Oficjalne forum komunikatora AQQ: NimbuzzHelper - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

Przeczytaj zanim napiszesz!

Poniższe postanowienia mają moc załącznika do regulaminu.

• W tym dziale publikujemy wtyczki, oceniamy je i zgłaszamy sugestie
  • Zauważone błędy zgłaszamy w Bugliście
  • Nie zakładamy tematów w celu innym niż opublikowanie wtyczki
  • Dla każdej wtyczki tworzymy oddzielny temat
  • Nowe tematy najlepiej opisywać według schematu: tytuł: Nazwa wtyczki, opis: Przeznaczenie wtyczki
  • (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

NimbuzzHelper obsługa serwera Nimbuzz.com (m.in transport Skype) Oceń temat: ***** 3 głosy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Morpheus 

• Weteran
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 576
  • Zgłoszeń 12 (Postów 68)
  • Rejestracja 21.11.2008

Napisano 29.11.2009 18:37. Użytkownik Wareczek edytował ten post 22.06.2010 14:55

NimbuzzHelper
wersja: 0.0.2.0

Dołączona grafika

Wtyczka pozwalająca na korzystanie z serwera i transportów oferowanych przez serwer Nimbuzz.com, czyli m.in. Skype.
Konto na nimbuzz.com jest normalnym kontem Jabberowym, proces jego zakładania różni się tylko tym, że trzeba podać IP serwera w ustawieniach zaawansowanych konta (194.229.27.29).
Kontakty dodajemy w formacie Login@Adres; np. echo123@skype.nimbuzz.com; adresy poszczególnych transportów można znależć w oknie ustawień wtyczki.

Wtyczka jest jako tako eksperymentalna, ale nie powinna powodować jakiś bezpośrednich błędów w działaniu AQQ
-- Niektóre transporty są wyłączone na serwerze i mogą nie działać -

Krótka instrukcja:
1. Instalujemy wtyczkę
2. Zakładamy konto jabberowe z adresem w formacie login@nimbuzz.com. Przy ostatnim etapie zakładania konta, wchodzimy w ustawienia zaawansowane i podajemy adres serwera: 194.229.27.29
3. Ustawiamy status połączony na nowo utworzonym koncie
4. Wchodzimy w ustawienia wtyczki i rejestrujemy się w wybranym transporcie. O ile dane są poprawne, transport powinien się połączyć po kilkunastu sekundach
5. Dodajemy kontakty; np. echo123@skype.nimbuzz.com

Instrukcja obrazkowa dostępna na http://piwollo.eu/ka...zz/nimbuzz.html

Osoby które przyczyniły się do powstania wtyczki: Ja (:D) - Kod | karololszak - pomysły, informacje, testowanie, sprawdzanie | bartek-525 - Za informację że takie coś jak Nimbuzz w ogóle istnieje | Boberros i Jaro88pl - testowanie

[spoiler=Historia zmian]
  • NimbuzzHelper 0.0.2.1

• NimbuzzHelper 0.0.2.0
[/spoiler]
3

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 2699
  • Zgłoszeń 9 (Postów 90)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberpbo(at)aqq.eu pbo(at)aqq.eu

Napisano 29.11.2009 18:39.

A może mały tutorial zaraz po zainstalowaniu wtyczki? Bo nie każdy będzie pobierać ją z forum, a nie wszędzie dają też taki opis. Poza tym świetna robota.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 29.11.2009 18:39. Użytkownik karololszak edytował ten post 29.11.2009 20:12

Zrobiłem tutorial, ale Morpheus powiedział żeby zrobić z obrazkami w poście :P

A wtyczka jest super, dzięki niej Nimbuzz działa a za czym idzie mam (bardzo stabilne!) transporty: Skype, MSN'a, ICQ, Facebook'a i Myspace (te używam)
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 2699
  • Zgłoszeń 9 (Postów 90)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberpbo(at)aqq.eu pbo(at)aqq.eu

Napisano 29.11.2009 18:44.

Zamiast nabijać 10 razy i spamować obrazkami, które pobierają się kij wie dla kogo, nie lepiej chwilę pomyśleć i na jakiejś stronie w htmlu to dać i umieścić odnośnik w temacie? Nie musi być ładnie, byle były obrazki. Eh...
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   svistu 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 138
  • Zgłoszeń 1 (Postów 1)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbersvistu@jid.pl svistu@jid.pl
  • MiejscowośćBytom

Napisano 29.11.2009 19:10.

nie wiem czemu ale jak we wtyczce wpisywałem hasło to zamiast gwiazdek widziałem litery
Motto życiowe:
"Nie dyskutuj z debilem: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Dołączona grafika
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Morpheus 

• Weteran
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 576
  • Zgłoszeń 12 (Postów 68)
  • Rejestracja 21.11.2008

Napisano 29.11.2009 19:19.

No tak, bo wtyczka nie gwiazdkuje haseł, potem to poprawie.
Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   frixi 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 23.12.2009
  • Jabberfrixi@aqq.eu frixi@aqq.eu

Napisano 29.12.2009 11:29.

Witam, co mam zrobić jeśli na liście serwerów nie mam do wyboru nimbuzz.com

Załączone miniatury

• Załączona grafika: a.jpg
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 29.12.2009 11:47.

Trzeba go wpisać, to pole jest również wpisywalne, nie tylko jako lista...
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Lord ByRad 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 250
  • Zgłoszeń 52 (Postów 128)
  • Rejestracja 05.09.2008
  • Jabberlordbyrad@aqq.eu lordbyrad@aqq.eu
  • MiejscowośćLublin

Napisano 29.12.2009 12:22.

Skoro serwer jest w pełni obsługiwany, to myślę że przydałoby się dodać go do tej listy... pewnie samo AQQ tego nie umożliwia, ale korzystając z winAPI powinno się dać (ale muszę się przyznać, że nie mam bladego pojęcia, ile z czymś takim może być roboty ... i czy w ogóle warto ;/ także to tylko taka mała sugestia).
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   frixi 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 23.12.2009

Napisano 29.12.2009 15:52. Użytkownik frixi edytował ten post 29.12.2009 15:53

Dziękuje za podpowiedź, człowiek nie sprawdzał tego bo myslał, ze lista jest nie do edycji. Ale mam inny błąd prubuję zarejestrować ale cały czas mam błąd.

W końcu się udało połączyć i zarejestrować dziękuje za pomoc i przepraszam za zamieszanie jakie powstało.

Jeszcze jedno jak usunąć kontakty aldonatic i echo zawsze po wyłączeniu nawet jak zostały usuniete pojawiają się, może musi byc taka opcja by one były?.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: a.jpg
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 29.12.2009 16:41.

Te kontakty muszą być, np. echo ze Skype to 'test jakości rozmowy' (czy jakoś tak) ze Skype [Dzwonisz, sekretarka przez chwilę coś mówi, jest pip, Ty mówisz, drugie pip, odtwarza to co doszło do serwera].
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   frixi 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 23.12.2009

Napisano 30.12.2009 11:25.

Witam, dziękuje za informacje. Cos nie do końca działa w całości bo np. dziś pisza mi ludzie, ze pisali do mnie przez skype i maja status oczekujący na dostarczenie. Ja jestem zalogowanu echo swieci sie normalnie niestety zadna z osób juz nie swieci sie jakby nie było połączenia. Pisząc na echo mam zwrotny komunikat ale pisząc do innych osób nie dostaja one wiadomości to samo nie dostaję ich też ja. Może serwer jakis a może jeszcze cos gdzies trzeba poprawić.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Virusek_90 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 26.11.2009
  • Jabbervirusek_90@aqq.eu virusek_90@aqq.eu
  • MiejscowośćŚwięcany

Napisano 01.01.2010 17:02.

frixi - ja mam taki sam problem ja Ty, a raczej jak miałeś. Tylko mi nie chce założyć, ciągle wyskakuje mi to okienko. Niech ktoś pomoże
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 01.01.2010 17:12. Użytkownik karololszak edytował ten post 01.01.2010 17:21

Spróbujcie założyć konto oryginalnym klientem Nimbuzz -> tu jest on do pobrania.
Potem, w AQQ zamiast wybierać 'Chcę założyć nowe konto Jabber' (tak jak na pierwszym screen'ie w poradniku obrazkowym), wybierzcie 'Chcę dodać już istniejące konto AQQ, Jabber lub Tlen'. Tam podajcie dane jakie podaliście w oryginalnym kliencie Nimbuzz'a. Dalej jedźcie wg. poradnika.

#Edit: znalazłem inny sposób - nie musicie pobierać klienta! Wystarczy, że wejdziecie na http://nimbuzz.com/pl/web/login i się zarejestrujecie ;)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Boberros 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 133
  • Zgłoszeń 2 (Postów 9)
  • Rejestracja 02.09.2008

Napisano 01.01.2010 17:30.

Mi wszystko już działa od początku ;)

Świetna sprawa i dobry pomysł z wykorzystaniem Nimbuzza.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Virusek_90 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 26.11.2009
  • MiejscowośćŚwięcany

Napisano 02.01.2010 00:11.

a czy wtyczka będzie rozszerzana o nowe możliwości ? Np. rozmowy głosowe (skype) ?
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 02.01.2010 11:17.

@Virusek_90: wtyczka zapewne będzie rozszerzana o nowe możliwości (sam już napisałem Morpheus'owi na jakiej zasadzie działają awatary, może niedługo zostaną wprowadzone ;))

Rozmów w sieci Skype raczej nie będzie - dlaczego? Protokół nie jest opisany, a dodatkowo sam Nimbuzz nie umożliwia rozmów głosowych/wideo przez Skype, tak więc na 95% nie zostanie to wprowadzone (no chyba, że Nimbuzz 'złamie' ich protokół i będzie umożliwiał rozmowy głosowe, a wtedy my będziemy próbować 'łamać' Nimbuzz'a & Skype'a żeby znaleźć sposób i go wykorzystać ;))
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Virusek_90 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Zgłoszeń 1 (Postów 2)
  • Rejestracja 26.11.2009
  • MiejscowośćŚwięcany

Napisano 02.01.2010 12:07.

karololszak a jak się ma sprawa z ikonkami statusu ? będzie możliwość zmiany ich na swoje ? bo w tej chwili zauważyłem, że automatycznie pobiera te co ma aqq :D
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   frixi 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 23.12.2009

Napisano 04.01.2010 12:18.

Witam, zauważyłem jedna niedogodność a raczej błąd z strony chyba strony na która jest przekierowanie. Jeśli ja jestem nie zalogowany w sieci np. mam komputer wyłączony włączam go wszystko się ładnie loguje ktoś do mnie napisał kilka godzin wcześniej ja tą wiadomość dostaje, ale ja odpowiadając na tą wiadomość wysyłam mu odpowiedź i jeśli on w danym momencie nie jest zalogowany w sieci to wiadomość idzie w eter i nie dociera do niego. Sprawdziłem już to na 3 osobach bo napisały mi dlaczego nie odpowiedziałem ja w historii mam wysyłkę one same niczego nie dostały. Myślałem na początku, że to coś może mały błąd ale sprawdziłem z drugim komputerem logując się na swoje drugie konto i rzeczywiście jeśli kogoś nie ma w sieci to pisanie do niego nie ma sensu bo i tak tej wiadomości nie dostanie. Pytanie czy jest sens wo-gule komukolwiek odpisywać jak ludzie są na ukrytych statusach. Bo możne okazać się że i tak połowa wiadomości jaką wysłałeś nie dociera do nikogo.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 04.01.2010 18:28.

1. Stosuj więcej znaków interpunkcyjnych (np. przecinków [,]), bo ciężko się czyta.

2. W jakiej sieci przesyłasz wiadomości? W MSNie działa to poprawnie, a np. w sieci Skype nawet przez oryginalny komunikator obie osoby muszą być dostępne (na komunikatorze) aby otrzymać wiadomość , więc wtedy sytuacja jaką opisałeś faktycznie występuje. Lecz niestety, jest to wina protokołu Skype lub tego którego używasz aniżeli wtyczki.
0

Udostępnij ten temat:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3