Oficjalne forum komunikatora AQQ: Usunięcie systemu reputacji - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

Przeczytaj zanim napiszesz!

Poniższe postanowienia mają moc załącznika do regulaminu.

• W tym dziale piszemy o usprawnieniach forum, jego działaniu od strony technicznej
  • Nie zakładamy tematów w celu innym niż informacja o błędzie lub sugestii
  • Dla każdego błędu lub sugestii tworzymy oddzielny temat
  • W zakładanym temacie mile widziany jest zrzut ekranu przedstawiający opisywaną sytuację oraz, jeśli się da, droga do powtórzenia wykonania danego błędu
  • Błędy skina zgłaszamy tylko do skina IP.Board AQQ
  • Temat taki należy do osoby go zakładającej, przez co nie wolno podpinać się pod ten sam temat z innym błędem lub sugestią
  • Tematy z błędami lub sugestiami uwzględnionymi (poprawionymi) przez administrację są zamykane
  • (8 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Usunięcie systemu reputacji

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   SzczuplyNH 

• Weteran
  • Grupa Dekorator
  • Postów 440
  • Zgłoszeń 16 (Postów 45)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 10.07.2009 17:10.

Proponuję wywalić system reputacji postów, który nie jest zbyt ważny, a służy jedynie do niszczenia reputacji innych. Vide VPN, który ma -200, a bodajże nie pojawił się na forum postawiony na IPB3. Jeśli usunięcie to zbyt drastyczne posunięcie przynajmniej ograniczmy przyznawanie punktów.
Nosce te ipsum
Zapraszam na swoje forum
4

• (8 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Odpowiedzi do tego tematu

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Malusiolka 

• Zodiakalny byk!
  • Grupa Moderator
  • Postów 263
  • Zgłoszeń 1 (Postów 10)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbermalusiolka@aqq.eu malusiolka@aqq.eu
  • MiejscowośćOlsztyn/Wójtowo

Napisano 11.07.2009 11:31.

System reputacji powinien zostać, ale tylko ujemny. A poza tym tak jak było na starym forum to reputacje wstawiała administracja nie użytkownicy.
>> Lepiej być wrogiem, ale uczciwym niż przyjacielem fałszywym.
1

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3253
  • Zgłoszeń 9 (Postów 91)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberpbo(at)aqq.eu pbo(at)aqq.eu

Napisano 11.07.2009 11:34. Użytkownik Pbo edytował ten post 11.07.2009 11:35

My tu walczyliśmy, żeby było tak jak jest teraz, a tej się jeszcze nie podoba. :P Dobrze jest jak jest i nie trzeba nic zmieniać. ;)
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
AQQ-Pomoc.info | AQQNews.pl | Hotfuck.in
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   Malusiolka 

• Zodiakalny byk!
  • Grupa Moderator
  • Postów 263
  • Zgłoszeń 1 (Postów 10)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbermalusiolka@aqq.eu malusiolka@aqq.eu
  • MiejscowośćOlsztyn/Wójtowo

Napisano 11.07.2009 11:37.

Pbo, ja też chce mieć swoje zdanie. A poza tym nie moja wina, że mi nie pokazuje wszystkich wypowiedzi :)
>> Lepiej być wrogiem, ale uczciwym niż przyjacielem fałszywym.
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3253
  • Zgłoszeń 9 (Postów 91)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 11.07.2009 11:40. Użytkownik Malusiolka edytował ten post 11.07.2009 11:45 Powód edycji: Ja rozumiem i zgadzam się z tym. Tylko napisałam, że też mam prawo do wypowiedzenia się :)

Ale zrozum, że tu panuje demokracja i większość tak zdecydowała, bo że jedna osoba tak chce, to tak jak by nie było tematu. ;)
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• Uczę się PHP + JS

Napisano 11.07.2009 11:57. Użytkownik karololszak edytował ten post 11.07.2009 12:03

Cytat

nie moja wina, że mi nie pokazuje wszystkich wypowiedzi
Tuż nad stronami i nad przeszukiwaniem tematu masz na środku "Aktualnie wyświetlanie wszystkich postów". Kliknij sobie i zmień ;)
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Szymon_1985 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 28.06.2009

Napisano 11.07.2009 12:38.

A mi to ryba ;] Ja nie oceniam ludzi po tym jak inni ich oceniają, sam muszę się przekonać czego wart jest dany użyszkodnik ;p
2

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   lsr 

• Wróg publiczny nr 1
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 1182
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • Jabberlsr(at)aqq.eu lsr(at)aqq.eu
  • MiejscowośćSto(L)ica

Napisano 11.07.2009 13:17.

Wyświetl postUżytkownik Malusiolka dnia 11.07.2009 11:31 napisał

A poza tym tak jak było na starym forum to reputacje wstawiała administracja nie użytkownicy.

Na starym forum nie było tego systemu. Użytkownicy mogli co najwyżej wystawiać sobie oceny - to pozostało, a system reputacji pojawił się (nie wiedzieć po jakiego kija) dopiero w tej wersji skryptu.
6198 zliczonych i pozostawionych postów na starym forum. Więc byle nabijacz nie zrobi na mnie wrażenia. :D
Dołączona grafika
Poradnik językowy na forum - >>>zapraszam<<<
2

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   SzczuplyNH 

• Weteran
  • Grupa Dekorator
  • Postów 440
  • Zgłoszeń 16 (Postów 45)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 11.07.2009 14:39.

Malusiolka po co system ujemny?
Był już jeden popis. Jak administracja wystawiała reputację? Chyba mówimy nie o tym samym forum.
Nosce te ipsum
Zapraszam na swoje forum
0

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   eSKej 

• Master Flamaster
  • Grupa Dekorator
  • Postów 625
  • Zgłoszeń 2 (Postów 55)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbereskej@aqq.eu eskej@aqq.eu
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 12.07.2009 14:58.

Ehh, szkoda, że przez nieodpowiedzialne osoby, które są na forum ten znakomity system stracił rację bytu. Dzięki widocznym punktom w profilu można było zorientować się czy ktoś pomimo dużej liczby postów pisze z sensem czy jednak większość jego wypowiedzi to posty "nabijane". Ten ranking miał służyć temu żeby docenić osoby, które piszą mało na forum ale mimo to ich posty są bardzo sensowne i pomocne. Myślę, że taka właśnie idea przyświecała twórcom tego systemu. Sam licznik postów to element "starego systemu" - w założeniach miał dać rozeznanie czy użytkownik jest "starym wygą", a tym samym ma duże doświadczenie i jego zdanie na forum jest znaczące w natłoku innych. Niestety dzieciaki okazały się cwańsze od systemu i zaczęły sztucznie nabijać licznik. Teraz gdy twórcy forum zaprojektowali nowy system bardziej miarodajny niż licznik postów, to znowuż jest obawa, że "dzieciaki" się dorwą i zaczną oszukańcze nabijanie tym razem punktów reputacji. Ehh, a myślałem, że społeczność akukową stać na coś więcej... Prawdę powiedziawszy ten system reputacji to była jedna z głównych funkcji na którą czekałem po ogłoszeniu przejścia na nową wersję IPB. No i masz ci los. Zamiast zachęcać ludzi aby pisali posty "lepszej jakości" stawia się na to by pisać dużo i byle jak :( .

Może jednak da się coś zrobić? Może jednak przywrócić wyświetlanie punktów reputacji w profilu użytkownika? Skoro ujemne punkty zniknęły to nie będzie sytuacji, że ktoś specjalnie rozdaje minusy. Pozostaje argument, że kółko wzajemnej adoracji będzie sobie nabijać plusy. Hmmm, może gdyby ocenianie było jawne i z limitem dziennym to by ukróciło tego typu praktyki. Naprawdę, aż taka jest u Was zazdrość, że musicie zepsuć tak fajną funkcję? Nie pojmuje tego. Może problemem jest nazwa "reputacja"? Może wystarczy ją zmienić, by osoby o niskiej liczbie punktów tego wskaźnika nie czuły się jakoś gorzej od innych? Wiadomo, że określenie "niska reputacja" źle świadczy o osobie, ale tak naprawdę sam wskaźnik mówi o czym innym, mówi o tym czy dana osoba ma duże poparcie u innych użytkowników forum, czy jej wypowiedzi są bardziej pomocne, niż wypowiedzi typowych nabijaczy (hmmm, a może właśnie jednak podałem właściwą definicja tego słowa? hmm... )

Wszystko zaczęło się od tego, że VPN-owi jakiś "cwaniak" dał dużo "minusów". Teraz gdy ich nie ma w najgorszym wypadku VPN miałby niski wskaźnik, bo jego "wrodzy" postawili by sobie za cel dawać "plusy" wszystkim innym tylko nie jemu. Myślę jednak, że i w takiej sytuacji VPN mógłby się wybronić, a to dzięki nowym forumowiczom, którym cały czas pomaga i którzy ze zwykłej wdzięczności przyznaliby mu "po plusiku". Poza tym na forum są też osoby neutralne, spoza "kółka wzajemnej adoracji", albo mówiąc dosadnie, takie, które nie biorą udziału w dziecięcych kłótniach, zawiściach, byle kogoś zdyskredytować, byle ośmieszyć, byle czuć się lepszym, byle uzewnętrznić swoją skrywaną zazdrość. Podałem przykład VPN-a, ale równie dobrze można tu wstawić kogokolwiek, kto się "naprzykrzy" innym.

Kończę ten przydługi wywód pytaniem: Czy społeczność tego forum, jest aż tak skłócona i nie dorosła do tego, żeby wykorzystać funkcję, której zasadniczym celem było podniesienie poziomu dyskusji prowadzonych na forum? Jeśli tak, to nie pozostaje nic innego jak ubolewanie nad taką a nie inną sytuacją tu panującą. Cytując sygnaturę jednego z internautów: "Pozdrawiam. Mądrości sobie i Wam życzę" http://forum.aqq.eu/...tyle_emoticons/default/dry.gif
Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
system: WinXP Pro SP3, IE 8 ● kompozycja: DarkElegant ● wtyczki: Standardowe , Dodatkowe
12

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   Wareczek 

• Adept
  • Grupa Administrator
  • Postów 1022
  • Zgłoszeń 48 (Postów 500)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • Jabberwareczek@aqq.eu wareczek@aqq.eu
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 12.07.2009 15:22.

Jest coś takiego jak:
- "Maksymalna ilość pozytywnych głosów reputacji możliwa do oddania w ciągu każdych 24 godzin"
- "Maksymalna ilość negatywnych głosów reputacji możliwa do oddania w ciągu każdych 24 godzin"
do ustawienia osobno dla każdej grupy. Aktualnie wszędzie jest 0, czyli nielimitowane przyznawanie punktów.

Moim osobistym zdaniem powinna być aktywna pozytywna oraz negatywna opcja głosowania na treść danego posta, ale po tym co widzieliśmy dwa dni temu widać, że użytkownicy tego forum nie dorośli do korzystania z tej funkcjonalności.

Co do widoczności reputacji w profilu. Mogę przywrócić. Ba, mogę nawet obok posta takie info dać. Ale czy to odwzorowuje faktyczny stan? Czy głosy negatywne nie powinny uzupełniać całości?
Win7, IE8, kompozycja, wtyczki
5

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Loosa 

• Weteran
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 431
  • Zgłoszeń 24 (Postów 153)
  • Rejestracja 09.02.2009

Napisano 12.07.2009 15:31.

Czy istnieje możliwość zablokowania dostępu do funkcji na przykład dawania punktów ujemnych przez użytkowników zarejestrowanych poniżej określonego czasu (okresu próbnego)? To na pewno uwiarygodniłoby tę opcję. Dodatkowo, moim skromnym zdaniem limit 5 pozytywnych i 3 negatywnych głosów na dzień (zwielokrotniane wraz ze wzrostem grupy, powiedzmy po mnożniku 2) byłby wystarczający, a dla najwyższych grup brak limitów. To spowodowałoby dość obiektywne oceny, a głosy byłyby przyznawane z rozwagą. Gdy to się nie sprawdzi - opcję punktów ujemnych się zablokuje, ze względu na to, że nie sprawdziła się w rzeczywistości. Myślę, że można by dać społeczności jeszcze jedną szansę (oczywiście z zastrzeżeniem, że to okres próbny).
OS, IE, AQQ, Wtyczki, Kompozycja.
-2

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   lsr 

• Wróg publiczny nr 1
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 1182
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • MiejscowośćSto(L)ica

Napisano 12.07.2009 15:37.

A jest możliwość nieuczestniczenia w takiej zabawie, wyłączenia tego dziadostwa dla danego użytkownika? Czy mamy obowiązek przedszkolny?
6198 zliczonych i pozostawionych postów na starym forum. Więc byle nabijacz nie zrobi na mnie wrażenia. :D
Dołączona grafika
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   von_scheisse 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 149
  • Zgłoszeń 3 (Postów 20)
  • Rejestracja 18.09.2008
  • Jabbersiusta,j@aqq.eu siusta,j@aqq.eu
  • MiejscowośćPolice

Napisano 12.07.2009 15:38.

A może dałoby radę to rozwiązać w jakiś sposób w regulaminie? Parę warnów i bananów za minusowanie/plusowanie dla zabawy i może by ludzie się oduczyli...
Si vis pacem, para bellum...
0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   MeFisto 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 201
  • Zgłoszeń 43 (Postów 182)
  • Rejestracja 07.09.2008
  • Jabbermefistor@aqq.eu mefistor@aqq.eu

Napisano 12.07.2009 15:51.

Podzielam zdanie lsr'a - dać użytkownikom możliwość wyboru, każdy zdecyduje we własnym imieniu.
IE: 8.0 (domyślnie FF 3.6.8)
Wersja AQQ: 2.2.2.23 RC1
Wtyczki: GG Network, AntiSwap, AntyInwigilator, Antyspam, AQQ Radio, AQQ Contact State, FixUpdater, Pajacyk, Pogoda, StayOnTop, TabFocus, TitlebarTweak, VNotify
Kompozycja:
Standard
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   Kendziooor 

• Pan Majster
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 1032
  • Zgłoszeń 10 (Postów 137)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberwerkop@aqq.eu werkop@aqq.eu

Napisano 12.07.2009 16:39.

A ja jeszcze z innej beczki - gdzie ja takową reputację mogę wogóle sprawdzić? Kiedyś była w profilu, teraz... nie chce mi sie przelatywać wszysktich postów żeby podliczać puntky :P

Sam system do mnie nie przemawia. Głównie z faktu, że jest wielu ludzi zbyt niekompetentnych, by dane posty ocieniać. Ktoś może nie zgadzac się z tłumem, ale jednak mieć rację, a post dostanie -20 pkt. reputacji. Wg. mnie pozostawienie plusowej reputacji to odpowiednie rozwiązanie.
Dołączona grafika
Całkiem nowa wersja notatnika do AQQ! Zostań beta-testerem!

System: Windows7 Home Premium; IE8 + Opera 10 (domyślna); Ad-Aware Pro Internet Security 8
Komunikator: Wtyczki podstawowe + dodatkowe; Kompozycja Satin
1

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 4234
  • Zgłoszeń 196 (Postów 8089)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbervpn@aqq.eu vpn@aqq.eu

Napisano 12.07.2009 17:27.

Wyświetl postUżytkownik Kendziooor dnia 12.07.2009 16:39 napisał

Ktoś może nie zgadzac się z tłumem, ale jednak mieć rację, a post dostanie -20 pkt. reputacji.

Właśnie, ja tak często mam :P A wracając do sprawy - myślę, że ograniczenie ilości dodawanych punkcików na dobę do kilku sztuk + ewentualna możliwość wyłączenia reputacji dla danego użytkownika, wedle jego własnej decyzji, w połączeniu z odpowiednią moderacją (kontrola nowych kont, kontrola punktów reputacji pod kątem drastycznych zmian), skutecznie ukróci zapędy "nabijaczy".
Jeszcze AQQ nie zginęło, póki użytkownicy działają!
Dołączona grafika
Przydatne linki: Dołączona grafika AQQ Pomoc Dołączona grafika Diagnostyka AQQ 2.x Dołączona grafika Zasady zgłaszania błędów na Bugliście

Windows 7 PLIE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe
2

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   lsr 

• Wróg publiczny nr 1
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 1182
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • MiejscowośćSto(L)ica

Napisano 12.07.2009 17:37.

Cytat

Głównie z faktu, że jest wielu ludzi zbyt niekompetentnych, by dane posty ocieniać.

Oczywiście, że tak. Prawda jest taka, że stopień posiadania wiedzy o czymś jest odwrotnie proporcjonalny do odsetka osób mających dany poziom wiedzy w grupie.

Cytat

Ktoś może nie zgadzać się z tłumem, ale jednak mieć rację, a post dostanie -20 pkt. reputacji.

Jak najbardziej. System służy kółkom wzajemnej adoracji i tym, co idą z tłumem.

Moderacja? A weź nad tym zapanuj.Więcej chrzanienia się z tym niż system wart.
Dołączona grafika
0

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   Silverlight 

• Expert
  • Grupa Dekorator
  • Postów 1492
  • Zgłoszeń 151 (Postów 642)
  • Rejestracja 09.12.2008
  • Jabbersilverlight@aqq.eu silverlight@aqq.eu
  • MiejscowośćSzamotuły

Napisano 12.07.2009 17:56. Użytkownik Wyrocznia edytował ten post 12.07.2009 17:57

Cytat

A może dałoby radę to rozwiązać w jakiś sposób w regulaminie? Parę warnów i bananów za minusowanie/plusowanie dla zabawy i może by ludzie się oduczyli...

http://forum.aqq.eu/...tyle_emoticons/default/dry.gif

Cytat

Moderacja? A weź nad tym zapanuj.Więcej chrzanienia się z tym niż system wart.

Podpisuję się pod to.

Gra niewarta świeczki. Niech cały system zostanie wyłączony i koniec kropka, reputacja przy postach jest również zbędna. Po co komu bawić się w takie coś? Kto uzna jakiś post za merytoryczny to niech sobie uzna i popiera czy coś w tym stylu, a nie jeszcze wystawiać komuś ocenę za to co pisze! To jakiś skandal już by był po prostu żeby ktoś mnie jeszcze publicznie tutaj oceniał, czy ja piszę dobrze czy źle!
Dołączona grafika
3

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   wu112 

• Wrzuć Monetę
  • Grupa Dekorator
  • Postów 1015
  • Zgłoszeń 154 (Postów 261)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberwu112(at)aqq.eu wu112(at)aqq.eu
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 12.07.2009 18:29.

Wyświetl postUżytkownik Wyrocznia dnia 12.07.2009 17:56 napisał

To jakiś skandal już by był po prostu żeby ktoś mnie jeszcze publicznie tutaj oceniał, czy ja piszę dobrze czy źle!

Ehh Wyro-Silver naucz sie czytać. VPN wyraźnie napisał:

Wyświetl postUżytkownik VPN dnia 12.07.2009 17:27 napisał

+ ewentualna możliwość wyłączenia reputacji dla danego użytkownika, wedle jego własnej decyzji

Mnie się podoba to, co napisał VPN. A co do moderacji.. gdyby do tego doszedł podgląd kto jaką ocenę dodał, to możnaby zaraportować usera, który z nudów rozdaje minusy. Ułatwiłoby to pracę moderatorni.
Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafika

WindowsPrzeglądarkaAQQWtyczkiKompozycja
0

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3253
  • Zgłoszeń 9 (Postów 91)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 12.07.2009 18:32.

Cytat

Lol?

@lsr
Raczej nie ma takiej możliwości, ja tam nie oceniam postów i mi to nie przeszkadza. Nie bawię się w jakieś dziecinne zabawy.
0

Udostępnij ten temat:

• (8 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »