Skocz do zawartości


Zdjęcie

Komputer nie uruchamia się - pomocy!

windows komputer uruchamianie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
181 odpowiedzi w tym temacie

#41 Deadmaster

Deadmaster

    Hellraiser

  • Moderator
  • 2087 postów

Napisano 2015.05.15, 19:31

Spoko, to jest jasne. I teraz jak otworzę linuksa z płyty, to zobaczę tam coś w rodzaju mojego pulpitu i wszystkie pliki, które są dla mnie ważne mam skopiować na przykład na pendrive'a, tak? I później normalnie wyłączyć i brać się za format dysku c?

Tak, zobaczysz coś co Ci przypomni zwykły Windowsowy pulpit, na którym interesuje Cię jedynie ikonka komputera. Jeśli jej jednak nie będzie, to z pewnością wyklikasz sobie dostęp do dysku z górnego menu "Miejsca". Potem struktura katalogów jest identyczna jak w Windowsie, więc bez problemu odnajdziesz swoje dane. Kopiujesz je, na lapku sprawdzasz czy aby na pewno skopiowały się prawidłowo i potem możesz przystąpić do ponownej instalacji Win :)

 

EDIT: Najtrudniejsze w tym wszystkim będzie dostanie się do BIOSu (klik), bo to nie koniecznie musi być F12 - może być równie dobrze F1, F2, F9, Delete, czy w jakiś chińskich płytach głównych kombinacja Space+NumLock+V (oczywiście żart). Podczas uruchamiania komputera jest napisane co trzeba nacisnąć żeby się do BIOSu dostać, jednak strasznie szybko to leci, więc trzeba szybko szukać tej informacji, zanim zniknie ona z monitora :D Nie bój się klikać, nie wybuchnie.


Użytkownik Deadmaster edytował ten post 2015.05.15, 19:38


#42 lottarosie

lottarosie

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 2015.05.15, 19:50

 

Spoko, to jest jasne. I teraz jak otworzę linuksa z płyty, to zobaczę tam coś w rodzaju mojego pulpitu i wszystkie pliki, które są dla mnie ważne mam skopiować na przykład na pendrive'a, tak? I później normalnie wyłączyć i brać się za format dysku c?

Tak, zobaczysz coś co Ci przypomni zwykły Windowsowy pulpit, na którym interesuje Cię jedynie ikonka komputera. Jeśli jej jednak nie będzie, to z pewnością wyklikasz sobie dostęp do dysku z górnego menu "Miejsca". Potem struktura katalogów jest identyczna jak w Windowsie, więc bez problemu odnajdziesz swoje dane. Kopiujesz je, na lapku sprawdzasz czy aby na pewno skopiowały się prawidłowo i potem możesz przystąpić do ponownej instalacji Win :)

 

EDIT: Najtrudniejsze w tym wszystkim będzie dostanie się do BIOSu (klik), bo to nie koniecznie musi być F12 - może być równie dobrze F1, F2, F9, Delete, czy w jakiś chińskich płytach głównych kombinacja Space+NumLock+V (oczywiście żart). Podczas uruchamiania komputera jest napisane co trzeba nacisnąć żeby się do BIOSu dostać, jednak strasznie szybko to leci, więc trzeba szybko szukać tej informacji, zanim zniknie ona z monitora :D Nie bój się klikać, nie wybuchnie.

 

 

Spoko, to ja dziś chyba powalczę. Mam płytę główną o brzydko kojarzącej się nazwie Asrock :D Może wychwycę w co trzeba kliknąć.


Acha i żeby nie było od początku fuck upa od razu - ściągam to https://ubuntu-mate.org/vivid/ ?



#43 Eleks

Eleks

    Adept

  • Użytkownik
  • 284 postów

Napisano 2015.05.15, 20:08

Yyy, albo nie doczytałem, albo nie rozumiem o co cała dyskusja. Skoro tryb awaryjny się uruchamia, to spod niego nie można przegrać plików na inną partycję, dysk?



#44 Deadmaster

Deadmaster

    Hellraiser

  • Moderator
  • 2087 postów

Napisano 2015.05.15, 20:18

Acha i żeby nie było od początku fuck upa od razu - ściągam to https://ubuntu-mate.org/vivid/ ?

Tak, tę pierwszą wersję PC (Intel x86)  :) Nie będziesz miała problemu z tym, że to torrent, prawda?

 

@Eleks: Nie doczytałeś.



#45 lottarosie

lottarosie

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 2015.05.15, 21:38

Yyy, albo nie doczytałem, albo nie rozumiem o co cała dyskusja. Skoro tryb awaryjny się uruchamia, to spod niego nie można przegrać plików na inną partycję, dysk?

 

Tryb awaryjny się nie uruchamia :)

 

 

Acha i żeby nie było od początku fuck upa od razu - ściągam to https://ubuntu-mate.org/vivid/ ?

Tak, tę pierwszą wersję PC (Intel x86)  :) Nie będziesz miała problemu z tym, że to torrent, prawda?

 

@Eleks: Nie doczytałeś.

 

 

Oczywiście, że nie będę miała problemu :)


Ściągnęłam, ale zanim zacznę działać, muszę jeszcze jakimś cudem znaleźć karton z płytami z windowsem i sterownikami. Oczywiście wszystko jest razem, więc nie mam nic :/



#46 mienho

mienho

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 95 postów

Napisano 2015.05.15, 22:46

@Eleks tryb awaryjny uruchamia się, ale sprawdzony tylko z konsolą. Graficzny może się nie podnieść, a szukać i kopiować przez konsole to powodzenia. Wyprzedzając "ale", tak wiem kiedyś ludzie tylko żyli na DOS i było pięknie .
Jak @lottarosie już walczy z linuxem to dane odzyska .

#47 lottarosie

lottarosie

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 2015.05.16, 02:04

Znalazłam płyty! Pamiętałam kartonik i jego szukałam. Nie pamiętałam, że włożyłam go do reklamówki, która cały czas leżała przede mną, ale nie pasowała mi do obrazu pamięciowego, więc jej nie ruszałam. Zabieram się do roboty.


Dobra, zaczęłam zabawę i już zrobiłam błąd, bo wypalając płytę nie zaznaczyłam, że ma być najniższa możliwa prędkość. Nie wiem jaka jest, ale płyta się wypala.


No i mam. Jednak nie f12 tylko f2 (udało mi się to wypatrzyć jak komputer się otwierał). Wiem też, że ja już byłam w biosie przy okazji jakiegoś innego problemu, bo znam te ikony.


Mam, kręci się płyta. Musiałam powtórzyć czynność, bo chyba źle ją włożyłam źle się kręciła. Ubuntu Mate się ładuje.


Mam. Widzę pliki, więc póki co wszystko idzie jak po maśle. Czuję się jak haker :D


Idzie powoli, kopiuję pliki na pendrive'a


Wszystko zgrane, mam windowsa, mam płyty, jestem półprzytomna, instaluję.


  • Bartek Sz., Deadmaster i Eleks lubią to

#48 Deadmaster

Deadmaster

    Hellraiser

  • Moderator
  • 2087 postów

Napisano 2015.05.16, 02:16

Wszystko zgrane, mam windowsa, mam płyty, jestem półprzytomna, instaluję.

Czuję się ojcem tego sukcesu, bo to ja zasugerowałem Linuksa :3 Widzę, że w BIOSie poszło dużo sprawniej niż się spodziewałem, nice. Sama nawigacja w Linuksie też chyba sprawnie, a takie obawy były :) Zaczęłaś niespełna dwie godziny temu i już instalujesz Windowsa - za jakąś godzinę będziesz już spać. Teoretycznie nie ma już w czym, ale i tak powodzenia!


  • lottarosie lubi to

#49 lottarosie

lottarosie

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 2015.05.16, 02:47

No wolę nie mówić hop, póki nie przeskoczyłam, Tato ;P

Bios już teraz nawet ma porządną grafikę i można poruszać się myszą. Wiem, że nie wszędzie to tak wygląda, ale dobrze, że to się zmienia, bo taki świeżak jak ja boi się takich grafik, które wyglądają jakby się komputer zepsuł. Martwi mnie tylko jedna rzecz teraz - rozdzielczością. Wszystko jest wielkie jak dla ślepego, a chyba nie tak to powinno wyglądać, więc może jeszcze będę potrzebowała pomocy.

 

Fajnie ten Linux wygląda, nie miałam problemów żeby odnaleźć w nim to czego potrzebowałam :)

 

Wielkie dzięki za pomoc!


  • Deadmaster lubi to

#50 Deadmaster

Deadmaster

    Hellraiser

  • Moderator
  • 2087 postów

Napisano 2015.05.16, 03:03

Martwi mnie tylko jedna rzecz teraz - rozdzielczością. Wszystko jest wielkie jak dla ślepego, a chyba nie tak to powinno wyglądać, więc może jeszcze będę potrzebowała pomocy.

Ale wielkie jest gdzie? Jak się Windows instaluje, czy tam w Linuksie? Bo instalator Windows może nie dopasować rozdzielczości np. z uwagi na brak sterowników, choć IMO powinien sobie poradzić. Powiedz na jakim jesteś etapie, bo z tego co pamiętam, to rozdzielczość jest dostosowywana na samym końcu instalacji systemu.


Użytkownik Deadmaster edytował ten post 2015.05.16, 03:04


#51 lottarosie

lottarosie

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 2015.05.16, 03:30

rozpakowywanie plików systemu. Już śpię na fotelu, cholernie długo to idzie - 74% teraz jest, więc do końca jeszcze trochę :)


Tylko czekać aż stanie na 99% ;)



#52 stivo

stivo

    mgr inż.

  • Moderator
  • 2184 postów

Napisano 2015.05.16, 03:33

Mam, kręci się płyta. Musiałam powtórzyć czynność, bo chyba źle ją włożyłam źle się kręciła. Ubuntu Mate się ładuje.

Tekst tygodnia :D Od razu lepiej się pracuje! Dzięki ;)



#53 lottarosie

lottarosie

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 2015.05.16, 04:01

Dobrze, że włożyłam ją "zadrukowanym" do góry :D

 

Boże, jak to możliwe, że tu jeszcze są ludzie, którzy nie śpią.

 

96% Naprawdę już się chyba wolniej nie dało :/


Skończyło gunwo, resetuje się.



#54 Deadmaster

Deadmaster

    Hellraiser

  • Moderator
  • 2087 postów

Napisano 2015.05.16, 04:07

Boże, jak to możliwe, że tu jeszcze są ludzie, którzy nie śpią.

Czuwamy żeby pośpieszyć Ci z pomocą jakby co :D Jak idzie instalacja?



#55 lottarosie

lottarosie

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 2015.05.16, 04:42

No jakoś dziwnie powoli. Wreszcie jestem na etapie niebieskiego tła i napisu Trwa uruchamianie usług przez instalatora. Czcionka chyba dwudziestka :D


To normalnie zajmowało z pół godziny, a nie 4...


jeszcze jestem przed kluczem


Idę się przespać, niech ten syf się uruchamia. Może jak wstanę to na monitorze będzie pole na klucz.


Ooo, zaczęłam się zbierać do łóżka, mój komputer to zobaczył i teraz nagle kończy instalację, byczek jeden :P


I tak idę spać. Zanim sprawdzi wydajność i się znów zresetuje to minie chyba z 50 minut. Chętnie prześpię ten czas :D



#56 mienho

mienho

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 95 postów

Napisano 2015.05.16, 06:30

Twarda sztuka z Ciebie, ja po zgraniu danych poszedł bym spać. Windowsa zostawił bym na drugi dzień, ale i tak gratulacje

#57 Oconnel

Oconnel

    AQQ Developer

  • Właściciel
  • 4621 postów

Napisano 2015.05.16, 06:59

Może Ja to powiem bo nikt jeszcze o tym nie wspomniał. Jeżeli normalnie zajmowało ci to 30 minut a teraz zajmuję to całe godziny - to jest to dość niepokojący fakt dla Twojego dysku twardego. Jeżeli uda Ci się odzyskać dane to zaraz potem i tak zapewne będziesz zmuszona zakupić nowy dysk (bo przeinstalowany na nowo system będzie działał cały czas równie wolno). Gdybym był zatem na Twoim miejscu to odłączyłbym ten dysk i poszedł zakupić nowy. Na nowym dysku trzeba postawić od nowa system Windows. Następnie po uprzednim wyłączeniu komputera podłączyłbym pod drugie gniazdo SATA na płycie głównej stary dysk (tak aby oba były podłączone i aktywne). Następnie po włączeniu komputera jak najszybciej trzeba istotne dla Ciebie dane przegrać ze starego na nowy dysk. Potem ponowne wyłączenie komputera i odłączenie starego dysku. Procedura zakończona. Po co się tak męczyć skoro tego typu wolne działanie dysku jest zapewne wynikiem jego uszkodzenia lub dogorywania. Każąc pracować mu non-stop w takim stanie tylko dodatkowo go stresujesz. Nie czekaj ani chwili dłużej ponieważ dysk może Ci paść w dowolnej chwili i stracisz na zawsze cenne dla Ciebie dane na nim zawarte (odzysk danych z całkiem padniętego dysku jest możliwy ale bardzo drogi).


MyPortalYouTubeTwitter54slty.png

#58 stivo

stivo

    mgr inż.

  • Moderator
  • 2184 postów

Napisano 2015.05.16, 08:20

I tak idę spać. Zanim sprawdzi wydajność i się znów zresetuje to minie chyba z 50 minut. Chętnie prześpię ten czas :D

I jeszcze miliard aktualizacji.



#59 mienho

mienho

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 95 postów

Napisano 2015.05.16, 08:32

@Oconnel skoro już poruszyłeś temat długiego czasu to może @lottarosie zrobiła tylko zainstalowanie systemu na stary bez wcześniejszego formatu.
Okaże się jak włączy kompa i dane użytkownika, które były na partycji C nadal tam będą

Użytkownik mienho edytował ten post 2015.05.16, 08:41


#60 Eleks

Eleks

    Adept

  • Użytkownik
  • 284 postów

Napisano 2015.05.16, 09:14

Ano właśnie... Mogła zrobić coś w stylu uaktualnienia tylko, wtedy kaplica. Ojcze, gdzie byłeś :P? A nawet jeśli poszło z formatem, to pierwszym krokiem po zainstalowaniu systemu powinno być sprawdzenie twardziela pod kątem błędów i sprawności. Ostatnio sam miałem tyle zawirowań z dyskiem, że wolałbym oszczędzić autorce tematu jakichkolwiek działań w tym aspekcie. I tak jest już wyjątkowo dzielna ;-)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: windows, komputer, uruchamianie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych