Oficjalne forum komunikatora AQQ: Wgrywanie i konfiguracja skryptów - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

Przeczytaj zanim napiszesz!

Poniższe postanowienia mają moc załącznika do regulaminu.

• W tym dziale publikujemy dodatki, oceniamy je i zgłaszamy dotyczące ich błędy oraz sugestie
  • Nie zakładamy tematów w celu innym niż opublikowanie nowego dodatku
  • Dla każdego dodatku tworzymy oddzielny temat
  • Nowe tematy należy opisywać wg schematu: tytuł: nazwa dodatku
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Wgrywanie i konfiguracja skryptów Instrukcja do wtyczki ScriptRunner

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 16.06.2009 18:02. Użytkownik karololszak edytował ten post 19.05.2010 19:08

Ostatnio na forum natrafiłem na pytania: "jak wgrać ten skrypt?", "gdzie to ustawić" itp.
Postanowiłem temu zaradzić - a wynikiem tego, jest niniejszy poradnik.

1. Pobieramy najnowszą wersję ScriptRunner'a z tego tematu

2. Pobieramy PHP stąd, i wypakowujemy je do jakiegoś łatwego do zapamiętania miejsca - polecam C:\php (uwaga, plik php.exe powinien znajdować się bezpośrednio w tym folderze [bez jakichś podfolderów])

3. Wstawiamy skrypty tam, gdzie ma się swój prywatny profil, a w nim folder z wtyczkami do AQQ, w katalogu ScriptRunner'a, w folderze scripts. Ścieżka do tamtego katalogu na systemie Windows XP wygląda tak:
C:\Documents and Settings\%User%\Wapster\AQQ Folder\Profiles\%Twoja nazwa konta%\Plugins\ScriptRunner\scripts
Po zamienieniu danych w %% na swoje poprawna ścieżka wygląda tak (mój działający przykład):
C:\Documents and Settings\karololszak\Wapster\AQQ Folder\Profiles\karololszak\Plugins\ScriptRunner\scripts

Z tego co wiem, na systemach Windows Vista i 7 wygląda to tak:
C:\Users\%User%\Wapster\AQQ Folder\Profiles\%Twoja nazwa konta%\Plugins\ScriptRunner\scripts
Po zamienieniu danych w %% na swoje poprawna ścieżka wygląda tak (mój przykład):
C:\Users\karololszak\Wapster\AQQ Folder\Profiles\karololszak\Plugins\ScriptRunner\scripts

4. Wchodzimy do ustawień wtyczki i przechodzimy na zakładkę "Zaawansowane". Tam, przy pomocy przycisku "Przeglądaj..." wskazujemy ścieżkę do pliku php.exe (jeśli posłuchaliście mojej rady, będzie to C:\php\php.exe - po prostu tam gdzie wypakowaliście PHP :))

5. Będąc dalej w ustawieniach wtyczki ScriptRunner, wybieramy przycisk "Dodaj", następnie podajemy nazwę, ścieżkę i ewentualne parametry skryptu. Możemy także skonfigurować interwał czasowy dla wykonywania danego skryptu.

Pole ścieżka wypełniamy w następujący sposób: {skrypt.(typ)} {parametry}. Poprawnie wypełniona ścieżka może wyglądać tak:
up-all-nk.php
czy tak:
backup.php 5 "c:\program files\winrar\rar.exe" "c:\backup" "c:\program files"
czy też tak:
radio.php 6
jak również tak:
del.bat
(W ostatnim przypatku, mieliśmy skrypt typu bat, który jako interpreter wykorzystuje linię poleceń (cmd.exe))

Zawartość starego poradnika:
Spoiler

Mam nadzieję, że tym poradnikiem pomogę kilku osobom ;) Jak czegoś dalej nie wiecie / nie rozumiecie - śmiało tu pytajcie. Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania. :)
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Loosa 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 344
  • Zgłoszeń 24 (Postów 149)
  • Rejestracja 09.02.2009

Napisano 16.06.2009 18:20. Użytkownik Loosa edytował ten post 16.06.2009 23:01

W miejscu %Twój JID% powinieneś wpisać %Twoja nazwa konta% :P
Pozatym poradnik dobry, popraw drobne literówki i będzie świetny :)
Edit: Widzę, że wszystkie wyłapałeś, nic już nie znalazłem ;)
OS, IE, AQQ, Wtyczki, Kompozycja.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   sokol88 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Zgłoszeń 1 (Postów 5)
  • Rejestracja 05.09.2008

Napisano 16.06.2009 20:51.

niestety robie wedlug twojego opisu i caly czas dupa :( juz od rana sie mecze :( caly czas pisze na liscie kontaktow pod skryptem: Could not open input file: up_all_nk i obok czerwony krzyzyk :(
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 16.06.2009 22:15. Użytkownik karololszak edytował ten post 02.01.2010 20:46

@sokol88: Kilka rzeczy:
1. Czy inne skrypty działają?
2. Czy w ścieżce pliku wpisałeś na końcu .php? (czyli że masz up-all-nk.php)
Dlaczego tak: jakbyś miał włączone pokazywanie rozszerzeń dla wszystkich plików, to byś widział :D

3. Jaki system i wersja ScriptRunner'a oraz AQQ? Jeśli to Windows Vista, to może spróbuj wyłączyć UAC i/albo nadać prawa administratora dla pliku php.exe i dla AQQ.

Jak nie możesz sobie poradzić, to pisz na JID'a (po lewej).
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   sokol88 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Zgłoszeń 1 (Postów 5)
  • Rejestracja 05.09.2008

Napisano 16.06.2009 23:05. Użytkownik sokol88 edytował ten post 16.06.2009 23:24

Dobra udało mi się :) dziękuje za pomoc :) biore sie za testy :)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Dj Ghacek 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • Zgłoszeń 2 (Postów 2)
  • Rejestracja 13.09.2008

Napisano 18.04.2010 19:24.

Działa poprawnie;)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 19.05.2010 19:10.

Poradnik został zaktualizowany! :) Dzięki nowej wersji ScriptRunner'a trochę się zmieniło (nie trzeba podawać za każdym razem ścieżki do interpretera w ścieżce do skryptu), wypadało więc też zmienić poradnik ;)

Sugeruję Wam przerobienie ustawień ScriptRunner'a zgodnie z tym co tutaj jest napisane! :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   stivo 

• MicroIce
  • Grupa Moderator
  • Postów 1301
  • Zgłoszeń 302 (Postów 617)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberstivo@aqq.eu stivo@aqq.eu
  • MiejscowośćSzczecin/Łobez

Napisano 19.05.2010 19:24.

Wyświetl postUżytkownik karololszak dnia 19.05.2010 19:10 napisał

nie trzeba podawać za każdym razem ścieżki do interpretera w ścieżce do skryptu
A czy w poprzednich wersjach było to wymagane? Bo jakoś przed tymi update'ami ostatnimi, miałem ustawioną ścieżkę globalnie i bez podawania jej przy nazwie skryptu, wszystko działało bez problemu. Nie wiem zatem czemu miało służyć podawanie pełnej ścieżki do php.exe przy każdym skrypcie? :unsure:
AQQ 2.2.2.10 (default + pełno wtyczek )/(Windows Black Style PRO) | WIN7 Pro x64 (sprzęt) | IE8 (default: Opera 10.61)

Polecam: Regulamin FAQ(Q) AQQ-Pomoc

Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 19.05.2010 19:38.

Występował błąd - na starszej wersji, jeśli miałeś wpisaną ścieżkę w zaawansowanych, ale nie w ścieżce do skryptu, to po wciśnięciu 'Uruchom' wyskakiwał error - że nie może znaleźć pliku.. Z kolei, jak miałeś wpisaną ścieżkę do php.exe i przy skrypcie, i w zaawansowanych, przycisk 'Uruchom' błędu nie generował (a normalny popup z wynikiem skryptu) - z kolei na liście kontaktów pojawiało się 'Mz[]'...
Jedyną metodą, aby po wciśnięciu Uruchom wyskakiwał popup z wynikiem skryptu a także aby na liście ten wynik również się wyświetlał było wyrzucenie ścieżki z zaawansowanych i wpisywanie ścieżki do interpretera przy każdym skrypcie..

Zawiłe, ale chyba zrozumiałe ;)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   stivo 

• MicroIce
  • Grupa Moderator
  • Postów 1301
  • Zgłoszeń 302 (Postów 617)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberstivo@aqq.eu stivo@aqq.eu
  • MiejscowośćSzczecin/Łobez

Napisano 19.05.2010 20:58.

Dość zawiłe, ale ja jakoś nie spotkałem się z tym błędem.. Może dlatego, że nie korzystałem z tego przycisku w Ustawieniach, tylko wszystkie skrypty uruchamiałem na liście kontaktów (a Mz[] nie widziałem :unsure:) .
AQQ 2.2.2.10 (default + pełno wtyczek )/(Windows Black Style PRO) | WIN7 Pro x64 (sprzęt) | IE8 (default: Opera 10.61)

Polecam: Regulamin FAQ(Q) AQQ-Pomoc

Dołączona grafika
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 19.05.2010 21:45.

No tak, bo jak piszesz, nie miałeś podanej ścieżki w ustawieniach konkretnego skryptu.. Gdybyś miał i nadal miał w zaawansowanych - Mz[] by Cię powitał ;)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   majkers 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 80
  • Zgłoszeń 4 (Postów 11)
  • Rejestracja 07.02.2009

Napisano 26.05.2010 15:24.

Proponuje rozwiniecie poradnika o uruchamianie programow java czy to w formacie jar czy plikow class. Ja pisze w javie i tez to sie da odpalic przez wtyczke a za kazdym razem musze sie rozwodzic jak to zrobic...
Dołączona grafika
Lubisz Chicane? Zajrzyj <<TU>>
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1