Napisano 09.02.2009 22:43. Użytkownik Beherit edytował ten post 25.07.2010 19:51
TuneStatus wersja: 2.0.2.0
Wtyczka służy do informowania znajomych o tym co aktualnie słuchamy. Wstawi ona za nas samych do opisu aktualnie odtwarzany przez nas utwór w: Winamp, AIMP, KMPlayer, Foobar2000 (aby skorzystać z dodatkowego sposobu pobierania informacji o utworze, który jest przydatny przy chowaniu Foobara do traya należy zainstalować w Foobar2000 ten plugin autorstwa MentosX i odpowiednio go skonfigurować), Last.fm Player, Windows Media Player (dla wersji większej od 7 należy zainstalować w Windows Media Player ten plugin), Media Player Classic, VUPlayer,XMPlay oraz iTunes (do obsługi potrzebny jest plugin którego można pobrać stąd), ALSong, Songbird (do obsługi potrzebne jest zainstalowane rozszerzenie Birdtitle), wtyczka AQQ Radio.
Wtyczka ma przyjemny interfejs konfiguracyjny. Wygląd opisu możemy zmienić przez wprowadzenie odpowiednich tagów w ustawieniach - wymaganiem aby wtyczka działała jest wystąpienie w wyglądzie opisu tagu CC_TUNESTATUS, bez tego wtyczka nie pozwoli nawet zapisać ustawień.
Poza ustawianiem opisu wtyczka posiada też obsługę User Tune (XEP-0118) dzięki czemu możemy poinformować naszych znajomych o tym co słuchamy w przyjemniejszy sposób niż opis (funkcja działa tylko i wyłącznie z siecią Jabber/XMPP)!
Mała uwaga: Opis ustawiany jest globalnie! Tzn pod uwagę jest brany stan głównego konta jabber. Tak więc inne sieci (wtyczka GG, inne konta jabber itp) będą zawsze miały ten sam stan co główne konto jabber! Aczkolwiek w ustawieniach można wybrać, żeby wtyczka ustawiała opis tylko i wyłącznie w sieciach jabber.
Lista zmian
TuneStatus 2.0.2.0
28.03.2010
TuneStatus 2.0.1.0
03.02.2010
TuneStatus 2.0.0.0
04.11.2009
TuneStatus 1.0.6.0
10.09.2009
Notyfikacja o słuchanych utworach przez naszych znajomych.
Napisano 11.02.2009 00:06. Użytkownik Piwollo edytował ten post 11.02.2009 00:34
>Beherit: Dzięki że teraz po wyłączeniu AIMPa opis wraca, jesteś boski
EDIT, znalazłem buga:
Po wyłączeniu AIMPa jest ustawiany poprzedni opis, ale jak chce zmienić opis na inny to cały czas wraca ten stary, który miałem przed włączeniem AIMPa.
System: Windows 7 Ultimate EN • IE: 8.0.7600.16385 • AQQ: najnowsza beta • Kompozycja: „7” by Paulos (z własnymi modyfikacjami) • Wtyczki: Blip, FixUpdater, FTPSend, NoJID, VNotify (+standardowe)
@Piwollo Ale przywracanie opisu jest takie chwilowe - zatrzymujesz granie i przywraca opis a potem wyłączasz działanie wtyczki i po kłopocie... Na razie nie wiem jak to zrobić by nie było Twojego opisanego problemu...
Wtyczka działa bardzo dobrze. Tyle, że zauważyłem coś jeszcze przy ustawieniu na Winamp/AIMP2 daje opis nie tylko z nich ale i również z KMPlayer'a, przydało by się dopisać i może zmienić nazwę wtyczki na MediaStatus
Jeżeli chodzi o sam wyświetlanie aktualnie granego utworu nie mam zastrzeżeń ale znalazłem 2 błędy/niedociągnięcia:
- mam 3 konta; jabber, gg i kolejny jabber. Drugiego jabbera miałem rozłączonego ale wtyczka automatycznie mi go łączy przy zmianie piosenki
- gdy się wyłączy wtyczkę program wraca do poprzedniego opisu ale... wraca do opisu głównego konta jabberowego. Ja na jabberze miałem inny opis i na gg inny (przez limit dł) a po wyłączeniu wtyczki wszędzie miałem ten jabberowy
Motto życiowe: "Nie dyskutuj z debilem: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
@svistu Tak ma być - to nie jest błąd wtyczki, można by powiedzieć, że AQQ ale OC nie wprowadzi zmiany opisu/stanu dla poszczególnych kont więc zmiana opisu/stanu odbywa się biorąc pod uwagę właśnie główne konto jabbera.
Wszystko piknie, ładnie, ale nie dało by się zrobić tak, żeby w configu istniało coś typu "EnableWtyczken=1"?
Bo włączanie wtyczki przy każdym uruchomieniu/restarcie aqq jest nieco męczące x[
Napisano 19.02.2009 19:50. Użytkownik wally_m82a1 edytował ten post 19.02.2009 20:53
Używam Foobar'a i zauważyłem że gdy jest on 'rozwinięty' to opisy się zmieniają wraz ze zmianą piosenki, ale gdy schowam odtwarzacz do tray'a to opis już się nie zmienia, możesz coś na to zaradzić? Nie chcę zaznaczać by pobierał dane z Winampa bo nie podoba mi się sposób wyświetlania przez niego opisu:)
-EDIT DOWN-
A no faktycznie. Moje niedopatrzenie, mimo wszystko szkoda:)
When dark evil strides across the land, and even noble hearts shrink in fear,
there are always warriors of pure spirit who take up the sword and stand their ground...
OS: Seven x64, Aqq: najnowsze, Wtyczki: GG,SMS, Antyspam, Aqq Last Seen, SpellChecker, Automation Date, State Notifier, StayOnTop, TuneStatus, Korektor, czasem inne - wszystkie w miarę możliwości aktualizowane.
Za to ja mam problem tego typu że zamiast ikonki szybkiego włączenia/wyłączenia pojawia się znaczek X. Sam przycisk robi co do niego należy.
AQQ: Najnowsza beta Skin: RedFantasyAH Wtyczki: GG Network, Last Seen, SpellChecker, TuneStatus, StayOnTop, Antyspam, AQQ Radio, Korektor, Past and Send, TabFocus System: Microsoft Windows XP Professional sp3, IE 8.0.6001.18702
Znalazłem mały, ale może denerwujący błąd. Gdy mamy otwarte okno ustawień i klikamy na ikonkę aktywacji to albo ona znika i ustawienia się resetują (jeżeli nie zamknęliśmy ustawień po uaktywnieniu ikony), lub resetuje dotychczasowe zmiany.
Napisano 20.02.2009 09:44. Użytkownik Beherit edytował ten post 25.07.2010 19:21
TuneStatus 1.0.3.2
Zmiany w stosunku do poprzedniej wersji:
@Glibnes Nie rozumiem kiedy te opcje się resetują - bo jak po wyładowaniu wtyczki to normalna rzecz, że się nie zapamiętają Żeby opcje się zapisało trzeba zamknąć okno ustawień poprzez przycisk OK lub X na oknie
Napisano 20.02.2009 10:36. Użytkownik Archeo edytował ten post 20.02.2009 10:43
Ja mam taki dziwny przypadek, za każdym razem jak włączę wtyczkę, to w opisie ( w przypadku gdy odtwarzacz nie działa lub nie jest włączony ) zawsze pojawia się "Nokia PC Suite" , czyli nazwa programu do obsługi komórki
Mam nadzieje ze problem zostanie rozwiązany.
EDIT : Zmieniłem w opcjach z "Określ automatycznie" na konkretny odtwarzacz i jest OK, czyli problem tkwi w tym automacie.