Oficjalne forum komunikatora AQQ: Autologowanie - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

Przeczytaj zanim napiszesz!

Poniższe postanowienia mają moc załącznika do regulaminu.

• W tym dziale zgłaszamy propozycje nowych funkcji dla komunikatora
  • Nie zgłaszamy kilku różnych propozycji w jednym temacie, lecz zakładamy oddzielny temat dla każdej z nich
  • Przed zgłoszeniem propozycji upewnij się, czy nie została już zgłoszona przez inną osobę - jeśli tak, nie zakładamy nowego tematu, a do tematu istniejącego dopisujemy się tylko jeśli mamy coś wartościowego do dodania
  • Po założeniu nowego tematu proszę poczekać na zatwierdzenie go przez moderatora
  • Nowe tematy powinny być zakładane jako ankiety. Poparcie dla propozycji wyrażamy oddaniem głosu. Nie piszemy postów typu "popieram", "jestem za", "jestem przeciw" - będą one usuwane. Zachowywane będą tylko wartościowe merytorycznie posty
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Autologowanie Bardziej udoskonalona forma

Ankieta: Ankieta (18 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za tą drobną poprawką

1. Tak, przyda mi się to (9 głosów [50.00%])

Procent z głosów: 50.00%

2. Nie, chcę tak jak jest (1 głosów [5.56%])

Procent z głosów: 5.56%

3. Mi to rybka, niech OC zdecyduje... (8 głosów [44.44%])

Procent z głosów: 44.44%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Geralt 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 24
  • Zgłoszeń 8 (Postów 15)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 03.03.2010 20:36.

Jeśli na AQQ są 2 profile: jeden z włączonym autologowaniem i drugi bez, to automatycznie loguje tylko jeśli jak zamknę AQQ mając uruchomiony pierwszy profil. Przy zamknięciu mając aktywny drugi profil, pokazuje się okienko wyboru konta. Trochę to denerwuje...

PS. Nie wiedziałem, czy pisać to w Bugliscie, czy w Propozycjach, ale to nie jest błąd, więc napisałem tutaj.
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3396
  • Zgłoszeń 189 (Postów 7670)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbervpn@aqq.eu vpn@aqq.eu

Napisano 03.03.2010 21:59.

Jedyną sensowną możliwością rozwiązania tego "konfliktu interesów" w profilach byłaby dodatkowa opcja wyboru w AQQ, z którym profilem ma startować zawsze.
Jeszcze AQQ nie zginęło, póki użytkownicy działają!
Dołączona grafika
Przydatne linki: Dołączona grafika AQQ Pomoc Dołączona grafika Diagnostyka AQQ 2.x Dołączona grafika Zasady zgłaszania błędów na Bugliście

Windows 7 PLIE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   matiss 

• Expert
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 830
  • Zgłoszeń 30 (Postów 169)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbermatiss@aqq.eu matiss@aqq.eu

Napisano 03.03.2010 22:26.

Imho, skoro chociaż jeden profil ma wyłączone autologowanie, to niestety okienko logowania powinno się pokazywać zawsze i nawet podciągnąłbym to pod błąd.
Dołączona grafika
System, AQQ, Kompozycja, Wtyczki
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   UsagiAddict 

• J̵ava͡Pr͝òg̢ram̵mer
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 905
  • Zgłoszeń 40 (Postów 355)
  • Rejestracja 22.05.2009
  • Jabberusagiaddict@aqq.eu usagiaddict@aqq.eu

Napisano 03.03.2010 22:37.

jak wyżej, brak jednego autologowania powinien determinować pojawianie się wyboru profilu
Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik jest zalogowany   muszi 

• I hate Mondays!
  • Grupa Administrator
  • Postów 1447
  • Zgłoszeń 79 (Postów 385)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbermuszi@aqq.eu muszi@aqq.eu
  • MiejscowośćBłonie

Napisano 04.03.2010 00:13.

Wg mnie obecność kilku kont powinna wymuszać brak funkcji autologowania. Ewentualnie je dać dla ostatnio używanego profilu z wyraźmy ostrzeżeniem podczas włączania funkcji.
Nie pomagam prywatnie (PW oraz JID) w sprawach AQQ - od tego jest forum i pokój czatowy AQQ Pomoc!
Beta info: AQQ: newest version | OS: Windows 7 Pro 7600 x64 (from MSDN AA) | Browser: IE8 & Opera 10 (default) | Plugins: a lot | Theme: Satin Theme
Dołączona grafika Dołączona grafika
>> Przydatne linki: Regulamin | Szukajka | Buglista AQQ | FAQ(Q) | AQQ Pomoc | Pomóż innym <<
muszi's status: Dołączona grafika
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Senega 

• Początkujący
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 913
  • Zgłoszeń 16 (Postów 103)
  • Rejestracja 02.09.2008
  • Jabbersenega(at)aqq.eu senega(at)aqq.eu
  • Miejscowośćz tym bywa różnie :D

Napisano 04.03.2010 09:47.

Ja mam dwa profile. Jeden z użytkowy drugi do testów. Dobrym pomysłem jest dodanie zarządzania profilami i tam możliwość zaznaczenia, który profil jest automatycznie uruchamiany przy starcie programu (była już kiedyś propozycja z rozbudową zarządzania profilami).

ps. Autor nic nie zaproponował więc po co ankieta? Chodzi tylko o wykonanie zmian, ale nie wiadomo jakich?
System: Win7 (praca), XP + SP3 (dom), IE8 (zawsze najnowsze uaktualnienia)
AQQ - najnowsze (stabilna lub beta): kompozycja - zależna od humoru; wtyczki: Antyspam, AQQ Radio, FtpSend, Korektor, SpellChecker, TabControl, VNotify, Contact, GG Network, , , , , ,

,
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Geralt 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 24
  • Zgłoszeń 8 (Postów 15)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 04.03.2010 17:48. Użytkownik Geralt edytował ten post 04.03.2010 17:49

Wyświetl postUżytkownik Senega dnia 04.03.2010 09:47 napisał

ps. Autor nic nie zaproponował więc po co ankieta? Chodzi tylko o wykonanie zmian, ale nie wiadomo jakich?

Racja, moją propozycją jest to, aby przy włączonej opcji autologowania na jednym koncie, zawsze logowało na to konto, nie ważne ile by się miało profili. Jeśli kilka kont miałoby włączone autologowanie, to albo byłoby jak teraz (loguje na ostatnio zamknięte konto), lub pokazywałoby okienko wyboru profilu
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   UsagiAddict 

• J̵ava͡Pr͝òg̢ram̵mer
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 905
  • Zgłoszeń 40 (Postów 355)
  • Rejestracja 22.05.2009
  • Jabberusagiaddict@aqq.eu usagiaddict@aqq.eu

Napisano 04.03.2010 21:55.

Cytat

zawsze logowało na to konto, nie ważne ile by się miało profili.

czuję tu nieintuicyjność i niepotrzebne kombinacje
Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   matiss 

• Expert
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 830
  • Zgłoszeń 30 (Postów 169)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbermatiss@aqq.eu matiss@aqq.eu

Napisano 04.03.2010 22:21.

Dokładnie, wtedy osoba mająca konto bez opcji autologowania będzie musiała najpierw wejść na konto które się loguje automatycznie, wylogować się i dopiero będzie mogła wejść na swoje konto. Imho to już lepiej jest tak jak jest teraz.
Dołączona grafika
System, AQQ, Kompozycja, Wtyczki
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   wally_m82a1 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 155
  • Zgłoszeń 28 (Postów 70)
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 04.03.2010 23:50.

A ja jestem za. Na komputerze mam kilka profili, ale ich właściciele korzystają z nich sporadycznie. Ale gdy to już nastąpi zawsze muszę wybierać swój profil
When dark evil strides across the land, and even noble hearts shrink in fear,
there are always warriors of pure spirit who take up the sword and stand their ground...

OS: Seven x64, Aqq: najnowsze, Wtyczki: GG,SMS, Antyspam, Aqq Last Seen, SpellChecker, Automation Date, State Notifier, StayOnTop, TuneStatus, Korektor, czasem inne - wszystkie w miarę możliwości aktualizowane.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   bartek-525 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 182
  • Zgłoszeń 8 (Postów 24)
  • Rejestracja 01.09.2008

Napisano 08.03.2010 19:21.

Prawda jest taka, że trzeba to jakoś rozwiązać, bo autologowanie w AQQ wygląda słabo. Najsensowniejszą propozycją jest menedżer profili gdzie zaznaczałoby się czy i ewentualnie który ma być automatycznie logowany. Nie trzeba nawet dodawać nowego okienka, wystarczyłoby zmodyfikować obecne okno logowania dodając tylko tam możliwość ustawienia domyślnego profilu. Efekt byłby taki, że jeśli autologowanie dla tego profilu byłoby włączone, to logowałoby się automatycznie na ten profil, jeśli nie, to byłby on przy starcie AQQ od razu zaznaczony.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Geralt 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 24
  • Zgłoszeń 8 (Postów 15)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 10.03.2010 18:26.

Wyświetl postUżytkownik bartek-525 dnia 08.03.2010 19:21 napisał

(...) wystarczyłoby zmodyfikować obecne okno logowania dodając tylko tam możliwość ustawienia domyślnego profilu. Efekt byłby taki, że jeśli autologowanie dla tego profilu byłoby włączone, to logowałoby się automatycznie na ten profil, jeśli nie, to byłby on przy starcie AQQ od razu zaznaczony.

Nie ma co rozbijać jednego ustawienia na kilka. Jeśliby zrobić wybór automatycznego logowania w okienku wyboru (co jest najbardziej logicznym rozwiązaniem), to trzeba byłoby usunąć tą opcje z ustawień konta. (Albo na odwrót)
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1