Usunięcie systemu reputacji
Napisano 10.07.2009 17:10.
Zapraszam na swoje forum
Odpowiedzi do tego tematu
Napisano 11.07.2009 11:40. Użytkownik Malusiolka edytował ten post 11.07.2009 11:45 Powód edycji: Ja rozumiem i zgadzam się z tym. Tylko napisałam, że też mam prawo do wypowiedzenia się :)
Napisano 11.07.2009 11:57. Użytkownik karololszak edytował ten post 11.07.2009 12:03
Cytat
- wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ ● Wtyczki ● System ● Przeglądarka ● Kompozycja ● Antywirus
Napisano 11.07.2009 13:17.
Użytkownik Malusiolka dnia 11.07.2009 11:31 napisał
Na starym forum nie było tego systemu. Użytkownicy mogli co najwyżej wystawiać sobie oceny - to pozostało, a system reputacji pojawił się (nie wiedzieć po jakiego kija) dopiero w tej wersji skryptu.

Poradnik językowy na forum - >>>zapraszam<<<
Napisano 12.07.2009 14:58.
Może jednak da się coś zrobić? Może jednak przywrócić wyświetlanie punktów reputacji w profilu użytkownika? Skoro ujemne punkty zniknęły to nie będzie sytuacji, że ktoś specjalnie rozdaje minusy. Pozostaje argument, że kółko wzajemnej adoracji będzie sobie nabijać plusy. Hmmm, może gdyby ocenianie było jawne i z limitem dziennym to by ukróciło tego typu praktyki. Naprawdę, aż taka jest u Was zazdrość, że musicie zepsuć tak fajną funkcję? Nie pojmuje tego. Może problemem jest nazwa "reputacja"? Może wystarczy ją zmienić, by osoby o niskiej liczbie punktów tego wskaźnika nie czuły się jakoś gorzej od innych? Wiadomo, że określenie "niska reputacja" źle świadczy o osobie, ale tak naprawdę sam wskaźnik mówi o czym innym, mówi o tym czy dana osoba ma duże poparcie u innych użytkowników forum, czy jej wypowiedzi są bardziej pomocne, niż wypowiedzi typowych nabijaczy (hmmm, a może właśnie jednak podałem właściwą definicja tego słowa?
Wszystko zaczęło się od tego, że VPN-owi jakiś "cwaniak" dał dużo "minusów". Teraz gdy ich nie ma w najgorszym wypadku VPN miałby niski wskaźnik, bo jego "wrodzy" postawili by sobie za cel dawać "plusy" wszystkim innym tylko nie jemu. Myślę jednak, że i w takiej sytuacji VPN mógłby się wybronić, a to dzięki nowym forumowiczom, którym cały czas pomaga i którzy ze zwykłej wdzięczności przyznaliby mu "po plusiku". Poza tym na forum są też osoby neutralne, spoza "kółka wzajemnej adoracji", albo mówiąc dosadnie, takie, które nie biorą udziału w dziecięcych kłótniach, zawiściach, byle kogoś zdyskredytować, byle ośmieszyć, byle czuć się lepszym, byle uzewnętrznić swoją skrywaną zazdrość. Podałem przykład VPN-a, ale równie dobrze można tu wstawić kogokolwiek, kto się "naprzykrzy" innym.
Kończę ten przydługi wywód pytaniem: Czy społeczność tego forum, jest aż tak skłócona i nie dorosła do tego, żeby wykorzystać funkcję, której zasadniczym celem było podniesienie poziomu dyskusji prowadzonych na forum? Jeśli tak, to nie pozostaje nic innego jak ubolewanie nad taką a nie inną sytuacją tu panującą. Cytując sygnaturę jednego z internautów: "Pozdrawiam. Mądrości sobie i Wam życzę" http://forum.aqq.eu/...tyle_emoticons/default/dry.gif
Napisano 12.07.2009 15:22.
- "Maksymalna ilość pozytywnych głosów reputacji możliwa do oddania w ciągu każdych 24 godzin"
- "Maksymalna ilość negatywnych głosów reputacji możliwa do oddania w ciągu każdych 24 godzin"
do ustawienia osobno dla każdej grupy. Aktualnie wszędzie jest 0, czyli nielimitowane przyznawanie punktów.
Moim osobistym zdaniem powinna być aktywna pozytywna oraz negatywna opcja głosowania na treść danego posta, ale po tym co widzieliśmy dwa dni temu widać, że użytkownicy tego forum nie dorośli do korzystania z tej funkcjonalności.
Co do widoczności reputacji w profilu. Mogę przywrócić. Ba, mogę nawet obok posta takie info dać. Ale czy to odwzorowuje faktyczny stan? Czy głosy negatywne nie powinny uzupełniać całości?
Napisano 12.07.2009 15:31.
Napisano 12.07.2009 15:37.

Napisano 12.07.2009 15:51.
IE: 8.0 (domyślnie FF 3.6.8)
Wersja AQQ: 2.2.2.23 RC1
Wtyczki: GG Network, AntiSwap, AntyInwigilator, Antyspam, AQQ Radio, AQQ Contact State, FixUpdater, Pajacyk, Pogoda, StayOnTop, TabFocus, TitlebarTweak, VNotify
Kompozycja: Standard
Napisano 12.07.2009 16:39.
Sam system do mnie nie przemawia. Głównie z faktu, że jest wielu ludzi zbyt niekompetentnych, by dane posty ocieniać. Ktoś może nie zgadzac się z tłumem, ale jednak mieć rację, a post dostanie -20 pkt. reputacji. Wg. mnie pozostawienie plusowej reputacji to odpowiednie rozwiązanie.

Całkiem nowa wersja notatnika do AQQ! Zostań beta-testerem!
System: Windows7 Home Premium; IE8 + Opera 10 (domyślna); Ad-Aware Pro Internet Security 8
Komunikator: Wtyczki podstawowe + dodatkowe; Kompozycja Satin
Napisano 12.07.2009 17:27.
Użytkownik Kendziooor dnia 12.07.2009 16:39 napisał
Właśnie, ja tak często mam

Przydatne linki:
AQQ Pomoc
Diagnostyka AQQ 2.x
Zasady zgłaszania błędów na BugliścieWindows 7 PL ▲ IE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe
Napisano 12.07.2009 17:37.
Cytat
Oczywiście, że tak. Prawda jest taka, że stopień posiadania wiedzy o czymś jest odwrotnie proporcjonalny do odsetka osób mających dany poziom wiedzy w grupie.
Cytat
Jak najbardziej. System służy kółkom wzajemnej adoracji i tym, co idą z tłumem.
Moderacja? A weź nad tym zapanuj.Więcej chrzanienia się z tym niż system wart.

Napisano 12.07.2009 17:56. Użytkownik Wyrocznia edytował ten post 12.07.2009 17:57
Cytat
http://forum.aqq.eu/...tyle_emoticons/default/dry.gif
Cytat
Podpisuję się pod to.
Gra niewarta świeczki. Niech cały system zostanie wyłączony i koniec kropka, reputacja przy postach jest również zbędna. Po co komu bawić się w takie coś? Kto uzna jakiś post za merytoryczny to niech sobie uzna i popiera czy coś w tym stylu, a nie jeszcze wystawiać komuś ocenę za to co pisze! To jakiś skandal już by był po prostu żeby ktoś mnie jeszcze publicznie tutaj oceniał, czy ja piszę dobrze czy źle!
Napisano 12.07.2009 18:29.
Użytkownik Wyrocznia dnia 12.07.2009 17:56 napisał
Ehh Wyro-Silver naucz sie czytać. VPN wyraźnie napisał:
Użytkownik VPN dnia 12.07.2009 17:27 napisał
Mnie się podoba to, co napisał VPN. A co do moderacji.. gdyby do tego doszedł podgląd kto jaką ocenę dodał, to możnaby zaraportować usera, który z nudów rozdaje minusy. Ułatwiłoby to pracę moderatorni.
Napisano 12.07.2009 18:32.
Cytat
Lol?
@lsr
Raczej nie ma takiej możliwości, ja tam nie oceniam postów i mi to nie przeszkadza. Nie bawię się w jakieś dziecinne zabawy.

Pomoc
Temat jest zamknięty
Do góry