Google Chrome
Napisano 02.09.2008 11:14.
Jeszcze dziś pod adresem www.google.com/chrome/ powinna się ukazać wersja beta dla systemu Windows. Google pracuje nad wersjami dla Mac OS X i Linuksa.
źródło
Co o tym myślicie czy Google ma szanse zagrozić obecnym przeglądarką ?
Do tej pory produkty Google były naprawdę godne polecenia.
Odpowiedzi do tego tematu
Napisano 06.02.2010 15:33.
Użytkownik Los_Emilos dnia 06.02.2010 14:07 napisał
To źle ci się wydaje. Firefox prawie 2 lata po Operze wydał wersję z tabsami. Z kolei przed Operą było parę innych z tym ficzerem.
Tak nawiasem mówiąc, to Chrome/Safari swoim minimalistycznym wyglądem zainspirowały design w Firefoksie 4.
Ja napisałem:
Cytat
A ty mi na to:
Cytat
I teraz wytłumacz mi, co wniosła twoja wypowiedź?
Wiemy jedno - firefox nie był pierwszym, który zaimplementował osobne procesy na tabsy - a czy to był Chrome, czy Microsoft - to nie zmienia faktu, że twój ulubiony firefox, idąc twoim tokiem myślenia*, skopiował pomysł od konkurencji - a przecież to twój koronny argument przeciw Chrome'owi.
Żeby nie było, że jestem stronniczy - używam FF, Opery i Chrome'a. W każdym temacie wypowiadam się rzetelnie, a przynajmniej się staram.
Wiesz co? Zrobimy inaczej.
Cytat
Wymień w punktach. Bo sam jestem ciekawy, jak to rozegrasz, żeby nie wyszło, że FF nakopiował więcej, a jednak oskarżany nie jest. Albo spadną klapki z oczu, albo +1 do fanboizmu.
* - co to za durne myślenie z tym kopiowaniem prawie wszystkiego? Bo jeśli miałeś na myśli to, że Chrome ma, podobnie jak FF czy Opera, pasek przewijania po prawej stronie, pasek adresu ma białe tło i trzech browserowych króli (minimalizuj, maksymalizuj, zamknij) w prawym górnym rogu - to rzeczywiście, Chrome zerżnął te pomysły.
Ale jeśli chciałbym napisać przeglądarkę, to musiałbym się za wszelką cenę wstrzymać od wszczepiania w nią wygodnych i sprawdzonych funkcji, bez których przeglądarka obecnie nie istnieje, jak przeglądanie w kartach, refresh pod F5 czy BossButton, żeby nie wyszło, że kopiuję od innych?

Napisano 06.02.2010 16:43. Użytkownik Los_Emilos edytował ten post 06.02.2010 16:45
Cytat
Specjalnie pytałem się an forach komputerowych i jednak prawie każdy mówi że FF miał jako pierwszy to dodane.
Cytat
Nie miałem okazji widzieć czwórki zatem nie wypowiem się do czasu aż nie będzie stabilnej wersji.
Cytat
Nie chodziło mi o to że IE i Chrome są złe bo kopiują (od FF i Opery) ale o to że nie są tak intuicyjne jak te wymienione w nawiasie, praca przy nich nie jest taką przyjemnością.
Cytat
Cytat
O to właśnie chciałem się spytać.
Cytat
Gdybym był funboyem to nigdy bym nie korzystał z Chrome (chciałem sprawdzić), Opery która mi się spodobała (10 oczywiście) czy IE które z ciekawości w raz z Safari. Nie chce tutaj nic zarzucić Operze bo to jest najbardziej "inna" przeglądarka z tych które miałem okazje zobaczyć.
Napisano 06.02.2010 17:39.
Użytkownik Los_Emilos dnia 06.02.2010 16:43 napisał
Prawie każdy tak mówi? Za przeproszeniem, jedz g*wno - miliony much nie mogą się mylić!
Zaskoczyłeś mnie. Czerpać wiedzę z forów internetowych... Podaj mi adres tego fora, odpiszę w temacie, że Chrome był pierwszą przeglądarką z tabsami - będziesz miał pełen zakres odpowiedzi, z których wybierzesz naturalnie tę, która tobie będzie najbardziej odpowiadała i podasz ją tutaj.
Tu masz przykład, jak bardzo odpowiedzi mogą się różnić: http://answers.yahoo...27114744AAPtWyu
Cytat
Z odczuciami osobistymi nie ma co dyskutować - to fakt, ale wspomnieć należy, że Chrome z założenia jest browserem typu "im mniej opcji, tym lepiej". Twórcy nie chcą nawet wprowadzać niektórych ficzerów, bo to kolejny box do zaptaszenia w ustawieniach. Jest to przeglądarka "instaluj i działaj" bez dwóch zdań. A ci, którzy chcą, jej głębsze opcje znajdą (jak statystyki dla nerdów czy badanie elementów w developer toolsach).
Cytat
To możesz być ciekawskim fanboyem.
Cytat
Cytat
Jest inna, bo spośród tych wymienionych, jako jedyna nie ma rozszerzeń w dosłownym tego słowa znaczeniu (widgety pomijam) (Safari ma kilka AFAIR), ale i tak ją lofciam.

Napisano 06.02.2010 17:48.
Cytat
A czy FF bez dodatków jest jakiś duży? Sam używam tylko AdBlock Plus i to wszystko. Założenia jakie powinien spełniać Chrome są świetne ale jednak brakuje coś tej przeglądarce co posiada dla mnie FF.
Cytat
IE chyba też nie ma żadnych rozszerzeń? A czy ktoś z wersji IE6 z własnej woli korzysta? Chyba nie.
Cytat
Jestem prawie pewien że FF 1.5 albo Mozilla jako pierwsza miała karty. Muszę znaleźć jakiś dobry dowód na poparcie mojej tezy.
Napisano 06.02.2010 19:07.
Cytat
Firefox nie musi być duży, niestety zawsze będzie wolniejszy od konkurencji z powodu jego budowy. Sam program jest gromadą modułów stworzonych z plików XUL, JS i CSS; dzięki temu można pisać addony które mocno ingerują w silnik Liska ergo dostosować przeglądarkę do swoich zachcianek. Wadą takiego rozwiązania jest brak szybkości, polecenia muszę przechodzić przez wiele modułów gdzie w innych przeglądarkach wystarczy skok przez core (i kilka ewentualnych modułów). No i, niestety, przy zainstalowaniu/odinstalowaniu/wyłączeniu addona musimy restartować przeglądarkę.
Że tak offtopnę
Napisano 06.02.2010 19:29.
Użytkownik Los_Emilos dnia 06.02.2010 17:48 napisał
Ale o czym ty do mnie znowu? Pisałeś o intyicyjności - jest to twoje osobiste odczucie, więc się nie wtrącam, ale wjeżdżasz teraz na to, że FF jest lekki bez dodatków - więc FYI: Chrome jest lżejszy. Mniej opcji, bardziej lajtowy wygląd. Ale to dla ciebie nie znaczy, że Chrome jest intuicyjny, prawda? W takim razie, naprowadź mnie - jak mam rozumieć twoją wypowiedź?
Cytat
Ma.
Cytat
A co to ma do rzeczy? Kolejny raz nie wiem, jak mam rozumieć twoją wypowiedź.
Cytat
NetCaptor podobno był pierwszy. Moją pierwszą "karcianą" przeglądarką była Opera, jeszcze w czasach mojego technikum - daaaaaawno temu. Nawet pamiętam, jak kumpel namawiał mnie na przesiadkę z IE (
Ale Firefox 1.5 to chyba lekka przesada, przecież wyszedł bodajże pod koniec 2005 roku.

Powiedzmy, że podasz dobre dowody, udowodnisz mi, że tabsy wymyślił i zaimplementował FF - przyznam ci rację, nie bój żaby - uznamy, że firefox nie skopiował tabsów od innych, tylko nasuwa się pytanie - co jeszcze, oprócz tabsów, Chrome "splagiatował"? Bo twoje "prawie wszystko" jest względne. Prosiłem, abyś wymienił w podpunktach.
I może się czepiam, ale kto zaczął?
Jakoś mam wrażenie, że unikasz niektórych sfer tej dyskusji. Powiedziałeś A, powiedz B - odnieś się jakoś do tego, co do ciebie piszę! Chrome to nie jest browser, w którego powstaniu pomagałem, nie jest też idealną przeglądarką (choć bardziej idealną od reszty - dlatego jest moją główną w Windzie), więc nie muszę brać dalszego udziału w tej bezpłodnej dyskusji. Chcę tylko wiedzieć - dla świętego spokoju - czym jeszcze jesteś w stanie pogrążyć innowacyjność Kroma?

Napisano 06.02.2010 19:42.
| Komp1 | OS: Windows 7 | CPU: Athlon X2 5200+ @ 2,6GHz | RAM: 2x1GB DDR2 800MHz |
| Komp2 | OS: Windows Vista SP2 | CPU: C2D P8400 @ 2,26 GHz | RAM: 4GB DDR3 1066Mhz |
| Browser: IE8, Opera | AQQ: Zawsze najnowsze | Wtyczki: Domyślne | Kompozycja: Desire |
Napisano 06.02.2010 20:04.
Cytat
Z tego co ja pamiętam Opera ma swoje początki już w latach 96-98 ale czy już wtedy miała karty? Nie wiem.
Cytat
Porównałem do tego co pisałeś o Chrome.
Cytat
Chodzi mi o to czy z takich prostych przeglądarek ludzie zawsze chcą korzystać zawsze?
Cytat
To byłby pierwszy argument gdyby ktoś z moich znajomych był na tym forum. A dalej przemilczę to, uznam że nie rozumiem.
Napisano 06.02.2010 20:56.
| Komp1 | OS: Windows 7 | CPU: Athlon X2 5200+ @ 2,6GHz | RAM: 2x1GB DDR2 800MHz |
| Komp2 | OS: Windows Vista SP2 | CPU: C2D P8400 @ 2,26 GHz | RAM: 4GB DDR3 1066Mhz |
| Browser: IE8, Opera | AQQ: Zawsze najnowsze | Wtyczki: Domyślne | Kompozycja: Desire |
Napisano 06.02.2010 23:03.
Cytat
Sorry ale przeczytałem to tak jak by ona powstała w 2000. Jeszcze raz przepraszam.
Cytat
Raczej jeśli już to staram się na siłę kontynuować temat z którego sam mogę się wielu rzeczy dowiedzieć oraz możliwe że zmienić stosunek do tego tematu. Oczywiście zawsze może teraz zakończyć tą burzliwą dyskusje, nie widzę problemu.
Napisano 06.02.2010 23:38.
@Los_Emilos: jeśli chcesz się o coś zapytać- zapytaj; widzisz, ile tu inteligentnych ludzi mamy, szybko wyszukają jakieś nowinki-starowinki by doofftopować temat
To co, tworzymy (jak już proponowałem) tematy X vs Y?
Napisano 07.02.2010 01:51.
Użytkownik eSKej dnia 28.01.2010 18:36 napisał
http://chromeplugins...ader/28/01/2010 Wybacz, że nie testowałem osobiście.

Napisano 28.02.2010 14:06.
http://www.hcsl.pl/2...hrome-oraz.html
Napisano 04.03.2010 13:41.
Napisano 12.03.2010 15:44. Użytkownik Agrael edytował ten post 12.03.2010 15:45
* Brak unikalnego ID użytkownika
* Usunięto wysyłanie informacji na temat przeglądanych stron i wyników wyszukiwań do Google
* Brak alternatywnych komunikatów błędów
* Informacje o awariach przeglądarki nie są wysyłana do Google
* Brak aktualizatora Google
Czyli jednym zdaniem ratujmy swoją prywatność przed inwigilacją ze strony Google.
Linki:
http://grzglo.jogger...-google-chrome/
http://www.abelssoft.net/unchrome.php

Pomoc

Do góry