Oficjalne forum komunikatora AQQ: Google Chrome - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

• (8 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Google Chrome

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Jaco 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 149
  • Zgłoszeń 9 (Postów 13)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 02.09.2008 11:14.

Firma Google oficjalnie potwierdziła, że wyda dziś własną przeglądarkę internetową o nazwie Chrome. Produkt ma być szybki, prosty w użyciu, bezpieczny i stworzony z myślą o aplikacjach webowych. Oznacza to jednak, że Google będzie jeszcze mocniej rywalizować z Microsoftem.

Jeszcze dziś pod adresem www.google.com/chrome/ powinna się ukazać wersja beta dla systemu Windows. Google pracuje nad wersjami dla Mac OS X i Linuksa.
źródło

Co o tym myślicie czy Google ma szanse zagrozić obecnym przeglądarką ?
Do tej pory produkty Google były naprawdę godne polecenia.
Brak czasu... :(
Dołączona grafikapera
0

• (8 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Marooned 

• Bywalec
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 172
  • Zgłoszeń 1 (Postów 15)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 03.09.2008 11:59.

Wyświetl postUżytkownik Monczkin dnia Sep 3 2008, 09:49 napisał

Wyświetl postUżytkownik VPN dnia Sep 3 2008, 09:35 napisał

Google tylko pozornie dba o prywatność użytkowników, ale nie jest instytucją charytatywną.
Możesz rozwinąć? Chodzi mi o te pozorność. Czy udostępnia prywatne dane - rozumiem tutaj, maile, loginy, hasła, etc., bo rozumiem, że to mamy na myśli? Czy prywatność rozumiesz, przez cookies, historię odwiedzanych witryn, czy identyfikację komputera - przeglądarka, os?
Ktoś tu nie czytał umowy, którą sam zatwierdził..

http://tapthehive.com/discuss/This_Post_No...le_s_EULA_Sucks

Cytat

By submitting, posting or displaying the content you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through, the Services.

"publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through" - cokolwiek odwiedzisz przez tę przeglądarkę, cokolwiek wyślesz przez nią [nawet hasło] - zgodziłeś się by mogli to publicznie udostępnić. I nie chodzi o fakt, czy to zrobią, ale o to, że mogą.

Dziwny krok jak dla mnie..

Dodać adblocka i będzie świetna przeglądarka "dla domu" - na moim dual core jest o niebo szybsza od FF3 i Opery - po prostu speedem wgniata w fotel.
Po kilku latach przestałem używać AQQ. Mimo wielu świetnych cech jedna rzecz nie pozwala mi na dalsze z niego korzystanie: prędkość działania. Jest mozolny jak ślimak peruwiański. Szkoda..

Znikam definitywnie z tego forum. Dziękuję za parę wspólnych lat. Żegnam.
0

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   Monczkin 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 292
  • Zgłoszeń 54 (Postów 169)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbermonczkin@aqq.eu monczkin@aqq.eu
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03.09.2008 12:21.

Cytat

Ktoś tu nie czytał umowy, którą sam zatwierdził..

Do mnie kierujesz te słowa?

Cytat

Dziwny krok jak dla mnie..

Do niedawna w licencji Adobe (nie pamiętam nazwy programu/usługi) był zapis, że wszystko co stworzysz i opublikujesz w necie spod programu należy do firmy. Po zwróceniu uwagi na ten punkt, Adobe zaktualizowało licencje. Takich kontrowersyjnych zapisów w licencjach rożnych usług czy programów jest sporo.

Cytat

cokolwiek wyślesz przez nią [nawet hasło]

Zazwyczaj login i hasło wysyłasz ze stron szyfrowanych, więc w czym problem?

Chodzi mi o prostą rzecz. W społeczeństwie zaczyna pojawiać się jakaś psychoza na hasło "prywatność". etc.
XMPP... e... a o co chodzi?
Windows Vista SP2 | AQQ - zawsze najnowsza beta/stabilna | RSS | Fx 3.6.x | IE 8/9 | ProStandard
Windows XP HE/PROF. SP3 | AQQ - zawsze najnowsza beta/stabilna| RSS | Fx 3.6.x | IE 8 | ProStandard
Windows 7 RC | AQQ - zawsze najnowsza beta/stabilna | RSS | Fx 3.6.x | IE 8/9 | okazjonalnie | ProStandard
SDM
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   matc 

• Libra
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 165
  • Zgłoszeń 6 (Postów 29)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • MiejscowośćHelsinghausen (Bad Nenndorf)

Napisano 03.09.2008 12:36.

Przetestowałem - fakt, jest piekielnie szybka. Aczkolwiek jak to na nowy produkt, brakuje jej sporo do konkurentów, którzy rozwijali swoje przeglądarki latami. Ale z Google to kto wie, kiedy zaczęli pisać tą przeglądarkę a kiedy zechcieli ją opublikować (wczorajszy dzień). Brak obsługi Flash i Javy to spory jej minus - Google chyba o tym zapomniało. Patrząc z jeszcze innej strony - Google wiele rzeczy robi i porzuca w fazie beta bądź nie. Ich komunikator wcale się tak dobrze nie rozwija, na przeglądarce w pewnym momencie tez mogą spocząć, a po kilku miesiącach dodać zaledwie tylko kilka funkcji. Ot cała polityka Google.

Resumując - u mnie nie zagości na komputerze i nie zastąpi szybkiej, bezpiecznej i funkcjonalnej Opery. Co z tego, że ich przeglądarka cechuje się szybkością przez zastosowanie pewnych rozwiązań. Moim zdaniem liderzy - Firefox i Opera też pokażą niebawem na to swój pazur i znowu przyspieszą swoje przeglądarki.

Btw: wie ktoś jaki silnik wykorzystuje Google Chrome?
» If you want to reach something, you must stubbornly aspire to it.
» Deafening for some time is causing pain, that he is returning with redoubled strength...
» Polski Support MyBB - http://mybboard.pl
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Monczkin 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 292
  • Rejestracja 30.08.2008
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03.09.2008 12:39.

Cytat

Btw: wie ktoś jaki silnik wykorzystuje Google Chrome?

WebKit
http://pl.wikipedia.org/wiki/WebKit
oraz pewne rzeczy z gecko
Windows Vista SP2 | AQQ - zawsze najnowsza beta/stabilna | RSS | Fx 3.6.x | IE 8/9 | ProStandard
Windows XP HE/PROF. SP3 | AQQ - zawsze najnowsza beta/stabilna| RSS | Fx 3.6.x | IE 8 | ProStandard
Windows 7 RC | AQQ - zawsze najnowsza beta/stabilna | RSS | Fx 3.6.x | IE 8/9 | okazjonalnie | ProStandard
SDM
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   Marooned 

• Bywalec
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 172
  • Zgłoszeń 1 (Postów 15)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 03.09.2008 13:25.

Wyświetl postUżytkownik matc dnia Sep 3 2008, 12:36 napisał

Brak obsługi Flash i Javy to spory jej minus - Google chyba o tym zapomniało.
Flash u mnie działa na 2 komputerach ze startu, więc raczej nie zapomnieli.
Javę testowałem na jednym i tu fakt, nie działa - jest ikonka puzzla zamiast kontrolki.
Po kilku latach przestałem używać AQQ. Mimo wielu świetnych cech jedna rzecz nie pozwala mi na dalsze z niego korzystanie: prędkość działania. Jest mozolny jak ślimak peruwiański. Szkoda..

0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Monczkin 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 292
  • Rejestracja 30.08.2008
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03.09.2008 14:48.

Jakby ktoś chciał polukać screeny
http://dobreprogramy...php?dz=13&a=201
SDM
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   bartek46op 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 245
  • Zgłoszeń 11 (Postów 43)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 03.09.2008 15:44.

Cytat

Nie minęły jeszcze 24 godziny od publikacji pierwszej ogólnodostępnej wersji przeglądarki Google Chrome, a na kolejnym blogu znaleźć można informacje o kolejnym krytycznym błędzie występującym w produkcie Google.

Nowy explolit wykorzystuje technologię uruchamiania stron w osobnych procesach oferowaną przez Google Chrome do zawieszania całej przeglądarki. Rishi Narang odkrył ten błąd w Google Chrome Browser 0.2.149.27 pracującym na systemie Windows XP Professional SP3. Luka na szczęście tym razem nie jest tak poważna jak w przypadku uruchamiania plików o rozszerzeniu JAR bez wiedzy użytkownika. W chwili obecnej można przypuszczać tylko, że tego typu błędów jest znacznie więcej i będą one wyciekać z dnia na dzień. Nam pozostaje mieć tylko nadzieję, że firma Google weźmie je sobie do serca i podobnie jak Mozilla będzie łatać swój produkt na bieżąco nie kryjąc się ciągle informacją o kolejnej aplikacji z "nieśmiertelnym" statusem beta.

http://dobreprogramy.pl/
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   Marooned 

• Bywalec
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 172
  • Zgłoszeń 1 (Postów 15)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 03.09.2008 18:46.

Firefox nie śpi :)
http://weblogs.mozillazine.org/roadmap/arc...key_update.html

0

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   pol102 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 288
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 03.09.2008 19:38.

Bo widzicie, szybkość to nie wszystko. Właśnie dlatego IE straciło rynek na rzecz FF, który zaoferował nieznacznie większą szybkość i wiele większe bezpieczeństwo.
Dj Pol - Klub Studencki SPIN Bydgoszcz
Radio UTP.fm

0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   Marooned 

• Bywalec
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 172
  • Zgłoszeń 1 (Postów 15)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 03.09.2008 19:44.

To jest jak na razie hit sezonu ;)
http://www.milw0rm.com/exploits/6355

0

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Randall_Memphis 

• Weteran

Napisano 03.09.2008 21:58.

zaskakuujace, wersja beta, a ma bledy. niedlugo poematy beda o tym pisac, i jak znajda kolejnego buga to onet zmieni szate graficzna a CNN logo ;]
Dołączona grafikaDołączona grafika
Chciałbym w nowej edycji #AQQ Oscarów oddać głos na ^Eskej'a jako najlepszego kompozytora, oraz ^Beherit'a za wtyczke do #Blip'a
0

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   lsr 

• Wróg publiczny nr 1
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 1138
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • Jabberlsr(at)aqq.eu lsr(at)aqq.eu
  • MiejscowośćSto(L)ica

Napisano 03.09.2008 23:24.

Dlatego nawet nie instalowałem tego. Wiadomo, że tak wczesne wersje kryją w sobie szereg "niespodzianek". Pamiętacie falstart Safari pod Windows? To dopiero była masakra...
6198 zliczonych i pozostawionych postów na starym forum. Więc byle nabijacz nie zrobi na mnie wrażenia. :D
Dołączona grafika
Poradnik językowy na forum - >>>zapraszam<<<
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   Beherit 

• Chaos Warrior
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 1386
  • Zgłoszeń 76 (Postów 644)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberbeherit@aqq.eu beherit@aqq.eu
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 04.09.2008 08:46.

Zainstalowałem wczoraj z czystej ciekawości tą przeglądarkę no i jak na wersję beta działa tragicznie ;) To już powinna mieć status alfa :P
Nie czytałem tam zbytnio o niej - będą jakieś dodatki jak w FF do niej? :D
Spoiler

Dołączona grafika
0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   Marooned 

• Bywalec
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 172
  • Zgłoszeń 1 (Postów 15)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 04.09.2008 11:26.

Możesz wyjaśnić co jest takiego tragicznego w jej działaniu? Ciekawi mnie, bo jak dla mnie działa wyśmienicie - chciałbym poznać szerzej opinię osób narzekających bardziej niż "tragicznie" :)

0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   madhunt3r 

• Prezes
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 696
  • Zgłoszeń 9 (Postów 122)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbermadhunt3r@jabster.pl madhunt3r@jabster.pl
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 04.09.2008 11:37.

Ja też nie mam żadnych zastrzeżeń co do działania przeglądarki, jest szybka. Zauważmy że to dopiero pierwsza beta ;)
0

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   Hoss 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 04.09.2008 12:45.

Dla mnie to taki IrfanView wśród przeglądarek internetowych.
Jest naprawdę szybka w wyświetlaniu zwykłych stron.
Co innego flashowe... Ale za wcześnie na sądy, testy etc.
Tylko ^Hoss tu stoi.
0

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   lew 

• "drapieżny" lew
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 578
  • Zgłoszeń 0 (Postów 42)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 06.09.2008 15:58.

Ja trochę nie w temacie, ale powiem tak krótko od siebie.
Jak wyjdzie stabilna wersja - napewno zainstaluje i przetestuję. Oczywiście napewno również nie wyprze FF z mojego komputera, bo FF sprawdzony i testowany. Aczkolwiek zapowiada się ciekawie i warto chyba będzie chociaż po testować ;)
Beta testy AQQ:
System - Windows XP + SP3
IE - 8.0
Wtyczki - standardowe
Kompozycja - Black Aero
0

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   Ania 

• MySzka
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 304
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 06.09.2008 18:48.

Tak, tak... Jak najbardziej... Co do testowej to nie jestem przekonana, ale stabilna? Czemu nie... Zawsze można odinstalować, jak nie spełni moich oczekiwań... ;)
Dołączona grafika Wbrew pozorom optymistka... ^^
Niepoprawna marzycielka... ^^
0

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   Paweł1991 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 28
  • Zgłoszeń 0 (Postów 1)
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 06.09.2008 23:32.

Testowałem, przyznam że bardzo ciekawie sie prezentuje. Chyba lepiej niż FF. Ale nie korzystam z niej na codzień, bo jest dziurawa jak sito :)
OS. Windows XP SP2
Przeglądarka Internet Explorer 6 (Domyślna Firefox 3)
Kompozycja Standard Lite
AQQ Zawsze najnowsze :)
0

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   lsr 

• Wróg publiczny nr 1
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 1138
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • Jabberlsr(at)aqq.eu lsr(at)aqq.eu
  • MiejscowośćSto(L)ica

Napisano 07.09.2008 00:04.

Nie testowałem i nie mam zamiaru, przynajmniej przez jakiś czas, ale ciekawi mnie stwierdzenie o dziurawości tej przeglądarki. Możesz wskazać jakieś konkrety, na podstawie których formułujesz takie stwierdzenie?
6198 zliczonych i pozostawionych postów na starym forum. Więc byle nabijacz nie zrobi na mnie wrażenia. :D
Dołączona grafika
Poradnik językowy na forum - >>>zapraszam<<<
0

Udostępnij ten temat:

• (8 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »