Oficjalne forum komunikatora AQQ: Brak konieczności posiadania IE - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

Przeczytaj zanim napiszesz!

Poniższe postanowienia mają moc załącznika do regulaminu.

• W tym dziale zgłaszamy propozycje nowych wtyczek dla komunikatora
  • Nie zgłaszamy kilku różnych propozycji w jednym temacie, lecz zakładamy oddzielny temat dla każdej z nich
  • Przed zgłoszeniem propozycji upewnij się, czy nie została już zgłoszona przez inną osobę - jeśli tak, nie zakładamy nowego tematu, a do tematu istniejącego dopisujemy się tylko jeśli mamy coś wartościowego do dodania
  • Po założeniu nowego tematu proszę poczekać na zatwierdzenie go przez moderatora
  • Nowe tematy powinny być zakładane jako ankiety. Poparcie dla propozycji wyrażamy oddaniem głosu. Nie piszemy postów typu "popieram", "jestem za", "jestem przeciw" - będą one usuwane. Zachowywane będą tylko wartościowe merytorycznie posty
  • (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Brak konieczności posiadania IE

Ankieta: Ankieta na wtyczkę ignorowania IE (33 użytkowników oddało głos)

Czy popierasz pomysł na taką wtyczkę?

1. Tak (16 głosów [48.48%])

Procent z głosów: 48.48%

2. Nie (17 głosów [51.52%])

Procent z głosów: 51.52%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   lukasamd 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 28
  • Zgłoszeń 3 (Postów 3)
  • Rejestracja 15.09.2008

Napisano 17.01.2010 13:29.

Witam,
chciałbym zaproponować stworzenie wtyczki, dzięki której nie byłoby komunikatu o braku internet explorera jeżeli nie mamy go w zmodyfikowanym xp / viście lub wyłączyliśmy go w sevenie.
Wiem o problemach, które mogą się pojawić po jego wyłączeniu, lecz mimo to chciałbym móc wyłączyć IE - mam swoje powody np. bezpieczeństwo komputera z którego korzysta kilku niedoświadczonych użytkowników. Uważam więc, że taki wybór w formie wtyczki byłby dobrym rozwiązaniem.
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3396
  • Zgłoszeń 189 (Postów 7670)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbervpn@aqq.eu vpn@aqq.eu

Napisano 09.03.2010 19:12.

Na XP dodali aktualizację, bo musieli, ale faktem jest, że z tego systemu nie można usunąć (a właściwie wyłączyć) IE. W praktyce znaczenie tej aktualizacji kończy się na jej zainstalowaniu, bo nic więcej nie ujrzysz.
Jeszcze AQQ nie zginęło, póki użytkownicy działają!
Dołączona grafika
Przydatne linki: Dołączona grafika AQQ Pomoc Dołączona grafika Diagnostyka AQQ 2.x Dołączona grafika Zasady zgłaszania błędów na Bugliście

Windows 7 PLIE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 09.03.2010 19:27.

@VPN, z XP da się usunąć IE (tak, dll'ki też, ucierpi na tym np. panel sterowania [i AQQ itd.], jednak się da), i to właśnie przed tym komunikat z AQQ powinien ostrzegać..
A po zainstalowaniu aktualizacji po reboot'cie powinno wyskoczyć okienko z zapytaniem której przeglądarki chcesz użyć..
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3396
  • Zgłoszeń 189 (Postów 7670)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbervpn@aqq.eu vpn@aqq.eu

Napisano 09.03.2010 19:31.

Chodziło mi o wyłączenie IE bez szkody dla systemu. A po restarcie żadnego ekranu wyboru przeglądarki nie miałem, zarówno na 7 jak i wirtualnym XP.
Jeszcze AQQ nie zginęło, póki użytkownicy działają!
Dołączona grafika
Przydatne linki: Dołączona grafika AQQ Pomoc Dołączona grafika Diagnostyka AQQ 2.x Dołączona grafika Zasady zgłaszania błędów na Bugliście

Windows 7 PLIE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Pbo 

• Kierownik
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 2699
  • Zgłoszeń 9 (Postów 90)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberpbo(at)aqq.eu pbo(at)aqq.eu

Napisano 09.03.2010 20:07.

Cytat

Ekran wyboru przeglądarki będzie oferowany użytkownikom do połowy maja.

http://ndir.pl/a239

Cytat

PS. Dlaczego ten temat jest w dziale Wtyczki!?

A myślałem, że Ty już byś się domyślił i przeczytał pierwszego posta.

Cytat

Witam,
chciałbym zaproponować stworzenie wtyczki, dzięki której nie byłoby komunikatu o braku internet explorera jeżeli nie mamy go w zmodyfikowanym xp / viście lub wyłączyliśmy go w sevenie.
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   AK-47 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 198
  • Zgłoszeń 62 (Postów 217)
  • Rejestracja 03.07.2009
  • Jabberak-47@jabster.pl ak-47@jabster.pl

Napisano 10.03.2010 16:20.

Ekran wyboru przeglądarki powinien pokazać się tylko, wtedy gdy mamy ustawione IE jako domyślną przeglądarkę.
Można go znaleźć też tu klik
Uważam, że AQQ powinno posiadać możliwość wyłączenia komunikatu o braku IE, opcja ta powinna zostać wbudowana w komunikator.
:)
AQQ System Wtyczki Kompozycja
Dołączona grafika
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Majin 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 30.01.2010
  • Jabbermajin_@aqq.eu majin_@aqq.eu

Napisano 10.03.2010 20:22.

O, temat jednak żyje. ;)

Cytat

Wszystko zaczęło się od zgłoszenia Wyroczni, który wymusił na Autorze dodanie tego komunikatu, bo źle wyświetlały się awatary na jakiejś jego kompozycji, gdy użytkownik nie miał włączonego IE w Windows 7. I tak zostało.

jeśli coś się źle wyświetlało to na mój gust po prostu kompozycja była skopana/przekombinowana. sporo kompozycji używałem i żadna mi nie robiła zonków, może po prostu na "tą jedną" nie trafiłem. co to była za kompozycja?

Cytat

powiem wam, że i mi na xpeku też wyskoczyła ta aktualizacja, że okienko wyboru przeglądarki. Swoją drogą ciekawe jak to rozwiążą z Windows Update. Mnie tam nie przeszkadza coś co jest a czego nie używam. Krzyczycie, ze AQQ jest fe, bo korzysta z kontrolek IE. A swego czasu każdy kto chciał zainstalować gimpa to musiał instalować biblioteki GTK+. Normalny user się z tym pogodzi, że musi zainstalować coś co nie jest mu potrzebne, by mieć coś co jest mu potrzebne.

uno: nikt nie, że aqq jest "fe bo kożysta z kontrolek ie". chcielibyśmy mieć po prostu możliwość wyłączenia komunikatu który wnerwia i jest po prostu niepotrzebny(mówię o sobie: dla mnie jest KOMPLETNIE niepotrzebny.)
dos: wg. mnie porównanie bibliotek GTK+ i internet explorera pasuje jak pięść do nosa, już widzę jak gimp uruchamia się bez gtk+(da się go w ogóle zainstalować bez...?), AQQ bez IE działa mi bez najmniejszego problemu.
tres: a ja jestem "nienormalnym userem" i mam problemy z pogodzeniem się z tym, że ktoś chce mi wcisnąć coś niepotrzebnego i w gruncie rzeczy bezwartościowego(tak uważam IE za badziewie które od zawsze było "przeglądarką świata na twój komputer", do tego zawsze w tyle za innymi przeglądarkami, oferująca może z połowę funkcji innych przeglądarek[niepoparte żadnymi badaniami statystycznymi :P]).
a jak to rozwiążą z Windows Update? nie rozwiążą. system dalej się będzie sypał bez IE i tyle. jak to już było powiedziane: dodali, bo musieli.:P
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 10.03.2010 20:36.

No, Silver trochę przesadził, po prostu onmouseover mu nie działał tak jak on chciał i tyle.. OC mu uległ no i mamy to co mamy.. jak już mówiłem, ten komunikat powinien być tylko w XP, bo tam da się fizycznie usunąć IE..

quatro: Twoje wszystkie punkty opierają się o to, że jak nie wybierzesz IE = kasują DLLki <-> a tak nie jest...
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Czajo 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 143
  • Zgłoszeń 8 (Postów 37)
  • Rejestracja 26.11.2008
  • JabberCzajo@aqq.ru Czajo@aqq.ru
  • MiejscowośćGiżycko

Napisano 10.03.2010 21:12.

Cytat

dos: wg. mnie porównanie bibliotek GTK+ i internet explorera pasuje jak pięść do nosa, już widzę jak gimp uruchamia się bez gtk+(da się go w ogóle zainstalować bez...?), AQQ bez IE działa mi bez najmniejszego problemu.

tak najnowsze wersje gimpa odpalają się bez tych bibliotek, nie zmienia to faktu, ze jestem za tym, żeby był ten komunikat na windows Xp, bo wszedzie wyżej da sie wyłączyć IE, pozostawiając jego silnik w systemie
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Wtyczki: standardowe + AQQ Radio; Archeolog; FixUpdater; Korektor; AQQPajacykEx; Tune Controller; Makra; TabFocus; TuneStatus
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Majin 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 30.01.2010

Napisano 10.03.2010 21:37.

Cytat

tak najnowsze wersje gimpa odpalają się bez tych bibliotek

mhm, dawno się z gimpem nie bawiłem to się nie orientuje jak to tam teraz wygląda ;) dla moich zastosowań wystarczy coś pokroju paint.net... :P

Cytat

jestem za tym, żeby był ten komunikat na windows Xp, bo wszedzie wyżej da sie wyłączyć IE, pozostawiając jego silnik w systemie

jak dla mnie ten komunikat mógłby zostać nawet i w Win Vista/7, ale żeby wyświetlił się raz, albo żeby istniała możliwość wyłączenia go gdzieś w ustawieniach, bo jeśli rzeczywiście niektóre kompozycje nie działają jak trzeba to taki komunikat się przydaje, ale w takiej formie jak teraz jest denerwujący... dobrze że w ogóle da się zamknąć okno z tym komunikatem :D

Cytat

No, Silver trochę przesadził, po prostu onmouseover mu nie działał tak jak on chciał i tyle.. OC mu uległ no i mamy to co mamy.. jak już mówiłem, ten komunikat powinien być tylko w XP, bo tam da się fizycznie usunąć IE..

czyli co, te kompozycje które zmieniają np. rozmiar avatara po najechaniu myszą na kontakt źle działają?
osobiście nie lubię tych fajerwerkowych kompozycji więc nigdy takich nie instalowałem i nie zauważyłem żeby coś bez IE działało nie tak jak trzeba. chyba muszę oblukać jak to wygląda z i bez IE... chociaż nawet jeśli część kompozycji rzeczywiście źle działa to i tak nie zainstaluje ponownie IE :P
btw: czy żeby go ponownie zainstalować byłaby mi potrzebna płyta instalacyjna windows7?:P
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Silverlight 

• Expert
  • Grupa Dekorator
  • Postów 1208
  • Zgłoszeń 145 (Postów 597)
  • Rejestracja 09.12.2008
  • Jabbersilverlight@aqq.eu silverlight@aqq.eu
  • MiejscowośćSzamotuły

Napisano 10.03.2010 22:04.

Oj, coś widzę, że komuś pamięć szwamkuje :)

@karololszak: Jeśli nie masz żadnego dowodu, to nie wymyślaj niestworzonych rzeczy, oki?

Lektura dla zainteresowanych: http://forum.aqq.eu/...-wylaczonym-ie/
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Majin 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 30.01.2010

Napisano 10.03.2010 23:38.

Cytat

quatro: Twoje wszystkie punkty opierają się o to, że jak nie wybierzesz IE = kasują DLLki <-> a tak nie jest...

cinco: ależ ja wiem że te biblioteki zostają(może się niezbyt dokładnie wypowiedziałem sam osobiście tego linka wklejałem: http://lifehacker.co...-explorer-kinda, wyjaśnione z grubsza :)), w zasadzie jedyną rzeczą usuwaną z systemu jest iexplore.exe więc tym bardziej dziwi mnie dlaczego coś się wykrzacza bez "zainstalowanego" IE...(bo exeka internet explorera AQQ raczej nie odpala żeby poprawnie działać?:P) poza tym w systemie też nie zauważyłem baboli po odinstalowaniu IE, więc dlaczego akurat aqq się uparło źle działać?

Cytat

Aktualizacja statusu do: Odrzucono

IE MUSI zostać włączone. Zbyt wiele rzeczy będzie działać nieprawidłowo. Dlatego też komunikatu wyłączyć się nie da.

czyli generalnie d*** zbita? :] jak ktoś mądry nie wymyśli wtyczki to będę skazany na okienko które mnie powiadamia o czymś z czego sobie zdaję sprawę? edukacja na chama...? nie korzystam ze zdjęć o rozmiarze 1280x1024 jako avatar kontaktu więc niedogodność w stylu "obrazki się nie skalują" jest dla mnie w zasadzie niezauważalna... -_-
błagam: żeby się to okienko chociaż w dalszym ciągu dawało zamknąć... xD
0

Udostępnij ten temat:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2