Skocz do zawartości


Zdjęcie

Własny serwer XMPP na prosody, wysyłanie plików i ustawienia AQQ

aqq xmpp prosody

Najlepsza odpowiedź Beherit , 2014.04.02, 19:34

Po pierwsze, serwer aqq.eu stoi/stał na ejabberd a nie Prosody ;) Po drugie, czy prawidłowo ustawiłeś forward portu (domyślny chyba 5000) na routerze? Po trzecie, sprawdź jakie info idzie w konsoli XML przy próbie wysyłania pliku - ja tym sposobem doszedłem do tego co jest nie halo z moimi ustawieniami serwera ejabberd. Nie wiem jak to jest w przypadku Prosody ale sprawdź ustawienie proxy65_interfaces na 0.0.0.0 :) Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Harry

Harry

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 2014.04.02, 19:10

Założyłem sobie swój serwer XMPP na oprogramowaniu prosody i mam pytanie dotyczące wysyłania plików. Jestem za NAT'em, więc domyślnie nie mogłem wysyłać plików do innych osób. Włączyłem więc komponent proxy65 który umożliwia takim ludziom transfer plików. Jednak w AQQ zaczęło to wysyłanie działać, dopiero wtedy jak wyłączyłem opcję "Korzystaj z połączeń bezpośrednich p2p". Mam więc pytanie, dlaczego dopiero wtedy zadziałało? Na serwerze aqq.eu nigdy nie miałem z tym problemów.

 

Tutaj macie listę rzeczy które obsługuje prosdy https://prosody.im/doc/xeplist



#2 Beherit

Beherit

    In Sorte Diaboli

  • Wtyczkopisarz
  • 5030 postów

Napisano 2014.04.02, 19:18

Nie ma to raczej związku z ustawieniami AQQ ale bardziej z ustawieniami serwera tudzież routera. Mam w domu własny serwer Jabbera i też jestem za NAT'em - musiałem się sporo natrudzić, aby transfery zaczęły działać :)

#3 Harry

Harry

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 2014.04.02, 19:28

I nie ma jakiejś prostej odpowiedzi na to dlaczego to tak działa? W serwerze aqq.eu było coś niestandardowego że działało?



#4 Beherit

Beherit

    In Sorte Diaboli

  • Wtyczkopisarz
  • 5030 postów

Napisano 2014.04.02, 19:34   Najlepsza odpowiedź

Po pierwsze, serwer aqq.eu stoi/stał na ejabberd a nie Prosody ;) Po drugie, czy prawidłowo ustawiłeś forward portu (domyślny chyba 5000) na routerze? Po trzecie, sprawdź jakie info idzie w konsoli XML przy próbie wysyłania pliku - ja tym sposobem doszedłem do tego co jest nie halo z moimi ustawieniami serwera ejabberd. Nie wiem jak to jest w przypadku Prosody ale sprawdź ustawienie proxy65_interfaces na 0.0.0.0 :)

Użytkownik Beherit edytował ten post 2014.04.02, 19:35


#5 Harry

Harry

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 2014.04.02, 20:00

Temat chyba do zamknięcia. Włączyłem z powrotem połączenia p2p, i odpaliłem konsolę XML. Testowałem wysyłanie do kolegi obrazków i tym razem za każdym razem działało, nawet po restarcie AQQ. Nie wiem czemu wcześniej nie chodziło przy włączonym p2p.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: aqq, xmpp, prosody

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych