Oficjalne forum komunikatora AQQ: Usunięcie systemu reputacji - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

Przeczytaj zanim napiszesz!

Poniższe postanowienia mają moc załącznika do regulaminu.

• W tym dziale piszemy o usprawnieniach forum, jego działaniu od strony technicznej
  • Nie zakładamy tematów w celu innym niż informacja o błędzie lub sugestii
  • Dla każdego błędu lub sugestii tworzymy oddzielny temat
  • W zakładanym temacie mile widziany jest zrzut ekranu przedstawiający opisywaną sytuację oraz, jeśli się da, droga do powtórzenia wykonania danego błędu
  • Błędy skina zgłaszamy tylko do skina IP.Board AQQ
  • Temat taki należy do osoby go zakładającej, przez co nie wolno podpinać się pod ten sam temat z innym błędem lub sugestią
  • Tematy z błędami lub sugestiami uwzględnionymi (poprawionymi) przez administrację są zamykane
  • (8 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Usunięcie systemu reputacji

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   SzczuplyNH 

• Weteran
  • Grupa Dekorator
  • Postów 440
  • Zgłoszeń 16 (Postów 45)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 10.07.2009 17:10.

Proponuję wywalić system reputacji postów, który nie jest zbyt ważny, a służy jedynie do niszczenia reputacji innych. Vide VPN, który ma -200, a bodajże nie pojawił się na forum postawiony na IPB3. Jeśli usunięcie to zbyt drastyczne posunięcie przynajmniej ograniczmy przyznawanie punktów.
Nosce te ipsum
Zapraszam na swoje forum
4

• (8 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Odpowiedzi do tego tematu

#141 Użytkownik nie jest zalogowany   Silverlight 

• Expert
  • Grupa Dekorator
  • Postów 1492
  • Zgłoszeń 151 (Postów 642)
  • Rejestracja 09.12.2008
  • Jabbersilverlight@aqq.eu silverlight@aqq.eu
  • MiejscowośćSzamotuły

Napisano 17.08.2009 14:34.

Cytat

Takim działaniem jedna osoba może totalnie zniszczyć reputację danej osoby.

Ale co z tego, skoro ja nawet nie wiem, jaką mam reputację, bo Wareczek wywalił tą informację z profilu? :blink:
Dołączona grafika
1

#142 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3253
  • Zgłoszeń 9 (Postów 91)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberpbo(at)aqq.eu pbo(at)aqq.eu

Napisano 17.08.2009 14:34.

Cytat

To już jest ich sprawa, że nie podniecają się jedną gwiazdką, a jak zobaczą -1 przy swoim poście to podniecają się tak, że minusują wszystkich innych w całym temacie, bo w temacie mojej propozycji mam przy każdym poście po -2 a sam tego sobie chyba nie wymyśliłem.

Ja tam nie wiem, bo możesz mieć kilka kont i jak trzeba to możesz sobie dać plusa, albo minusa i wtedy dla innych też mozesz dawać minusy, albo możesz kogoś namawiać. Ja tam w to się nie mieszam.

Cytat

Przecież to Ty mnie nakłoniłeś, żebym Ci dał plusa, a VPN-owi w jakimś temacie minusa. Tak i tak miałeś słuszną rację, bo wypowiedź VPN tam mi się akurat nie podobała, ale to też chciałeś mu zrobić na złość, więc również dokładnie wiesz sam, co oznacza robienie innym na złość.

No tak, ciekawe kiedy. I nie wiem co to jest robienie innym na złość. Z resztą w temacie chodzi o system reputacji a nie kto i kiedy dał komu minusa. Bo już temat zamienia się w nabijanie postów.
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
AQQ-Pomoc.info | AQQNews.pl | Hotfuck.in
0

#143 Użytkownik nie jest zalogowany   lsr 

• Wróg publiczny nr 1
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 1182
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • Jabberlsr(at)aqq.eu lsr(at)aqq.eu
  • MiejscowośćSto(L)ica

Napisano 17.08.2009 14:47.

Wyświetl postUżytkownik Pbo dnia 17.08.2009 13:39 napisał

@lsr
Modzi mogli by dawać warny za złe użytkowanie mechanizmu tak jak w przypadku tych minusów. Wiedzieli by kto go dał i jeżeli zobaczyli by kilka takich incydentów np. 5 no to warn, nic nie pomoże, to kolejny.

1. Piszecie o minusach, a tymczasem seryjne przyznawanie plusów byłoby takim samym nadużyciem.
2. A może ktoś komuś tych minusów wcale nie przyznawał bezpodstawnie? Tylko jak ocenić, czy dawał podstawnie czy bezpodstawnie? Może mu się po prostu kolejne posty tej osoby z jakichś określonych względów nie podobały? Nie, nie, nie. Co jak co, ale moderacja reputacji byłaby według mnie zdecydowanym przegięciem. Bo jak ocenić podstawność przyznania komuś przez kogoś plusów czy minusów? Chyba tylko za pomocą wahadełka...
6198 zliczonych i pozostawionych postów na starym forum. Więc byle nabijacz nie zrobi na mnie wrażenia. :D
Dołączona grafika
Poradnik językowy na forum - >>>zapraszam<<<
3

#144 Użytkownik nie jest zalogowany   lew 

• "drapieżny" lew
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 577
  • Zgłoszeń 0 (Postów 42)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 17.08.2009 14:52.

Więc może niech zostanie tak jak jest obecnie. Czyli reputacja po prostu nie ma znaczenia, gdyż i tak jej suma nie jest nigdzie wyświetlana.
A czy przy danym poście jest np. + czy - nie gra roli, gdyż jak wcześniej napisałem nigdzie licznik nie jest wyświetlany, więc ten - ani + nie wpływa na nic ;)
Beta testy AQQ:
System - Windows XP + SP3
IE - 8.0
Wtyczki - standardowe
Kompozycja - Black Aero
1

#145 Użytkownik nie jest zalogowany   Laston 

• Weteran
  • Grupa Dekorator
  • Postów 523
  • Zgłoszeń 0 (Postów 5)
  • Rejestracja 07.02.2009
  • Jabberlaston@aqq.eu laston@aqq.eu
  • MiejscowośćLublin

Napisano 17.08.2009 15:22.

@lew Więc jak sam napisałeś - "nie ma znaczenia" to po co wogóle to komu potrzebne? Żeby dzieci miały zabawkę?
Moje Kompozycje: *Desire*Prelude*RedFantasy*SimpleStyle*
| Komp1 | OS: Windows 7 | CPU: Athlon X2 5200+ @ 2,6GHz | RAM: 2x1GB DDR2 800MHz |
| Komp2 | OS: Windows Vista SP2 | CPU: C2D P8400 @ 2,26 GHz | RAM: 4GB DDR3 1066Mhz |
| Browser: IE8, Opera | AQQ: Zawsze najnowsze | Wtyczki: Domyślne | Kompozycja: Desire |
0

#146 Użytkownik nie jest zalogowany   lsr 

• Wróg publiczny nr 1
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 1182
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • MiejscowośćSto(L)ica

Napisano 17.08.2009 15:48.

Mnie to trochę dziwi, że niektórzy aż tak się tym systemem podniecają. A już szczególnie boli ich jak dostaną od kogoś minusa - można by nawet powiedzieć, że ich się panicznie boją. Naprawdę, wyluzujcie. Miejcie więcej poczucia własnej wartości - cyferka w profilu nie jest jej wyznacznikiem.
Inni zaś panicznie boją się ujawnienia swej działalności w tym zakresie. Czyżby rozdawali minusy, z których nie potrafią się wytłumaczyć?... Od razu mówię - jestem przeciwny ujawnianiu, kto komu ile dał, ale coś w tym jest...
6198 zliczonych i pozostawionych postów na starym forum. Więc byle nabijacz nie zrobi na mnie wrażenia. :D
Dołączona grafika
2

#147 Użytkownik nie jest zalogowany   Laston 

• Weteran
  • Grupa Dekorator
  • Postów 523
  • Zgłoszeń 0 (Postów 5)
  • Rejestracja 07.02.2009
  • MiejscowośćLublin

Napisano 17.08.2009 16:18.

No więc niech ktoś z tym coś z tym zrobi. Ewidentnie widać nawet w tym temacie, że ktoś dobrze się tą opcją bawi. A chyba nie do tego miało to służyć. Ja mam to gdzieś czy dostane plusa czy minusa (kojarzy mi się to nawet z podstawówką, tam jest podobny system oceniania ;)),a według założeń nie powinno tak być.
I jeszcz jedno, zrozumiałbym jakbym dostał -100, ale jak cały czas jest -1, +1,-1 itd. to dla mnie ewidentny dowód, że robi to jedna osoba :/
| Komp1 | OS: Windows 7 | CPU: Athlon X2 5200+ @ 2,6GHz | RAM: 2x1GB DDR2 800MHz |
| Komp2 | OS: Windows Vista SP2 | CPU: C2D P8400 @ 2,26 GHz | RAM: 4GB DDR3 1066Mhz |
| Browser: IE8, Opera | AQQ: Zawsze najnowsze | Wtyczki: Domyślne | Kompozycja: Desire |
3

#148 Użytkownik nie jest zalogowany   Killer 

• Dzika natura...
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 988
  • Zgłoszeń 13 (Postów 46)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberkiller@aqq.eu killer@aqq.eu
  • MiejscowośćŚwidwin / Koszalin

Napisano 17.08.2009 16:28.

Jest jakaś szansa na zmianę obecnego systemu, czy nie ? Nie chce mi się czytać ostatnich postów, bo nic nie wnoszą do tematu. Można sobie gdybać i gdybać, ale jeżeli nie będzie akceptacji od "góry", to nie ma sensu klepać tych postów. A więc miło byłoby, gdyby Oconnel bądź Wareczek, decyzyjni w tych sprawach, wypowiedzieli się, czy jest możliwość:1) wyłączenia całego tego systemu oceniania, co wydaje się najlepszą propozycją...2) jeżeli nie, to usunięcia minusów i zostawienia możliwości wyłącznie dodatniego oceniania postów ?
Beta testy: AQQ (zawsze najnowsza beta), Internet Explorer 8, Windows XP SP3 | Kompozycja: Jogger, Wtyczki: dostarczane z AQQ + Blip 2.1.0.6
1

#149 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3253
  • Zgłoszeń 9 (Postów 91)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberpbo(at)aqq.eu pbo(at)aqq.eu

Napisano 17.08.2009 18:15.

Wyświetl postUżytkownik Laston dnia 17.08.2009 16:18 napisał

No więc niech ktoś z tym coś z tym zrobi. Ewidentnie widać nawet w tym temacie, że ktoś dobrze się tą opcją bawi. A chyba nie do tego miało to służyć.

I się bawić będzie, bo administracja olewa zdanie użytkowników. My naciskamy, a nic nie jest robione pod tym wzgledem.

@Killer
Jeżeli teraz się nie wypowiedzieli to i później się też nie wypowiedzą. Tutaj już szkoda gadania bo i tak g**** zrobią, a my będziemy o tym samym rozmawiać.
AQQ-Pomoc.info | AQQNews.pl | Hotfuck.in
1

#150 Użytkownik nie jest zalogowany   Oconnel 

• Candarian Demon
  • Grupa Właściciel
  • Postów 1223
  • Zgłoszeń 3 (Postów 4979)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberoconnel@aqq.eu oconnel@aqq.eu
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 20.08.2009 00:02.

Uzasadnienie systemu reputacji podałem w moich poprzenich postach w tym wątku. Na razie, taki stan rzeczy pozostanie. Jeżeli komuś przeszkadza ten system, to niech go po prostu... olewa :) i nie używa. W czym problem? - to nie ma żadnego znaczenia, ponieważ reputacja publiczna jest utajniona. Można co najwyżej komentować dany post.
0

#151 Użytkownik nie jest zalogowany   Laston 

• Weteran
  • Grupa Dekorator
  • Postów 523
  • Zgłoszeń 0 (Postów 5)
  • Rejestracja 07.02.2009
  • MiejscowośćLublin

Napisano 20.08.2009 00:10.

Trudno go nawet ingorować bo w nowej skórce tło punkótw jest tak żarówiaste, że aż bije po oczach. Jeśli reputacja nie ma żadnego znaczenia to ja w takim razie pytam się: Po co wogóle jest ten ficzer?
0

#152 Użytkownik nie jest zalogowany   lsr 

• Wróg publiczny nr 1
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 1182
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • MiejscowośćSto(L)ica

Napisano 20.08.2009 00:16.

Skoro Oconnel postanowił, że zostanie, to dalsza dyskusja w tym momencie jest bezprzedmiotowa.
Dołączona grafika
1

Udostępnij ten temat:

• (8 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 6
  • 7
  • 8