Oficjalne forum komunikatora AQQ: Błędy językowe - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Błędy językowe

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   UsagiAddict 

• J̵ava͡Pr͝òg̢ram̵mer
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 905
  • Zgłoszeń 40 (Postów 355)
  • Rejestracja 22.05.2009
  • Jabberusagiaddict@aqq.eu usagiaddict@aqq.eu

Napisano 01.02.2010 19:37. Użytkownik UsagiAddict edytował ten post 01.02.2010 19:38

Witam :)
Chciałem napisać posta w temacie Poradnik językowy, jednak pierwszy punkt regulaminu mnie.. odstraszył.

Otóż potrzebuję dodatkowej wiedzy w dziedzinie języka polskiego by napisać kilka programów. Jak na razie interesują mnie jedynie błędy dotyczące pojedynczego wyrazu: ortograficzne, popularna ostatnio zamiana ą->om itd. Błędy jak krzyżowanie składników dwóch frazeologizmów lub błędy pleonastyczne są trudne do zaimplementowania, zajmę się nimi później ;)

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś wypisał jakie można błędy popełnić + opis lub przykład z użyciem tego błędu.
Z góry dziękuję :)

------------
Nikt nie chce mi pomóc? :C

Na razie natrafiłem na takie rodzaje błędów:

• ortograficzne (rz -> ż, ch -> h, ó -> u..)
  • pisownia wielką/małą literą (wisła -> Wisła, Bałtyckie -> bałtyckie)
  • pisownia łączna/rozłączna (nie brzydka -> niebrzydka, niepójdę -> nie pójdę)
  • ad. zasady fonetycznej (jabko -> jabłko)
  • fleksyjne (pomarańcz -> pomarańcza)
  • gwarowe (cukerek -> cukierek)
  • skróty (dr. -> dr, prof -> prof.)

Błędy, które można popełnić przy komputerze:

• zmiana szyku liter (tka -> tak, nei -> nie)
  • brak litery (ak -> tak)
  • pobliska litera (tsk -> tak, niw -> nie)
  • powtórzenie litery (nnie -> nie, taak -> tak)
  • zamiennik (5uper -> super, ki1t -> kilt)
  • capslock (NIE -> nie)
  • kapitaliki (TAk -> tak, tAK -> tak)

Jeśli ktoś ma jakieś inne pomysły: proszę pisać śmiało, każda rada się przyda.
Dołączona grafika
0

Strona 1 z 1

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 01.02.2010 21:05. Użytkownik karololszak edytował ten post 01.02.2010 21:10

Proszę bardzo, z Google:
Wikipedia: Powszechne błędy językowe
Sciaga.pl : Rodzaje błędów

Te, których nie masz z linków wyżej (z przykładami - na czerwono zaznaczona forma błędna, na niebiesko forma poprawna):
  • Błędy pleonastyczne (tzw. masło maślane, np.: akwen wodny -> akwen [innego niż wodnego nie ma :P ], w każdym bądź razie -> w każdym razie)
  • Błędy interpunkcyjno-typograficzne (kota ,którego -> kota, którego, "To on." -> "To on"., HTMLa lub HTML'a -> HTML-a, IPNie lub IPN'ie -> IPN-ie, Linux'a -> Linuksa, Linuxa, Firefox'ie -> Firefoksie, Firefoxie)
  • Błędy logiczne i gramatyczne (większa połowa -> ponad połowa, większa część, większość)
  • błąd słowotwórczy (speckomisja -> komisja specjalna)
  • przekręcanie poprawnej formy wyrazu (psycholożka -> psycholog)
  • błąd słownikowy (konkurs dla abonamentów -> abonentów)
  • błąd składniowy (ustąpić komuś miejsce -> ustąpić miejsca)
  • błąd frazeologiczny (tajemnica poliszynszyla -> poliszynela)

Za pewne jest więcej, podałem te które znalazłem (pod wyżej wymienionymi linkami), a których sam nie wymieniłeś ;) BTW, odkryłem, że sam robię sporo błędów, takich jak Firefox'ie, HTML'a, w każdym bądź razie - trzeba się poprawić :D
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   UsagiAddict 

• J̵ava͡Pr͝òg̢ram̵mer
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 905
  • Zgłoszeń 40 (Postów 355)
  • Rejestracja 22.05.2009
  • Jabberusagiaddict@aqq.eu usagiaddict@aqq.eu

Napisano 01.02.2010 21:29.

Cytat

Jak na razie interesują mnie jedynie błędy dotyczące pojedynczego wyrazu: ortograficzne, popularna ostatnio zamiana ą->om itd. Błędy jak krzyżowanie składników dwóch frazeologizmów lub błędy pleonastyczne są trudne do zaimplementowania, zajmę się nimi później
i może nie tyle co trudne, co trudniejsze ;) i zgodnie z zasadą: wszystko po kolei.

więc jedyne co przegapiłem (właśnie z tych stron co podałeś :P) to błędy słowotwórcze.. trzeba będzie listę [błędny_wyraz -> poprawne] zrobić.. co może być trudniejsze niż implementacja błędów pleonastycznych czy nawet logicznych ;) w tym punkcie będzie już wertowanie po słownikach, grubych książkach z zasadami i regułami by porozbijać neologizm na części i zaproponować użytkownikowi jak najbardziej poprawną (i odmienioną) wersję. Głowa mała :P
Dołączona grafika
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 01.02.2010 21:52.

Ej, przesadziłeś :P Na mojej liście są takie, które występują do jednego wyrazu:
  • typograficzne: HTMLa lub HTML'a -> HTML-a, IPNie lub IPN'ie -> IPN-ie, Linux'a -> Linuksa, Linuxa, Firefox'ie -> Firefoksie, Firefoxie
  • przekręcanie poprawnej formy wyrazu:psycholożka -> psycholog
  • słowotwórcze: speckomisja -> komisja specjalna
Ale, tak jak napisałeś, teraz to tylko zbudować listę słów błędnych z poprawnymi odpowiednikami - tu żadnych ogólnikowych filtrów nie zastosujesz ;)
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych