Odmienna koncepcja okna komunikatora
Napisano 08.03.2010 21:43.
Czy można by połączyć wszystko w jedno okienko? Mamy już powszechnie stosowane zakładki w oknie rozmowy do przełączania między rozmówcami. A może by tak umieścić zakładki w oknie głównym. Zakładka z kontaktami, zakładki z rozmowami, ustawieniami, historią, przesyłaniem plików... Domyślam się, że musiałby to być alternatywny sposób wyświetlania, bo nie każdemu by to pasowało. No i okno już raczej nie miałoby postaci pionowego prostokąta jak u większości użytkowników, tylko raczej bliżej kwadratu, żeby było ergonomiczne.
Właśnie zauważyłem (bo z tego nie korzystam), że w sumie AQQ już ma coś takiego: bramka SMS i lista czatów otwierają się w oknie głównym, ale już Wapstery to osobne okno. Jest obecnie techniczna możliwość upchnięcia wszystkiego w okno główne?
Odpowiedzi do tego tematu
Napisano 08.03.2010 22:09.
http://img402.images...9/beztytuul.gif
Nie podoba mi się takie rozwiązanie.
Napisano 08.03.2010 22:42.
Strona główna MyTribe
dyskusja o MyTribe na (naszym) forum
screen od stiva
screen okna głównego ode mnie
- wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ ● Wtyczki ● System ● Przeglądarka ● Kompozycja ● Antywirus
Napisano 08.03.2010 22:53. Użytkownik imeehow edytował ten post 08.03.2010 22:59
MyTribe wygląda atrakcyjnie, ale właśnie przede wszystkim o wciśnięcie rozmów do głównego okna mi chodziło.
Napisano 09.03.2010 09:29.
AQQ - najnowsze (stabilna lub beta): kompozycja - zależna od humoru; wtyczki: Antyspam, AQQ Radio, FtpSend, Korektor, SpellChecker, TabControl, VNotify, Contact, GG Network, , , , , ,
,
Napisano 09.03.2010 12:09.
AQQ - najnowsze (stabilna lub beta): kompozycja - zależna od humoru; wtyczki: Antyspam, AQQ Radio, FtpSend, Korektor, SpellChecker, TabControl, VNotify, Contact, GG Network, , , , , ,
,
Napisano 09.03.2010 14:39.
Napisano 09.03.2010 17:57.

1) Normalnie lista kontaktów byłaby taka jak teraz, a po kliknięciu na kontakt okno by się rozszerzało o dodatkowy ekran rozmowy,
2) Albo druga wersja: że jak nie masz otwartej żadnej rozmowy to w tamtym miejscu pojawia się coś na wzór strony startowej w przeglądarkach. Na takiej stronie mogłyby się wyświetlać ostatnie rozmowy, jakieś aktualności np. ze strony aqq.eu czy forum, jakiś losowy kawał na poprawienie nastroju

Oczywiście to jest tylko szkic poglądowy zrobiony w 5 minut, żeby tylko pokazać samą idee. Docelowo mogłoby to wyglądać znacznie ładniej i estetyczniej.
Uważam, że sam pomysł scalenia okien nie jest zły, o ile całość będzie dobrze zaprojektowana i nie będzie zamulać, bo jeśli przywracanie takiego okna miałoby się długo odrysowywać a dysk twardy miałby w tym czasie ostro rzęzić, to już lepiej niech zostanie jak jest.
Napisano 09.03.2010 18:07.
http://tkabber.jabber.ru/node/334
Jeżeli byłaby możliwość połączenia okien to na pewno byłbym za.
Napisano 09.03.2010 18:17.

Przydatne linki:
AQQ Pomoc
Diagnostyka AQQ 2.x
Zasady zgłaszania błędów na BugliścieWindows 7 PL ▲ IE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe
Napisano 09.03.2010 18:18.
Trzeba by wtedy też rozwiązać sprawę minimalizacji. Czy kliknięcie w krzyżyk w oknie głównym minimalizuje też przyklejone okno rozmowy, itp.
Napisano 09.03.2010 19:11.

Jak wyżej widać, w Skype 4 jest dodatkowy przycisk, który przełącza pomiędzy oknami łączonymi a osobnymi - bardzo wygodne rozwiązanie
I właśnie powinno być to jakieś dobrze działające rozwiązanie, tak żeby nie przycinało i jakoś ładnie się prezentowało - autorom Skype'a się udało, myślę że i tu się uda
- wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ ● Wtyczki ● System ● Przeglądarka ● Kompozycja ● Antywirus
Napisano 10.03.2010 21:55.

Pomoc

Do góry