Skocz do zawartości


Zdjęcie

[ScriptRunner] Wgrywanie i konfiguracja skryptów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 karololszak

karololszak

    podróżnik w czasie

  • Moderator
  • 1562 postów

Napisano 2009.06.16, 18:02

Ostatnio na forum natrafiłem na pytania: "jak wgrać ten skrypt?", "gdzie to ustawić" itp.
Postanowiłem temu zaradzić - a wynikiem tego, jest niniejszy poradnik.

1. Pobieramy najnowszą wersję ScriptRunner'a z tego tematu

2. Pobieramy PHP stąd, i wypakowujemy je do jakiegoś łatwego do zapamiętania miejsca - polecam C:\php (uwaga, plik php.exe powinien znajdować się bezpośrednio w tym folderze [bez jakichś podfolderów])

3. Wstawiamy skrypty tam, gdzie ma się swój prywatny profil, a w nim folder z wtyczkami do AQQ, w katalogu ScriptRunner'a, w folderze scripts. Ścieżka do tamtego katalogu na systemie Windows XP wygląda tak:
C:\Documents and Settings\%User%\Wapster\AQQ Folder\Profiles\%Twoja nazwa konta%\Plugins\ScriptRunner\scripts
Po zamienieniu danych w %% na swoje poprawna ścieżka wygląda tak (mój działający przykład):
C:\Documents and Settings\karololszak\Wapster\AQQ Folder\Profiles\karololszak\Plugins\ScriptRunner\scripts
Z tego co wiem, na systemach Windows Vista i 7 wygląda to tak:
C:\Users\%User%\Wapster\AQQ Folder\Profiles\%Twoja nazwa konta%\Plugins\ScriptRunner\scripts
Po zamienieniu danych w %% na swoje poprawna ścieżka wygląda tak (mój przykład):
C:\Users\karololszak\Wapster\AQQ Folder\Profiles\karololszak\Plugins\ScriptRunner\scripts
4. Wchodzimy do ustawień wtyczki i przechodzimy na zakładkę "Zaawansowane". Tam, przy pomocy przycisku "Przeglądaj..." wskazujemy ścieżkę do pliku php.exe (jeśli posłuchaliście mojej rady, będzie to C:\php\php.exe - po prostu tam gdzie wypakowaliście PHP smile.gif)

5. Będąc dalej w ustawieniach wtyczki ScriptRunner, wybieramy przycisk "Dodaj", następnie podajemy nazwę, ścieżkę i ewentualne parametry skryptu. Możemy także skonfigurować interwał czasowy dla wykonywania danego skryptu.

Pole ścieżka wypełniamy w następujący sposób: {skrypt.(typ)} {parametry}. Poprawnie wypełniona ścieżka może wyglądać tak:
up-all-nk.php
czy tak:
backup.php 5 "c:\program files\winrar\rar.exe" "c:\backup" "c:\program files"
czy też tak:
radio.php 6
jak również tak:
del.bat
(W ostatnim przypadku, mieliśmy skrypt typu bat, który jako interpreter wykorzystuje linię poleceń (cmd.exe))

Zawartość starego poradnika:
Spoiler


Mam nadzieję, że tym poradnikiem pomogę kilku osobom wink.gif Jak czegoś dalej nie wiecie / nie rozumiecie - śmiało tu pytajcie. Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania. smile.gif

Użytkownik karololszak edytował ten post 2013.12.15, 00:11

  • jojo87 lubi to

Kiedyś były tu linki do moich stron, ale przez lata wszystko upadło... :(


#2 Loosa

Loosa

    Weteran

  • Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 2009.06.16, 18:20

W miejscu %Twój JID% powinieneś wpisać %Twoja nazwa konta% :P
Pozatym poradnik dobry, popraw drobne literówki i będzie świetny :)
Edit: Widzę, że wszystkie wyłapałeś, nic już nie znalazłem ;)

Użytkownik Loosa edytował ten post 2009.06.16, 23:01

OS, IE, AQQ, Wtyczki, Kompozycja.


#3 sokol88

sokol88

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 2009.06.16, 20:51

niestety robie wedlug twojego opisu i caly czas dupa :( juz od rana sie mecze :( caly czas pisze na liscie kontaktow pod skryptem: Could not open input file: up_all_nk i obok czerwony krzyzyk :(

#4 karololszak

karololszak

    podróżnik w czasie

  • Moderator
  • 1562 postów

Napisano 2009.06.16, 22:15

@sokol88: Kilka rzeczy:
1. Czy inne skrypty działają?
2. Czy w ścieżce pliku wpisałeś na końcu .php? (czyli że masz up-all-nk.php)
Dlaczego tak: jakbyś miał włączone pokazywanie rozszerzeń dla wszystkich plików, to byś widział :D

3. Jaki system i wersja ScriptRunner'a oraz AQQ? Jeśli to Windows Vista, to może spróbuj wyłączyć UAC i/albo nadać prawa administratora dla pliku php.exe i dla AQQ.

Jak nie możesz sobie poradzić, to pisz na JID'a (po lewej).

Użytkownik karololszak edytował ten post 2010.01.02, 20:46

Kiedyś były tu linki do moich stron, ale przez lata wszystko upadło... :(


#5 sokol88

sokol88

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 2009.06.16, 23:05

Dobra udało mi się :) dziękuje za pomoc :) biore sie za testy :)

Użytkownik sokol88 edytował ten post 2009.06.16, 23:24


#6 Dj Ghacek

Dj Ghacek

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 2010.04.18, 19:24

Działa poprawnie;)

#7 karololszak

karololszak

    podróżnik w czasie

  • Moderator
  • 1562 postów

Napisano 2010.05.19, 19:10

Poradnik został zaktualizowany! :) Dzięki nowej wersji ScriptRunner'a trochę się zmieniło (nie trzeba podawać za każdym razem ścieżki do interpretera w ścieżce do skryptu), wypadało więc też zmienić poradnik ;)

Sugeruję Wam przerobienie ustawień ScriptRunner'a zgodnie z tym co tutaj jest napisane! :)

Kiedyś były tu linki do moich stron, ale przez lata wszystko upadło... :(


#8 stivo

stivo

    mgr inż.

  • Moderator
  • 2184 postów

Napisano 2010.05.19, 19:24

nie trzeba podawać za każdym razem ścieżki do interpretera w ścieżce do skryptu

A czy w poprzednich wersjach było to wymagane? Bo jakoś przed tymi update'ami ostatnimi, miałem ustawioną ścieżkę globalnie i bez podawania jej przy nazwie skryptu, wszystko działało bez problemu. Nie wiem zatem czemu miało służyć podawanie pełnej ścieżki do php.exe przy każdym skrypcie? :unsure:

#9 karololszak

karololszak

    podróżnik w czasie

  • Moderator
  • 1562 postów

Napisano 2010.05.19, 19:38

Występował błąd - na starszej wersji, jeśli miałeś wpisaną ścieżkę w zaawansowanych, ale nie w ścieżce do skryptu, to po wciśnięciu 'Uruchom' wyskakiwał error - że nie może znaleźć pliku.. Z kolei, jak miałeś wpisaną ścieżkę do php.exe i przy skrypcie, i w zaawansowanych, przycisk 'Uruchom' błędu nie generował (a normalny popup z wynikiem skryptu) - z kolei na liście kontaktów pojawiało się 'Mz[]'...
Jedyną metodą, aby po wciśnięciu Uruchom wyskakiwał popup z wynikiem skryptu a także aby na liście ten wynik również się wyświetlał było wyrzucenie ścieżki z zaawansowanych i wpisywanie ścieżki do interpretera przy każdym skrypcie..

Zawiłe, ale chyba zrozumiałe ;)

Kiedyś były tu linki do moich stron, ale przez lata wszystko upadło... :(


#10 stivo

stivo

    mgr inż.

  • Moderator
  • 2184 postów

Napisano 2010.05.19, 20:58

Dość zawiłe, ale ja jakoś nie spotkałem się z tym błędem.. Może dlatego, że nie korzystałem z tego przycisku w Ustawieniach, tylko wszystkie skrypty uruchamiałem na liście kontaktów (a Mz[] nie widziałem :unsure:) .

#11 karololszak

karololszak

    podróżnik w czasie

  • Moderator
  • 1562 postów

Napisano 2010.05.19, 21:45

No tak, bo jak piszesz, nie miałeś podanej ścieżki w ustawieniach konkretnego skryptu.. Gdybyś miał i nadal miał w zaawansowanych - Mz[] by Cię powitał ;)

Kiedyś były tu linki do moich stron, ale przez lata wszystko upadło... :(


#12 majkers

majkers

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 2010.05.26, 15:24

Proponuje rozwiniecie poradnika o uruchamianie programow java czy to w formacie jar czy plikow class. Ja pisze w javie i tez to sie da odpalic przez wtyczke a za kazdym razem musze sie rozwodzic jak to zrobic...
Dołączona grafika
Lubisz Chicane? Zajrzyj <<TU>>

#13 mav

mav

    Skrypter

  • Przyjaciel
  • 1157 postów

Napisano 2010.08.02, 20:34

Hm, jeśli nie \n to co? pytanie odpowiednie w tym wątku, czy raczej skórki? To samo na ProStandard..

Załączone miniatury

  • aqq.jpg

JS / jQuery / PHP / MySQL / CMS / Forum filmowe / Kran kamerowy


#14 karololszak

karololszak

    podróżnik w czasie

  • Moderator
  • 1562 postów

Napisano 2010.08.02, 20:47

Na AQQ 7 wyświetla się poprawnie, na Standard i ProStandard też.. Może więc być to wina skórki.. Ale, spróbuj pojedyncze '\n' zamienić na '\n\n', lub na np. '\r\n' (co chyba powinno załatwić sprawę). Jeśli jest to kompozycja "Windows 7", to właśnie na niej sprawdziłem (v 1.9), i również wyświetla się to poprawnie (mimo tego, że mam na niej czarne tło [brak Aero - XP], to jednak ją posiadam i właśnie to sprawdziłem). Mogłeś też coś namieszać w kodzie (na to wygląda..)

Użytkownik karololszak edytował ten post 2010.08.02, 21:01

Kiedyś były tu linki do moich stron, ale przez lata wszystko upadło... :(


#15 scope

scope

    Bywalec

  • Użytkownik
  • 233 postów

Napisano 2010.08.02, 20:50

Też miałem ten problem - był on spowodowany zablokowaniem wyświetlania pionowych opisów w ustawieniach AQQ.
  • mav lubi to

#16 mav

mav

    Skrypter

  • Przyjaciel
  • 1157 postów

Napisano 2010.08.02, 21:00

scope->dzięki, zmiana tej opcji w ustawieniach aqq pomogła od razu :)

JS / jQuery / PHP / MySQL / CMS / Forum filmowe / Kran kamerowy


#17 opos23

opos23

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 85 postów
  • MiejscowośćWieliczka

Napisano 2010.12.17, 13:40

ja tez mam lipe daje uruchom i

---------------------------
Rezultat: Play
---------------------------
{"image":"C:\Users\Slawek_win 7\WapSter\AQQ Folder\Profiles\1189362\Plugins\ScriptRunner\scripts\play.png", "notifyText":"", "breakExecution":0, "statusText":""}
---------------------------
OK
---------------------------

#18 karololszak

karololszak

    podróżnik w czasie

  • Moderator
  • 1562 postów

Napisano 2010.12.17, 17:06

1. Sprawdź, czy posiadasz najnowszą wersję wtyczki, która obsługuje JSONa;
2. Sprawdź, czy masz na pewno aktualny skrypt - a jeśli tak, i nadal dostajesz coś takiego, to zobacz jak działają (i wyświetlają się) inne skrypty...

Kiedyś były tu linki do moich stron, ale przez lata wszystko upadło... :(


#19 opos23

opos23

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 85 postów
  • MiejscowośćWieliczka

Napisano 2010.12.17, 23:47

fakt c do punktu 1 wsio aktualne
co do ptk 2 inne skrypty sie wyswietlają tylko ten jakoś nie;/

#20 stivo

stivo

    mgr inż.

  • Moderator
  • 2184 postów

Napisano 2010.12.18, 02:06

Po pierwsze masz obrazek, który jest w ścieżce z błędu? Po drugie wpisałeś swoje hasło i login do portalu Play24?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych