Oficjalne forum komunikatora AQQ: Facebookchat otwiera się na XMPP - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Facebookchat otwiera się na XMPP +300 milionów userów XMPP/Jabbera

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Alterego 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 96
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 09.11.2009 16:37.

No to zapowiada się prawdziwa rewolucja:

Cytat

Najpopularniejszy na świecie serwis społecznościowy Facebook przygotowuje się do uruchomienia swojego interfejsu łączącego z protokołem XMPP. Oznacza to, iż użytkownicy będą mogli używać czatu facebooka poprzez dowolnego typu klienta XMPP, czy to desktopowego czy mobilnego. Jest to niewątpliwie bardzo istotna wiadomość dla wszystkich entuzjastów protokołu XMPP/Jabber, gdyż facebook posiada obecnie ponad 300 milionów użytkowników. Jest to największe wydarzenie w świecie komunikatorów od czasu otwarcia się na XMPP przez Google. Istnieje realna szansa, że XMPP/Jabber stanie się najbardziej popularnym protokołem komunikacji w nadchodzących miesiącach.

źródło: http://legalne.info/...era-sie-na-XMPP
http://legalne.info - darmowe licencje na komercyjne programy!
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 2699
  • Zgłoszeń 9 (Postów 90)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberpbo(at)aqq.eu pbo(at)aqq.eu

Napisano 09.11.2009 17:11.

Nareszcie, może część świata się dowie o jabberze. Tylko martwi mnie, że coraz więcej zaawansowanych użytkowników będzie dopadać serwery i spamować. Zwiększy się tez ilość pokemonów, ale to tylko nieliczne minusy, ale w końcu! Bo przyszłość to jabber!
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   wally_m82a1 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 155
  • Zgłoszeń 28 (Postów 70)
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 09.11.2009 17:17. Użytkownik wally_m82a1 edytował ten post 09.11.2009 21:56

Przyszłość jest jasna, przyszłość to jabber xD

-EDIT DOWN-
Przecież napisałem że tak :P Dodam też że cieszy mnie to lecz również martwi z powodów jakie między innymi podał Pbo
When dark evil strides across the land, and even noble hearts shrink in fear,
there are always warriors of pure spirit who take up the sword and stand their ground...

OS: Seven x64, Aqq: najnowsze, Wtyczki: GG,SMS, Antyspam, Aqq Last Seen, SpellChecker, Automation Date, State Notifier, StayOnTop, TuneStatus, Korektor, czasem inne - wszystkie w miarę możliwości aktualizowane.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Colo 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 203
  • Zgłoszeń 7 (Postów 21)
  • Rejestracja 30.11.2008

Napisano 09.11.2009 18:05.

@up
No, a nie? :D

Taka informacja na pewno cieszy, bo z pewnością Jabber to przyszłość...
Betatesty AQQ;
OS: Windows XP Home Edition SP3, IE8 (default: Opera 10.53);
Wtyczki: AntiSwap, C******czki V2, InvShow, Korektor, MsgNotifier, TitlebarTweak, GGNetwork;
Kompozycja: Jaro88PL - Black Dream 7;
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Senega 

• Początkujący
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 913
  • Zgłoszeń 16 (Postów 103)
  • Rejestracja 02.09.2008
  • Jabbersenega(at)aqq.eu senega(at)aqq.eu
  • Miejscowośćz tym bywa różnie :D

Napisano 10.11.2009 09:35.

Z tego wynika, że skoro FaceBook otwiera się na jabbera, NK - też zaczyna się grzebać w jabberze to niedługo GG będzie zmuszone też zaimplementować jabbera. Wtedy świat stanie otworem dla AQQ, żadnych wtyczek dla GG czy NK - tylko czysty jabber.
Świat jest piękny. Szkoda tylko, że nie wiadomo kiedy.
System: Win7 (praca), XP + SP3 (dom), IE8 (zawsze najnowsze uaktualnienia)
AQQ - najnowsze (stabilna lub beta): kompozycja - zależna od humoru; wtyczki: Antyspam, AQQ Radio, FtpSend, Korektor, SpellChecker, TabControl, VNotify, Contact, GG Network, , , , , ,

,
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Alterego 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 96
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 10.11.2009 14:42.

NK planuje otwarcie w przyszłym roku. Pozostaje czekać i mieć nadzieję, że szybko się to potoczy.
http://legalne.info - darmowe licencje na komercyjne programy!
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Killer 

• Dzika natura...
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 835
  • Zgłoszeń 13 (Postów 44)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberkiller@aqq.eu killer@aqq.eu
  • MiejscowośćŚwidwin / Koszalin

Napisano 10.11.2009 21:45.

Fanem Facebooka nie jestem, ale należy pochwalić ich krok w stronę otwartych standardów komunikacji. Po co kombinować nad czymś zamkniętym, skoro mamy dość popularny, darmowy i otwarty protokół komunikacji, który zyskał uznanie wśród wielu użytkowników (także tych nieco bardziej wtajemniczonych w dziedzinę IT)? Świetnie, oby Facebook stał się jednym z większych zakątków sieci XMPP. :)
Beta testy: AQQ (zawsze najnowsza beta), Internet Explorer 8, Windows XP SP3 | Kompozycja: Jogger, Wtyczki: dostarczane z AQQ + Blip 2.0.4.0
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   jacoSZEF 

• Adept
  • Grupa Dekorator
  • Postów 337
  • Zgłoszeń 21 (Postów 60)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • JabberjacoSZEF@aqq.com jacoSZEF@aqq.com

Napisano 10.11.2009 21:57.

hura, hura, hura :) Ja facebooka lubię i bardzo się cieszę z takiej decyzji ;)
AQQ: Zawsze najnowsza Beta ~ System: Microsoft Windows XP Home Edition SP3 ~ Przeglądarka: IE8 (Domyślnie: Mozilla Firefox 3.6 Beta 2 ~
Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 250
  • Zgłoszeń 6 (Postów 38)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 08.03.2010 00:05.

Szkoda, że nie obsługuje niewidoczności ;)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 08.03.2010 18:19.

Niewidoczność 'oficjalnie' nie wchodzi w standard sieci Jabber/XMPP, dlatego jej nie ma (i na żadnym serwerze być jej nie powinno). Jeśli szukasz funkcji, która ukryje Cię przed kontaktami, to użyj List Prywatności [Privacy List] (dodatkowo, możesz się ukrywać przed tylko niektórymi, a nie wszystkimi na raz).
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Laston 

• Weteran
  • Grupa Dekorator
  • Postów 485
  • Zgłoszeń 0 (Postów 5)
  • Rejestracja 07.02.2009
  • Jabberlaston@aqq.eu laston@aqq.eu
  • MiejscowośćLublin

Napisano 08.03.2010 21:03.

Ktoś wymyślił stany żeby ich używać, a nie po to żeby każdy się ukrywał. Bezsens...
Moje Kompozycje: *Desire*Prelude*RedFantasy*SimpleStyle*
| Komp1 | OS: Windows 7 | CPU: Athlon X2 5200+ @ 2,6GHz | RAM: 2x1GB DDR2 800MHz |
| Komp2 | OS: Windows Vista SP2 | CPU: C2D P8400 @ 2,26 GHz | RAM: 4GB DDR3 1066Mhz |
| Browser: IE8, Opera | AQQ: Zawsze najnowsze | Wtyczki: Domyślne | Kompozycja: Desire |
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1