Oficjalne forum komunikatora AQQ: Tworzenie paczek instalacyjnych dla dodatków - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Tworzenie paczek instalacyjnych dla dodatków Jak stworzyć plik z rozszerzeniem .aqq?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Oconnel 

• Candarian Demon
  • Grupa Właściciel
  • Postów 993
  • Zgłoszeń 3 (Postów 4747)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberoconnel@aqq.eu oconnel@aqq.eu

Napisano 07.02.2009 23:04.

Dołączona grafika

Stworzyłeś dodatek do AQQ, i chcesz go umieścić w paczce instalacyjnej, rozpoznawalnej przez AQQ?

Dobrze trafiłeś. Paczka instalacyjna jest o wiele wygodniejsza dla końcowego użytkownika twojego dodatku, ponieważ użytkownik nie musi trudzić się jego ręczną instalacją. Szukanie katalogów do których należy wrzucić wtyczkę czy emotki to często zbyt trudne zadanie dla wielu osób. Tutaj wkraczają paczki instalacyjne. Paczki możemy tworzyć dla poniższych dodatków:

- Wtyczki
- Kompozycje wizualne
- Emotki

Krok 1 - Uwagi wstępne.

Paczka instalacyjna może zawierać tylko jeden dodatek. Nie tworzymy paczek zawierających np. wtyczkę i kompozycję wizualną, albo dwa zestawy emotek. Dla każdego dodatku tworzymy odrębną paczkę instalacyjną.

Instalator dodatków jest dostępny od wersji AQQ 2.0.4.57 - poniżej tej wersji stworzona paczka nie będzie działać, ani nawet nie będzie widoczna dla komunikatora AQQ!

Krok 2 - Przygotowanie plików.

Jeżeli naszym dodatkiem jest wtyczka, to pakujemy ZIP-em nasz plik DLL (wtyczka) plus ewentualne pliki dodatkowe, czy nawet katalogi. Jeżeli naszym dodatkiem jest kompozycja wizualna bądź emotki, to najpierw wrzucamy wszystkie pliki z dodatku do odrębnego katalogu . Katalog ma mieć nazwę naszego dodatku. I dopiero ten katalog pakujemy ZIP-em.

Uwaga - Paczki pakujemy w formacie ZIP (nie RAR, nie CAB, nie 7z, tylko zwykłym poczciwym ZIPem)

Krok 3 - Zmiana rozszerzenia.

Stworzonemu plikowi twojapaczka.zip zmieniamy rozszerzenie na twojapaczka.aqq

Krok 4 - Gotowe!
Paczka jest już gotowa. Po jej dwukrotnym kliknięciu, AQQ powinno uruchomić instalator dodatków, który zajmię się całą resztą procesu instalacyjnego.

Jak widzicie, stworzenie paczki instalacyjnej jest bardzo proste. Powodzenia!
Daniel Zaborowski (Oconnel) - oconnel@aqq.eu
Dołączona grafika
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2