Oficjalne forum komunikatora AQQ: droższe telefony przez... studentów? - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

droższe telefony przez... studentów?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   jojo87 

• Niedoszły wtyczkopisarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 468
  • Zgłoszeń 37 (Postów 183)
  • Rejestracja 19.10.2008
  • Jabberjojo87@aqq.eu jojo87@aqq.eu

Napisano 03.12.2009 20:19.

Sprytni studenci, wykorzystują aparat fotograficzny w komórce do robienia zdjęć dokumentów i zamiast wydawać na ksero, uczą się potem z odbitki fotograficznej powiększanej na komputerze. Za ten sprytny pomysł, mogą zapłacić wszyscy użytkownicy komórek, bowiem organizacje zrzeszające twórców chcą, by w związku z tym niecnym procederem wprowadzić 3-procentowy podatek na komórki.

3% podatkiem na rzecz twórców (przekazywanym takim organizacjom jak ZAiKS, SAWP, ZPAV, Kopipol, Stowarzyszenie Wydawców Repropol i Stowarzyszenie Autorów Polska Książka) obciążone są na razie maszyny ksero, papier do kserokopiarek, czyste płyty DVD i CD, dyski twarde i odtwarzacze mp3. Trzy organizacje zrzeszające twórców (Kopipol, Stowarzyszenie Autorów Polska Książka i Stowarzyszenie Wydawców Repropol) chcą, aby taki podatek objął również telefony komórkowe. Wszystkie telefony komórkowe – nie tylko te, z których korzystają studenci, czy osoby rzeczywiście używające komórek do kopiowania dokumentów. Podatkiem miałyby zostać objęte również fotograficzne aparaty cyfrowe.

Czy macie wrażenie, że to żart Prima Aprilisowy? To przestańcie się śmiać – projekt wpłynął już do Ministerstwa Kultury. Czy czeka nas dodatkowa opłata za samą możliwość wykorzystania aparatu w komórce do kopiowania?

Co o tym sądzicie?

źródło
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Laston 

• Weteran
  • Grupa Dekorator
  • Postów 485
  • Zgłoszeń 0 (Postów 5)
  • Rejestracja 07.02.2009
  • Jabberlaston@aqq.eu laston@aqq.eu
  • MiejscowośćLublin

Napisano 03.12.2009 20:30.

Już chyba ich kompletnie po!@#$%^&*(). Biedny ZAiKS studenci go okradają, jacy oni źli... szkoda, że nie wrzucają za to do lochu :/
Moje Kompozycje: *Desire*Prelude*RedFantasy*SimpleStyle*
| Komp1 | OS: Windows 7 | CPU: Athlon X2 5200+ @ 2,6GHz | RAM: 2x1GB DDR2 800MHz |
| Komp2 | OS: Windows Vista SP2 | CPU: C2D P8400 @ 2,26 GHz | RAM: 4GB DDR3 1066Mhz |
| Browser: IE8, Opera | AQQ: Zawsze najnowsze | Wtyczki: Domyślne | Kompozycja: Desire |
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   UsagiAddict 

• J̵ava͡Pr͝òg̢ram̵mer
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 905
  • Zgłoszeń 40 (Postów 355)
  • Rejestracja 22.05.2009
  • Jabberusagiaddict@aqq.eu usagiaddict@aqq.eu

Napisano 03.12.2009 20:51.

ppffffhhhh................... ahahhahhhahhhaha xD toś mnie rozbawił
Ja już wiem co spotka ten projekt, nie ma o co głowy martwić :)
Dołączona grafika
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   COLS 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 162
  • Zgłoszeń 25 (Postów 61)
  • Rejestracja 02.06.2009

Napisano 03.12.2009 21:17.

zamiast zająć się poważniejszymi problemami to oni wymyślają własne :E
projekt wart tyle co papier toaletowy - do podtarcia się ....
System | Przeglądarka | AQQ | Wtyczki | Kompozycja
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Lisek 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 119
  • Zgłoszeń 4 (Postów 12)
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 03.12.2009 22:40.

Wielkim obrońcom praw autorskich koryta brakło i szukają łatwych pieniędzy. Zastanawia mnie to czy rzeczywiście ten podatek zostanie przekazany twórcom, czy zostanie w portfelach ZAiKSu i innych tego typu organizacjach (o ile ten pomysł przejdzie)
Dołączona grafika
Windows XP HomeEdition (SP3) PL * Internet Explorer 8 (domyślnie Opera 10.70)
AQQ zawsze najnowsze + standardowe wtyczki + Spell Checker + AQQ Multi Send + Past and Send + Tune Status + Wrzuta/Player
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Killer 

• Dzika natura...
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 835
  • Zgłoszeń 13 (Postów 44)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberkiller@aqq.eu killer@aqq.eu
  • MiejscowośćŚwidwin / Koszalin

Napisano 04.12.2009 10:03.

Wsadzajmy do więzienia... wszystkich! Bo kto nie ma noża w domu? Nóż może być narzędziem przestępstwa. Karajmy podatkiem wszystkich, którzy kupują telefony z aparatem - mogą użyć go do niecnych celów, jak robienie zdjęć! Karajmy wszystkich, którzy lubią piwo... a nóż widelec w przyszłości będą chcieli zrobić prawo jazdy i usiąść za kierownicą?

Ironia chyba zrozumiana. ;)
Beta testy: AQQ (zawsze najnowsza beta), Internet Explorer 8, Windows XP SP3 | Kompozycja: Jogger, Wtyczki: dostarczane z AQQ + Blip 2.0.4.0
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   hex 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 288
  • Zgłoszeń 2 (Postów 7)
  • Rejestracja 27.02.2009

Napisano 04.12.2009 13:04.

A co w tym dziwnego? Jaki kraj, takie podatki. W moim mieście jest podatek od deszczu (i to również nie jest żart) - a narzekanie na niego absolutnie nic mi nie pomoże, więc i tu tego robił nie będę.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Woocash 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • Zgłoszeń 0 (Postów 5)
  • Rejestracja 14.11.2009

Napisano 04.12.2009 15:42.

I tak na allegro nic się nie zmieni - a taka ustawa szybko zostanie zniesiona, tak jak mundurki :)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Dj_Technova 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 62
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 06.12.2008
  • Jabberdjtechnova@aqq.eu djtechnova@aqq.eu

Napisano 06.01.2010 22:56.

Student powinien sobie zarobić na telefon a nie powinien mieć na niego zniżki bo robią z siebie jak ludzi z grupa niepełnosprawną. Ja się uczę ale szukam też pracy. I student nie powinien mieć żadnych ulg kazdy jest traktowany równo.
Dołączona grafika
-1

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 250
  • Zgłoszeń 6 (Postów 38)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 07.01.2010 00:11.

To chyba tylko jakiś poroniony żart mam nadzieję.

Zdjęcia się robi strony dwóch, przy większych ilościach praktycznie każdy idzie na ksero a reszta wypożycza, no wiadomo jak jest.

Jest przecież legalnie przyzwolone powielać mały procent książki za free, nie?

Widać polscy wydawcy podpatrują jak to sobie RIAA poczynała i wiedzą, że gdy dziś zainwestują w kogo trzeba to jutro się zwróci.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   GuardianCoyote 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 138
  • Zgłoszeń 3 (Postów 62)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • Jabberdagfen@aqq.eu dagfen@aqq.eu
  • MiejscowośćSilesia

Napisano 01.02.2010 22:38.

Muszę przyznać, iż nie raz się brało aparat i jechało ze stronami z książki- zwłaszcza gdy nie szło skserować. A jeśli mi ktoś powie, że skoro nie mam kasy na nowe to nie powinienem studiować... to chyba mu się wypnę...
" Tylko ktoś kogo wdeptano w błoto i w śnieg, pozbawiono chleba, i kto własnymi pięściami wywalczył sobie prawo do życia, zdolny jest pokazać pewnego dnia, że jest NAJLEPSZY"

-W.Suworow
-1

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1