo po co jej zostawiać skoro włożyłem tyle pracy i wolnego czasu i mam teraz płacić za coś co było moim hobby yhm ;) Chcesz zarabiać? Ok, to zrób tak jak pisałem już w temacie ostatniej stabilki - wydaj wersję normalną (bezpłatną) oraz wersję PRO (abonament roczny lub dożywotni) z dodatkowymi fjuczerami (np. brak reklam, bo uważam że takie powinieneś zostawić aby coś tam na piwo zarobić, dodakowe fjuczery np. trzymanie archiwum na serwerze, wymyśl coś). Zresztą jak byś zrobił płatności jak w MyPlayerze to musiałbym się pożegnać z trzymaniem AQQ w chmurze czy na pendrive bo tam plik licencji jest generowany na podstawie danych profilu Windowsa (ta, rozpracowałem to :P).

Poza tym myślisz, że stali bywalcy nie rzucą donate na AQQ? Oczywiście, że TAK! Z tym, że jak będzie tak samo jak z MyPlayer (na forum wypowiadała się osoba, która zrobiła donate i w nagrodę musiała i tak zapłacić abonament na kolejne 30 dni) to nikt nie przeleje ani złotówki.

Mikropłatności wywołają efekt uboczny, co najwyżej zostaną z projektem jedynie Ci, którzy nie mogą bez niego żyć. Mam dużo znajomych, których namówiłem na AQQ i jak zobaczą komunikat "zapłać, aby kontunować" to z ulgą odetchną i powiedzą "no to teraz mam powód, aby zostać tylko przy fejsie" i tyle się skończy z Twoim zarabianiem ;)

#11 Oconnel

Oconnel

AQQ Developer

• Właściciel
  • 4622 postów

Napisano 2013.12.19, 12:25

Beherit, znam twoją opinie na temat mikropłatności i wiem że jest delikatnie to ujmując nieprzychylna. Jak już pisałem pieniędzy z reklam nie ma żadnych, null, zero, nil. Więc nie było by co wyłączać w wersji "Pro". Na trzymanie danych w chmurze są potrzebne płatne stabilne dedykowane serwery a Ja na to kasy nie mam. Mało kto z resztą by tego używał i wracamy do punktu wyjścia. Licencja nie będzie przypisana na tych samych zasadach co w MP bo w AQQ (np. mobilnym) to się nie sprawdzi. Jak to zostanie rozwiązane i czy w ogóle to zobaczymy. Jeżeli chcesz możesz usunąć swoje wtyczki ale naprawdę nie rozumiem dlaczego chcesz to zrobić. Czy mógłbyś rozwinąć swój tok rozumowania w tej kwestii? Komu chcesz tym zaszkodzić? Mi? Użytkownikom? Całemu projektowi AQQ? Nie rozumiem Cię. To przecież 2zł, majątku nie stracisz. Z tych 2zł i tak 50% leci dla operatorów i podatki. AQQ ma z tego złotówkę. 

Domena przejdzie na rzecz MyPortal, będę ją opłacał. Nazwa AQQ pozostaje. Rebranding - w kwestii logo można by pomyśleć np. wrócić do łapki ;) Są opcje.

#12 Beherit

Beherit

In Sorte Diaboli

• Wtyczkopisarz
  • 5031 postów

Napisano 2013.12.19, 12:32

Wiesz, w sumie to obojętne czy usunę swoje wtyczki czy nie - jak wejdą mikropłatności to i tak odczujesz spadek użytkowników i nawet dodatki tego nie uratują ;) Popatrz na rynek płatnych komunikatów, porównaj co mają w wersjach darmowych i płatnych.

Nie podoba mi się takie podejście do projektu. Widziałeś blabler.pl, który stworzył kaworu? Ludzie tam dobrowolnie kasę rzucają, nikt o nic się nie prosi, nie ma żadnego abonamentu. Sam nawet przesłałem sporą sumkę. Zauważ, że masz na tę chwilę sporą liczbę użytkowników, mikropłatności sprawią ich odpływ i brak przypływu nowych. Chcesz temu zapobiec? Trzeba zrobić biznes plan, wymyślić coś innego.

Jak poprosisz użytkowników to na pewno padną tutaj różne pomysły, bo nie chcemy przecież śmierci naszego ukochanego komunikatora :)

• Mustapha Gee, kr2ysiek i MacGregor lubią to

#13 mav

mav

Skrypter

• Przyjaciel
  • 1157 postów

Napisano 2013.12.19, 12:38

Dofinansowanie z UE! :D

A tak na poważnie, to w tej chwili nie wiem co powiedzieć. Niby tylko prosty komunikator, a jednak jest mi przykro, że taka sytuacja.

Najbardziej zastanawia mnie ta migracja. Czy to naprawdę konieczne?

Użytkownik mav edytował ten post 2013.12.19, 12:44

• Mustapha Gee lubi to

JS / jQuery / PHP / MySQL / CMS / Forum filmowe / Kran kamerowy

#14 Beherit

Beherit

In Sorte Diaboli

• Wtyczkopisarz
  • 5031 postów

Napisano 2013.12.19, 12:42

Plus jest taki, że wiele osób (w tym i ja) nie widzi żadnej dobrej alternatywy dla AQQ (WTW ssie, inne komunikatory nie da się personalizować). Zdradzisz nam Oconnelu czy dobrze zarabiasz na MyPlayer? Nie masz na prawdę innych pomysłów oprócz płatności? :)
  • MacGregor lubi to

#15 Oconnel

Oconnel

AQQ Developer

• Właściciel
  • 4622 postów

Napisano 2013.12.19, 12:48

Dobrowolne datki... niestety nie mogę opierać tak dużego projektu na czymś tak niestabilnym. Datki są albo ich nie ma. Zazwyczaj jest też tak, że ktoś wyślę datek raz i uważa sprawę za zamkniętą. W dłuższej perspektywie absolutnie coś takiego się nie sprawdzi. Co do odejścia sporej liczby osób to zdaje sobie z tego sprawę. I w zasadzie jestem z tym pogodzony. Wiem, że choć mikropłatności będą naprawdę "mikro" to i tak wiele osób nie będzie chciało wykładać tych 2 złotówek choć by dla "zasady". Przykro mi, ale w tej chwili nie widzę innej metody na utrzymanie tego projektu żywego niż mikropłatności. Myślę jednak, że o ile to wypali - co oczywiście nie jest gwarantowane - to i Wy na tym zyskacie. Mam tutaj również na myśli Ciebie Beherit o czym pisałem w pierwszym swoim poście. To może wypalić i na razie tego się trzymam. Czarne scenariusze zostawmy na kiedy indziej :) Naprawdę sprawa jest przemyślana i jakieś wersję Pro czy dobrowolne datki absolutnie nie ratują tak dużego projektu jak AQQ.

#16 Semtex

Semtex

Początkujący

• Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 2013.12.19, 12:54

Pisz do dobreprogramy.pl, może coś wymyślicie... ;) Serwis się rozwija, mocy serwerowej im nie brak.

#17 mav

mav

Skrypter

• Przyjaciel
  • 1157 postów

Napisano 2013.12.19, 13:00

Moim zdaniem w pierwszej fazie przejściowej nie powinieneś od razu zaczynać od mikropłatności. Skoro komunikator ma być wyłącznie Twój, powinieneś na początek do niego doinwestować (jak zawsze przy własnych biznesach), pokazać swoim klientom co masz im do zaoferowania i dopiero potem próbować ich utrzymać.

Chyba każdy biznes zaczyna się od własnej inwestycji. Tak jak ja latający z kamerką  - trudno żeby mi się na nią klienci składali :) najpierw musiałem ją sobie kupić.

Czy utrzymanie serwera jest tak kosztowne? Najlepiej byłoby uniknąć tej migracji.

• Mustapha Gee lubi to

JS / jQuery / PHP / MySQL / CMS / Forum filmowe / Kran kamerowy

#18 Oconnel

Oconnel

AQQ Developer

• Właściciel
  • 4622 postów

Napisano 2013.12.19, 13:01

Semtex, to i tak na nic. Wersja Pro - kto by chciał jej używać jeżeli obok jest wersja free tylko lekko uboższa? :) Jeżeli dobrze pójdzie, AQQ będzie bardzo luźno powiązane z jakimkolwiek serwerem o co też chodzi w owej migracji. Rozsypiemy użytkowników po różnych serwerach (najlepszych polskich serwerach z uptime minimum 98%) i duża część problemów tz. utrzymanie serwera, naprawianie błędów z nim związanych etc. zostanie rozwiązana od ręki. To pozwoli się skupić bardziej na funkcjonalności samego komunikatora  i nie będzie go przywiązywać funkcjonalnie do żadnego konkretnego serwera.

@mav- serwer jabberowy to ból w krzyżu. Utrzymanie, naprawianie, serwisowanie, aktualizowanie, zmienianie, dostosowywanie, walka ze spamem, z błędami, z użytkownikami którzy np. zapomnieli hasła, moderacja kanałów czatowych, licencje SSL itd. Dotychczas wiele z tych spraw była po stronie CT. Szczerze? Nie chcę z tym walczyć i dlatego myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie rozsypanie Was po dobrych alternatywnych serwerach. Aby zajmować się serwerem Jabbera trzeba też wiedzieć co się robi i znać dobrze erlang. Nie czuję się na tym polu dostatecznie kompetentny aby wziąć to na siebie pomijając już ogromne koszty dedykowanych serwerów. Pomijam też fakt potrzeby ogromnej przepustowości serwera proxy potrzebnego do przesyłu plików pomiędzy użytkownikami. Tak, serwer jabberowy to spory kłopot. Bez opłacanej osoby która zajmuje się tym minimum kilka godzin dziennie nie ma szans, więc migracja jest niezbędna.

#19 Beherit

Beherit

In Sorte Diaboli

• Wtyczkopisarz
  • 5031 postów

Napisano 2013.12.19, 13:03

Ok czaję. Ale co w przypadku kiedy prześle jakiś datek? Dostanę wtedy np. 7 dni za free gratis? Albo cokolwiek co do tego zachęci (np. z chęcią bym coś rzucił na usunięcie podziału kont na liście :P).
Możesz też zrobić większą płatność za wersję pro z lepszymi fjuczerami :P Wszystko jedno, żeby po prostu chcielibyśmy płacić a nie jak w przypadku MyPlayer za którego nie będę płacić po tym jak moja propozycja została odrzucona na fejsie :P

#20 Semtex

Semtex

Początkujący

• Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 2013.12.19, 13:11

@Oconnel

Ja nie mówię o wersji pro, ja mówię o fuzji, DP.pl ma swój serwer xmpp, korzystam z niego na co dzień i na niego pewnie z migruję konto AQQ jak będzie trzeba. Jednak, jak pewnie wiesz, albo nie, o2 jest udziałowcem w DP, info dostępne w sieci, Tlen jako komunikator leży i kwiczy od dawna, w sumie korzystałem z niego z 5 lat temu i wtedy też jakoś przesiadłem się na AQQ, napisanie maila do redakcji DP nie kosztuje nic... Nie zapytasz nie będziesz wiedział jak to widzą ;)

Życzę sukcesu, BTW, dla mnie osobiście wpłacić 20zł na rok to nie problem, raczej z komunikatora nie zrezygnuję, nie chce mi się konfigurować innego :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych