Oficjalne forum komunikatora AQQ: Tworzenie bota - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

Przeczytaj zanim napiszesz!

Poniższe postanowienia mają moc załącznika do regulaminu.

• W tym dziale zgłaszamy propozycje nowych wtyczek dla komunikatora
  • Nie zgłaszamy kilku różnych propozycji w jednym temacie, lecz zakładamy oddzielny temat dla każdej z nich
  • Przed zgłoszeniem propozycji upewnij się, czy nie została już zgłoszona przez inną osobę - jeśli tak, nie zakładamy nowego tematu, a do tematu istniejącego dopisujemy się tylko jeśli mamy coś wartościowego do dodania
  • Po założeniu nowego tematu proszę poczekać na zatwierdzenie go przez moderatora
  • Nowe tematy powinny być zakładane jako ankiety. Poparcie dla propozycji wyrażamy oddaniem głosu. Nie piszemy postów typu "popieram", "jestem za", "jestem przeciw" - będą one usuwane. Zachowywane będą tylko wartościowe merytorycznie posty
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Tworzenie bota

Ankieta: Wtyczka ala Responder (37 użytkowników oddało głos)

Czy przyda Ci się taka wtyczka ?

1. Tak (16 głosów [43.24%])

Procent z głosów: 43.24%

2. Nie (12 głosów [32.43%])

Procent z głosów: 32.43%

3. Nie mam zdania (9 głosów [24.32%])

Procent z głosów: 24.32%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   DawidB 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 181
  • Zgłoszeń 27 (Postów 151)
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 28.09.2009 12:55.

Witam

Wiem że temat trochę "dziwny" ale chodzi mi o wtyczkę za pomocą której będę mógł zrobić coś podobnego do InfoBota.

Co prawda jest wtyczka Responder ale w niej:

- Jest ograniczenie znaków w wiadomości wysyłanej przez bota
- małe okienko (wąskie) do wpisywania wiadomości jaką bot ma wysyłać
- w ogóle jest mało miejsca i przy próbie zrobienia większego bota pogubiłbym się w regułach (co na co ma bot odpowiadać) [przydała by się możliwość porządkowania według jakiś kategorii]
- brak opcji ignorowania wyświetlanych wiadomości z wszystkich numerów gg (czyli ze ktoś pisze do bota to ja tego nie widzę, nie wyskakuje żadne okienko, ale chciałbym aby gdzieś ładnie było archiwum rozmowy bota z każdym numerem gg)

i przez te minusy to dyskwalifikuje "Responder"'a

Ktoś podejmie się zrobienia takiej wtyczki ?
Jeśli nie za darmo to za ile ? (Skontaktuj się przez AQQ)
1.Komunikator 2.Przeglądarki 3.System Operacyjny
-3

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 2699
  • Zgłoszeń 9 (Postów 90)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberpbo(at)aqq.eu pbo(at)aqq.eu

Napisano 28.09.2009 13:09.

Czego to ludzie nie wymyślą... Jest mi to obojętne, ale nie ma takiej odpowiedzi w ankiecie. Z resztą niby do czego to miało być? Do zabawy? Prawdę mówiąc to zagłosował bym na nie, ale nie podałeś żadnych porządnych argumentów o ile jakieś podałeś, więc na razie nie zagłosuje.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   DawidB 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 181
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 28.09.2009 13:19.

Wiesz, mi ta wtyczka się przyda bardzo gdyż mam zamiar stworzyć bocika na pewien "temat".

Wtyczka przyda się osoba które chcą sobie zrobić bota bez używania jakiś skryptów itp, szukałem w sieci jakiegoś prostego programu do tego typu rzeczy ale to nie na moją małą główkę.
-1

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 2699
  • Zgłoszeń 9 (Postów 90)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 28.09.2009 13:25.

Czyli do zabawy mówisz. A więc zagłosuje na nie. Mi to nie potrzebne, a jak będzie to używać nie będę i tyle. Z resztą do postawienia bota wystarczy shell i trochę znajomości php, a tak to będziesz musiał cały czas mieć włączony komputer. I nie róbmy z AQQ kombajnu do wszystkiego. Komunikator ma być do komunikacji, a nie zabawy.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   DawidB 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 181
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 28.09.2009 13:58.

Z tego co ja widzę napisałem w dziale WTYCZKI a nie w pomysły do komunikatora więc nie rozumiem dlaczego nazwałeś że chcę zrobić z AQQ kombajna :|

Czy ułatwienie sobie życia poprzez taką wtyczkę (jeśli by powstała) to coś złego ?
Więc po co Ci win skoro to "kombajn" zainstaluj sobie tylko jądro... :/

Nie rozumiem Cie czasami :)
1

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 2699
  • Zgłoszeń 9 (Postów 90)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 28.09.2009 14:13.

Sam nie wiesz co piszesz.

Cytat

Czy ułatwienie sobie życia poprzez taką wtyczkę (jeśli by powstała) to coś złego ?

To po co w ankiecie dodałeś opcje Nie skoro masz pretensje o mój głos?

Cytat

Więc po co Ci win skoro to "kombajn" zainstaluj sobie tylko jądro...

Wiem, że chodzi o wtyczkę, ale nie przesadzajmy. Były propozycje odtwarzacza mp3 i w ogóle, a AQQ to nie żaden bot, tylko zwykły komunikator.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   DawidB 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 181
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 28.09.2009 15:59.

Cytat

Nowe tematy powinny być zakładane jako ankiety. Poparcie dla propozycji wyrażamy oddaniem głosu. Nie piszemy postów typu "popieram", "jestem za", "jestem przeciw" - będą one usuwane. Zachowywane będą tylko wartościowe merytorycznie posty

To co ja miałem w ankiecie napisać ? :|

Cytat

Były propozycje odtwarzacza mp3 i w ogóle, a AQQ to nie żaden bot, tylko zwykły komunikator.

Nie widzę w tym nic złego. Nic innego jak rozszerzenie funkcjonalności AQQ. I nie zapominajmy z ekto nie chce to nie Musi tego instalować prawda ? Więc żaden kombajn z AQQ bo mamy wpływ na to co i kiedy sobie instalujemy i usuwamy do AQQ i z AQQ.
na pewno nie korzystał bym z takiego odtwarzacza...

Cytat

Z resztą do postawienia bota wystarczy shell i trochę znajomości php,

a no widzisz, jeśli ktoś nie zna to co ? "Wyrzucony po za krąg ?"
-2

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Sander 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbersander024@aqq.eu sander024@aqq.eu
  • MiejscowośćGródek

Napisano 28.09.2009 17:03.

To może w takim razie ja poproszę o nową wtyczkę sieci gg? Bo w końcu nie ma tam opcji: "Nie pokazuj wiadomości od nieznajomych" ;)

Jest jedna wtyczka - i starczy.
Dołączona grafika
-4

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Silverlight 

• Expert
  • Grupa Dekorator
  • Postów 1208
  • Zgłoszeń 145 (Postów 597)
  • Rejestracja 09.12.2008
  • Jabbersilverlight@aqq.eu silverlight@aqq.eu
  • MiejscowośćSzamotuły

Napisano 28.09.2009 17:47.

Jezus Maria, jaka znowu Wtyczka do tworzenia bota? :lol: Zaraz się rozwalę po prostu. :lol:

Absoulutnie nie - no bo niby po co? Nie widzę żadnych sensownych argumentów ku wszczęciu prac w kierunku stworzenia takowej wtyczki. Poza tym - "chodzi mi o wtyczkę za pomocą której będę mógł zrobić coś podobnego do InfoBota" - pogięło Cię? Przecież to w ogóle jest niemożliwe, wiesz, ile lat zajęło pisanie i ciągłe rozwijania Infobota? Weź wybacz. Nie potrafisz sprecyzować propozycji - mówisz, że chcesz coś na wzór Infobota a zaraz piszesz że nie na wzór Infobota, bo opisujesz Respondera - weź się człowieku zdecyduj w końcu!

Rowaliło mnie też "Jeśli nie za darmo to za ile ? (Skontaktuj się przez AQQ)" - wybacz, ale takie sprawy załatwia się prywatanie, a nie tutaj i nikt nie będzie Cię gonił na PW i błagał Cię żebyś mu płacił za wtyczkę.

Poza tym z Twojego pierwszego posta wynika ewidentnie, że drobne poprawki w Responderze załatwiły by skutecznie Twój problem i nie widzę podstaw do pisania czegoś zupełnie nowego.
-5

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   lsr 

• Wróg publiczny nr 1
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 1138
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • Jabberlsr(at)aqq.eu lsr(at)aqq.eu
  • MiejscowośćSto(L)ica

Napisano 28.09.2009 18:05.

@ Wyrocznia
Jak się nie uspokoisz i nie spuścisz nieco z tego tonu, to nawet się rozwalić nie zdążysz...

Z tego, co rozumiem, to kolega nie chce robić czegoś skomplikowanego na wzór infobota. I nie sądzę, by to było niemożliwe. Fakt, że ktoś przede mną wspomniał, że wiąże się to z jednym utrudnieniem - koniecznością ciągłego trzymania komputera włączonego, ale to argument z innej działki.

I naprawdę nie wiem, co widzisz złego w tym, że ktoś gotów jest kogoś nagrodzić za stworzenie wtyczki...
6198 zliczonych i pozostawionych postów na starym forum. Więc byle nabijacz nie zrobi na mnie wrażenia. :D
Dołączona grafika
Poradnik językowy na forum - >>>zapraszam<<<
1

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   UsagiAddict 

• J̵ava͡Pr͝òg̢ram̵mer
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 905
  • Zgłoszeń 40 (Postów 355)
  • Rejestracja 22.05.2009
  • Jabberusagiaddict@aqq.eu usagiaddict@aqq.eu

Napisano 28.09.2009 21:48.

DawidB - jeśli chciałbyś infobota z AQQ prowadzić w formie `dla nowych użyszkodników` to to nie będzie jakiś wymyślny bot. Przykład:
wpisuje `help` - bot odpowiada listą dostępnych komend
wpisuje `info` - informacja o bocie
wpisuje `funkcjaX` - wypisuje jakiś ciąg

tyle że ten ciąg się nie zmienia. bot który jest statyczny nie ma racji bytu :) przeróbka respondera nie ma sensu.
dodatkowo, jeśli chciałbyś by komenda była `bardziej elastyczna` typu `changelog AQQ 2.0.7.19` to już wypadałoby znać RegExp albo PCRe *takie wyrażenia regularne*. w tym przypadku programista wtyczki mógłby jeszcze pójść rękę i drugi argument traktować odpowiednio itd itp. ale na dynamikę nie licz. bo i tak musiałbyś napisać jakiś dynamiczny skrypt :]

czyli na nie ;D
Dołączona grafika
2

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Gacek 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 111
  • Zgłoszeń 21 (Postów 65)
  • Rejestracja 14.09.2008

Napisano 25.10.2009 00:58.

Mam prośbę do autora: sprecyzuj jak bardzo zaawansowane pytania i odpowiedzi chciałbyś widzieć w tej wtyczce bo nie wiem jak głosować..

Prosty bot: [będę na nie]
Zapytanie: Cześć
Odpowiedź: Witaj
Zapytanie: Jak się masz?
Odpowiedź: Miło

Czy to ma być z użyciem skryptu, który jest wykonywany zgodnie z jakimś tam ustalonym językiem: [będę na tak]
Zapytanie: Pogoda miasto
Odpowiedź: {pogoda dla miasta}
Zapytanie: Jaka jest godzina dla miasto/stolica
Odpowiedź: {godzina dla miasta/stolicy}
Sprzęt: Laptop ACER Aspire 5112
AQQ: zawsze najnowsza beta (Wtyczki: Standardowe + GG Network + StayOnTop)
Kompozycja: ProStandard
System: Windows 7 Professional + updates
Przeglądarka: Firefox 3 + IE8 (zawsze najnowsze)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   csINFObot 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 30.10.2009

Napisano 30.10.2009 14:39.

A da się zrobić żeby bot był cały czas online czy tylko jak ja mam włączone aqq? Proszę o szybką odpowiedz i jak się da to też o PM/PW.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   sematuszewski 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 06.11.2009
  • Jabbersematuszewski@aqq.eu sematuszewski@aqq.eu

Napisano 06.11.2009 19:59.

Szczerze mówiąc mi przydałaby mi się taka wtyczka może nie jakiś tam super bot chociaż usunięcie z respondera tych ograniczen co do znaków... A po co mi ten bot, a no po to że np. prowadzę stronę klasową + takiego jakby infobota gg+jabber który odpowiada jakie sprawdziany są itp. tylko w responderze przeszkadzają mi te ograniczenia co do znaków :)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   19normalny89 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 125
  • Zgłoszeń 15 (Postów 154)
  • Rejestracja 24.02.2010

Napisano 25.02.2010 13:34.

Wtyczka mi by się także przydała :)
Przed każdym zgłoszeniem błędu wykonuję diagnostykę Aqq
[spoiler='Dane do beta testów...']Aqq: najnowsze (licząc bety) Wtyczki: Aqq sms, AntySpam, Blocker, Gg network, Spell checker Kompozycja: Glow
Windows: 7 Ultimate Przeglądarki: Firefox 3.6 (domyślna), IE8
Komputer: Q8200 2.33GHz(x4), GeForce 9800GT(1GB DDR3), 2x2GB DDR2, Samsung HD503HI(500GB)[/spoiler]
Szukam osoby, która zrobi mi program oraz kompozycję - Zapłacę :)
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1