Czy jesteście za tym, żeby dodać Tezaurus jako dodatkowa funkcja do wtyczek Korektor/ SpellChecker/ ewentualnie by stworzyć jeszcze inną wtyczkę która miała by taką funkcjonalność ?
Tezaurus - słownik wyrazów bliskoznacznych dołączany do niektórych procesorów tekstu. Zbiór terminów z jednej dziedziny. W Wordzie z Office 2007 np. Jest to tak rozwiązane, że PPM zastosowany na dowolnym słowie wywołuje menu w którym jest dodatkowe podmenu o nazwie tezaurus ( można by zastosować odmienioną czcionkę – wytłuszczoną/kursywa/ inny kolor- i dany wyraz w wersji napisanej przez nas), kiedy je rozwijamy do podanego wyrazu ukazuje się zazwyczaj kilka wyrazów bliskoznacznych.
Strona 1 z 1
Tezaurus jako dodatkowa funkcja do wtyczek / nowa wtyczka do AQQ
Strona 1 z 1
Odpowiedzi do tego tematu
Napisano 08.02.2010 12:08.
A ty używasz AQQ do komunikacji czy do pisania wypracowań maturalnych? 
nie wiem, czy dałoby radę takie coś zrobić (przynajmniej optymalnie) z wykorzystaniem bazy danych którejś z wymienionych wtyczek. w każdym razie zabawy trochę by było. Dzięki serwisowi synonimy.ux można zrobić bazę synonimów danego słowa, nie znam zaś żadnego do wyrazów bliskoznacznych
nie wiem, czy dałoby radę takie coś zrobić (przynajmniej optymalnie) z wykorzystaniem bazy danych którejś z wymienionych wtyczek. w każdym razie zabawy trochę by było. Dzięki serwisowi synonimy.ux można zrobić bazę synonimów danego słowa, nie znam zaś żadnego do wyrazów bliskoznacznych
Napisano 08.02.2010 18:25.
Rozumiem, kolejne wtyczki do pomocy przy słowach, ale czy to nie lekka przesada? Z każdą kolejną wtyczką, rosną te bazy słów -> SpellChecker miał bazę tylko poprawnych słów, podkreślał te błędne i sugerował do nich najbliższe z bazy.. Korektor, ma bazę złych słów z ich dobrymi odpowiednikami (czyli, pod jedno dobre słowo przypada z 5 złych wariantów, zależy też od bazy itp.). Teraz, taki Tezaurus, musiałby mieć strasznie dużo słów w swojej bazie, gdyż musiałby tworzyć 'wiązania' pomiędzy wyrazami... Nie wiem czy komuś chciałoby się taką bazę robić, bo wtyczka sama w sobie (teoretycznie) wydaje się prosta, tylko ta baza... Mi tam jest to obojętne, i tak bym nie używał
- wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ ● Wtyczki ● System ● Przeglądarka ● Kompozycja ● Antywirus
Napisano 08.02.2010 21:43.
Według mnie wtyczka nie przydatna, wystarczy korektor oraz SpellChecker. Te wtyczki w zupełności wystarczą.
System: Win XP Professional Dodatek Service Pack3
Przeglądarka: IE8, domyślna Firefox zawsze najnowsza,
AQQ: zawsze najnowsza beta lub wersja stabilna
Kompozycje: Standartowe zawsze najnowsze,
Wtyczki: Standardowe + , Antyspam, AQQRestarter, korektor, Archeolog Fixupdater, Past and Send zawsze najnowsze. AQQPomoc, Diagnostyka AQQ Monitor serwerów gg Monitor serwerów jabbera
Przeglądarka: IE8, domyślna Firefox zawsze najnowsza,
AQQ: zawsze najnowsza beta lub wersja stabilna
Kompozycje: Standartowe zawsze najnowsze,
Wtyczki: Standardowe + , Antyspam, AQQRestarter, korektor, Archeolog Fixupdater, Past and Send zawsze najnowsze. AQQPomoc, Diagnostyka AQQ Monitor serwerów gg Monitor serwerów jabbera
Napisano 10.02.2010 10:20. Użytkownik DeepPhilosopher edytował ten post 10.02.2010 10:21
Nie chodzi o to, że używam AQQ do wypracowań maturalnych, raczej chodzi i o to, że komunikacja jest dla mnie ważna i rozmawiam także z osobami, które wyczulone są na styl wypowiedzi. Uważam po prostu, że taka wtyczka sprawiła by komunikację, porozumiewanie się skuteczniejszym.
WINDOWS 7 PRO ,IE8,(DEF: Firefox 4.0b2 ),KASPERSKY IS,
AQQ: 2.2.1.10 KOMPOZYCJA: PROSTANDARD, WTYCZKI: SPELLCHECKER, KOREKTOR.
AQQ: 2.2.1.10 KOMPOZYCJA: PROSTANDARD, WTYCZKI: SPELLCHECKER, KOREKTOR.
Napisano 10.02.2010 12:22.
to dodaj synonimy.ux do wyszukiwarki w firefoxie i szybko wyszukuj. Bo taka wtyczka.. wyraz błędny (podkreślony na czerwono) miałby podpowiedzi jakie są prawidłowe wersje, wyraz dobry miałby podpowiedzi co do innych, poprawnych form..
to naprawdę jest dużo roboty, a AQQ nie jest programem typu Word. Jeśli mam ochotę rozmawiać w bardziej wysublimowany sposób to używam właśnie http://synonimy.ux.pl/ . Przecież nie będziesz chciał poprawiać każdego wyrazu na bliskoznaczny/synonim, czyż nie? Brakuje słowa, wyszukiwareczka, gotowe.
to naprawdę jest dużo roboty, a AQQ nie jest programem typu Word. Jeśli mam ochotę rozmawiać w bardziej wysublimowany sposób to używam właśnie http://synonimy.ux.pl/ . Przecież nie będziesz chciał poprawiać każdego wyrazu na bliskoznaczny/synonim, czyż nie? Brakuje słowa, wyszukiwareczka, gotowe.
Napisano 10.02.2010 12:40. Użytkownik Lynn edytował ten post 10.02.2010 12:42
Ja rowniez zgadzam sie z poprzednikami. Poza tym chyba powinienes sam znac slowa odpowiednie do poziomu rozmowy. Jesli brakuje slowa to wyszukiwarki sa pelne elektronicznych slownikow synonimow.
Poza tym taka wtyczka bylaby ogromna jesli mialaby miec w sobie wyrazy i jeszcze 20 innych podobnych niemu odpowiednikow.
Ale jak chcesz to przeciez sam mozesz sobie stworzyc taka wtyczke dla siebie
Chyba taka mozliwosc istnieje.
Poza tym taka wtyczka bylaby ogromna jesli mialaby miec w sobie wyrazy i jeszcze 20 innych podobnych niemu odpowiednikow.
Ale jak chcesz to przeciez sam mozesz sobie stworzyc taka wtyczke dla siebie
Phantom: Say you'll share with me one love, one lifetime. Lead me, save me from my solitude. Say you'll want me with you here beside you. Anywhere you go let me go too!
Christine, that's all I ask of...

Christine, that's all I ask of...

Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1

Pomoc

Do góry