Tezaurus jako dodatkowa funkcja do wtyczek / nowa wtyczka do AQQ
Napisano 08.02.2010 10:16
Tezaurus - słownik wyrazów bliskoznacznych dołączany do niektórych procesorów tekstu. Zbiór terminów z jednej dziedziny. W Wordzie z Office 2007 np. Jest to tak rozwiązane, że PPM zastosowany na dowolnym słowie wywołuje menu w którym jest dodatkowe podmenu o nazwie tezaurus ( można by zastosować odmienioną czcionkę – wytłuszczoną/kursywa/ inny kolor- i dany wyraz w wersji napisanej przez nas), kiedy je rozwijamy do podanego wyrazu ukazuje się zazwyczaj kilka wyrazów bliskoznacznych.
Odpowiedzi do tego tematu
Question authority, walcz z założeniami! :P
Napisano 08.02.2010 11:08
nie wiem, czy dałoby radę takie coś zrobić (przynajmniej optymalnie) z wykorzystaniem bazy danych którejś z wymienionych wtyczek. w każdym razie zabawy trochę by było. Dzięki serwisowi synonimy.ux można zrobić bazę synonimów danego słowa, nie znam zaś żadnego do wyrazów bliskoznacznych

Set Free The Devil Inside
dziwi się skąd wzięło się tyle postów na jego koncie..
Napisano 08.02.2010 17:25
- wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!
Napisano 08.02.2010 20:43
Przeglądarka: IE8, domyślna Firefox zawsze najnowsza,
AQQ: zawsze najnowsza beta lub wersja stabilna
Kompozycje: Standartowe zawsze najnowsze,
Wtyczki: Standardowe + , Antyspam, AQQRestarter, blocker, korektor, Archeolog Fixupdater, QuickQuote,Past and Send zawsze najnowsze. AQQPomoc, Diagnostyka AQQ Monitor serwerów gg Monitor serwerów jabbera
Napisano 10.02.2010 09:20
Użytkownik DeepPhilosopher edytował ten post 10.02.2010 09:21
Question authority, walcz z założeniami! :P
Napisano 10.02.2010 11:22
to naprawdę jest dużo roboty, a AQQ nie jest programem typu Word. Jeśli mam ochotę rozmawiać w bardziej wysublimowany sposób to używam właśnie http://synonimy.ux.pl/ . Przecież nie będziesz chciał poprawiać każdego wyrazu na bliskoznaczny/synonim, czyż nie? Brakuje słowa, wyszukiwareczka, gotowe.

Set Free The Devil Inside
Ten głos nawiedzał mnie przybywał w snach, wymawiał imię me aż nastał brzask. I chyba dalej śnię lecz razem z nim.
Napisano 10.02.2010 11:40
Poza tym taka wtyczka bylaby ogromna jesli mialaby miec w sobie wyrazy i jeszcze 20 innych podobnych niemu odpowiednikow.
Ale jak chcesz to przeciez sam mozesz sobie stworzyc taka wtyczke dla siebie
Użytkownik Lynn edytował ten post 10.02.2010 11:42
Nie ma „albo” nie ma „lecz” to takie proste więc odrzuć myśl do końca potoń w sen,
bo kiedy dusza w ogniu tkwi pragnienie nam otwiera drzwi, spełnienie słodkie czeka na nas.

Logowanie

Do góry