Oficjalne forum komunikatora AQQ: Odmienna koncepcja okna komunikatora - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odmienna koncepcja okna komunikatora

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   imeehow 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 85
  • Zgłoszeń 5 (Postów 21)
  • Rejestracja 06.11.2009
  • Jabberimeehow@aqq.eu imeehow@aqq.eu
  • MiejscowośćKoszalin i okolice, Paryż i okolice

Napisano 08.03.2010 21:43.

Tak sobie wydumałem ostatnio, dlaczego wszystkie komunikatory (wszystkie jakie znam) mają budowę: Okno główne z listą kontaktów + okno rozmowy + okno ustawień itd.
Czy można by połączyć wszystko w jedno okienko? Mamy już powszechnie stosowane zakładki w oknie rozmowy do przełączania między rozmówcami. A może by tak umieścić zakładki w oknie głównym. Zakładka z kontaktami, zakładki z rozmowami, ustawieniami, historią, przesyłaniem plików... Domyślam się, że musiałby to być alternatywny sposób wyświetlania, bo nie każdemu by to pasowało. No i okno już raczej nie miałoby postaci pionowego prostokąta jak u większości użytkowników, tylko raczej bliżej kwadratu, żeby było ergonomiczne.
Właśnie zauważyłem (bo z tego nie korzystam), że w sumie AQQ już ma coś takiego: bramka SMS i lista czatów otwierają się w oknie głównym, ale już Wapstery to osobne okno. Jest obecnie techniczna możliwość upchnięcia wszystkiego w okno główne?
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   wu112 

• Wrzuć Monetę
  • Grupa Dekorator
  • Postów 635
  • Zgłoszeń 115 (Postów 190)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberwu112(at)aqq.eu wu112(at)aqq.eu
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 08.03.2010 21:50.

Szczerze mówiąc to nie bardzo. Na tym poziomie rozwoju AQQ jest już raczej za późno żeby to od tak poprzestawiać. Poza tym dochodzi jeszcze zdanie użytkowników i CT ;)
Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafika

WindowsPrzeglądarkaAQQWtyczkiKompozycja
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   zhvir 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 31.08.2008

coś podobnego jak w wpkontakt/spiku? jednak nie wszystkie komunikatory mają jednakową budowę ^^
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Inferno 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 158
  • Zgłoszeń 3 (Postów 10)
  • Rejestracja 31.08.2008

Powinieneś dodać ankietę.

Moim zdaniem to wszystko będzie napchane w jedno okienko i będzie mało co widać. Przynajmniej z tego co rozumiem. Możesz dodatkowo przedstawić graficznie swój pomysł :P
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   UsagiAddict 

• J̵ava͡Pr͝òg̢ram̵mer
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 905
  • Zgłoszeń 40 (Postów 355)
  • Rejestracja 22.05.2009
  • Jabberusagiaddict@aqq.eu usagiaddict@aqq.eu

Napisano 08.03.2010 21:57.

o, takie kreatywne wątki lubię ^^ bardzo chętnie posłuchałbym, jak według użytkowników miałoby wyglądać AQQ; bardzo mile widziane jakieś projekty/grafiki/screeny innych programów
Dołączona grafika
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 250
  • Zgłoszeń 6 (Postów 38)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 08.03.2010 22:09.

Screen Spika z internetu:
http://img402.images...9/beztytuul.gif

Nie podoba mi się takie rozwiązanie.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 08.03.2010 22:42.

MyTribe też ma coś podobnego (oprócz tego, że okno rozmowy jest osobno)

Strona główna MyTribe
dyskusja o MyTribe na (naszym) forum
screen od stiva
screen okna głównego ode mnie
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   imeehow 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 85
  • Zgłoszeń 5 (Postów 21)
  • Rejestracja 06.11.2009

Napisano 08.03.2010 22:53. Użytkownik imeehow edytował ten post 08.03.2010 22:59

No proszę, Spik... hmm O coś takiego mniej więcej mi chodziło. Trochę kanciasto wygląda, ale to chyba przez te ikonki. Kwestia czy jest to czytelne...Na screenach z http://spik.wp.pl/index.html okno jest za wąskie i trzeba przewijać zakładki, co mija się z celem. W screenie Wojtka powyżej, już wydaje się używalne.

MyTribe wygląda atrakcyjnie, ale właśnie przede wszystkim o wciśnięcie rozmów do głównego okna mi chodziło.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Wareczek 

• Adept
  • Grupa Administrator
  • Postów 875
  • Zgłoszeń 48 (Postów 476)
  • Rejestracja 31.08.2008
  • Jabberwareczek@aqq.eu wareczek@aqq.eu
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 08.03.2010 23:13.

Skype 4 albo Palringo też tak mają.
Win7, IE8, kompozycja, wtyczki
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Senega 

• Początkujący
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 913
  • Zgłoszeń 16 (Postów 103)
  • Rejestracja 02.09.2008
  • Jabbersenega(at)aqq.eu senega(at)aqq.eu
  • Miejscowośćz tym bywa różnie :D

Napisano 09.03.2010 09:29.

Okno kontaktów lubię jak mam cały czas widoczne i zajmuje jak najmniej miejsca (niestety mam na sztywno ustaloną minimalną szerokość i nad tym ubolewam), natomiast okno rozmowy lubię jak jest niskie a szerokie - lepiej czyta się wypowiedzi które są w jednej linii. Co do ustawień w jednym oknie - może... Nie wiem tylko czy nie pojawiłoby się tam za dużo zakładek w których zwykły śmiertelnik szybko by się zagubił. Co najwyżej mój staż, transfer plików i dodawanie kontaktów można wrzucić do okna głównego.
System: Win7 (praca), XP + SP3 (dom), IE8 (zawsze najnowsze uaktualnienia)
AQQ - najnowsze (stabilna lub beta): kompozycja - zależna od humoru; wtyczki: Antyspam, AQQ Radio, FtpSend, Korektor, SpellChecker, TabControl, VNotify, Contact, GG Network, , , , , ,

,
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   imeehow 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 85
  • Zgłoszeń 5 (Postów 21)
  • Rejestracja 06.11.2009

Napisano 09.03.2010 11:10.

No fajnie, że można. Ale czy się da?
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Senega 

• Początkujący
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 913
  • Zgłoszeń 16 (Postów 103)
  • Rejestracja 02.09.2008
  • Jabbersenega(at)aqq.eu senega(at)aqq.eu
  • Miejscowośćz tym bywa różnie :D

Napisano 09.03.2010 12:09.

Kwestia czytelności takiego rozwiązania. Możliwe, że po wprowadzeniu dodatkowych zakładek wymagana byłaby zmiana na większą minimalna szerokość okna kontaktów.
System: Win7 (praca), XP + SP3 (dom), IE8 (zawsze najnowsze uaktualnienia)
AQQ - najnowsze (stabilna lub beta): kompozycja - zależna od humoru; wtyczki: Antyspam, AQQ Radio, FtpSend, Korektor, SpellChecker, TabControl, VNotify, Contact, GG Network, , , , , ,

,
0

#13 Użytkownik jest zalogowany   matiss 

• Expert
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 830
  • Zgłoszeń 30 (Postów 169)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbermatiss@aqq.eu matiss@aqq.eu

Napisano 09.03.2010 14:39.

Nie wiem, mi tam bardziej pasuje tak jak jest teraz, jest po prostu wygodniej a tak będzie wszystko upchane. No i z racji tego że lubię mieć szerokie okno rozmowy, to takie też bym musiał mieć okno kontaktów, co jest mało wygodne.
Dołączona grafika
System, AQQ, Kompozycja, Wtyczki
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   eSKej 

• Master Flamaster
  • Grupa Dekorator
  • Postów 550
  • Zgłoszeń 2 (Postów 43)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbereskej@aqq.eu eskej@aqq.eu
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 09.03.2010 17:57.

A może coś w ten deseń:

Dołączona grafika

1) Normalnie lista kontaktów byłaby taka jak teraz, a po kliknięciu na kontakt okno by się rozszerzało o dodatkowy ekran rozmowy,

2) Albo druga wersja: że jak nie masz otwartej żadnej rozmowy to w tamtym miejscu pojawia się coś na wzór strony startowej w przeglądarkach. Na takiej stronie mogłyby się wyświetlać ostatnie rozmowy, jakieś aktualności np. ze strony aqq.eu czy forum, jakiś losowy kawał na poprawienie nastroju :D czy też krótka lista ostatnio przesłanych plików, no cokolwiek byle jakoś zapełnić puste miejsce ;)

Dołączona grafika

Oczywiście to jest tylko szkic poglądowy zrobiony w 5 minut, żeby tylko pokazać samą idee. Docelowo mogłoby to wyglądać znacznie ładniej i estetyczniej.

Uważam, że sam pomysł scalenia okien nie jest zły, o ile całość będzie dobrze zaprojektowana i nie będzie zamulać, bo jeśli przywracanie takiego okna miałoby się długo odrysowywać a dysk twardy miałby w tym czasie ostro rzęzić, to już lepiej niech zostanie jak jest.
Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
system: WinXP Pro SP3, IE 8 ● kompozycja: DarkElegant ● wtyczki: Standardowe , Dodatkowe
4

#15 Użytkownik jest zalogowany   Lisek 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 119
  • Zgłoszeń 4 (Postów 12)
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 09.03.2010 18:07.

W sumie, to scalenie okien komunikatora to dobry pomysł (o ile zostanie ładnie zorganizowany). Kiedyś zainstalowałem klienta jabbera - Tkabber. Komunikator jest bardzo prosty, ale okno programu jest bardzo wygodne.
http://tkabber.jabber.ru/node/334
Jeżeli byłaby możliwość połączenia okien to na pewno byłbym za.
Dołączona grafika
Windows XP HomeEdition (SP3) PL * Internet Explorer 8 (domyślnie Opera 10.70)
AQQ zawsze najnowsze + standardowe wtyczki + Spell Checker + AQQ Multi Send + Past and Send + Tune Status + Wrzuta/Player
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3396
  • Zgłoszeń 189 (Postów 7670)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbervpn@aqq.eu vpn@aqq.eu

Napisano 09.03.2010 18:17.

To co proponuje eSKej jest bardzo dobre. Modułowość okien i możliwość ich "przypinania". Gdyby do tego doszła możliwość wyboru co ma być po której stronie, byłoby super.
Jeszcze AQQ nie zginęło, póki użytkownicy działają!
Dołączona grafika
Przydatne linki: Dołączona grafika AQQ Pomoc Dołączona grafika Diagnostyka AQQ 2.x Dołączona grafika Zasady zgłaszania błędów na Bugliście

Windows 7 PLIE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   imeehow 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 85
  • Zgłoszeń 5 (Postów 21)
  • Rejestracja 06.11.2009

Napisano 09.03.2010 18:18.

W moim przypadku musiałoby być lewostronnie rozszerzalne, ale to szczegół. Mi się podoba. Ale priorytetem musiała by być szybkość działania. Może prościej byłoby stworzyć przyciąganie i przyklejanie okienek, jak jest np w Winampie (chodzi mi o tą klasyczną skórkę sprzed lat, teraz to chyba już też jest jedno okno do wszystkiego).
Trzeba by wtedy też rozwiązać sprawę minimalizacji. Czy kliknięcie w krzyżyk w oknie głównym minimalizuje też przyklejone okno rozmowy, itp.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   karololszak 

• php programmer

Napisano 09.03.2010 19:11.

Propozycja eSKej'a również mi się podoba, przypomina mi to wygląd Skype 4:
Dołączona grafika

Jak wyżej widać, w Skype 4 jest dodatkowy przycisk, który przełącza pomiędzy oknami łączonymi a osobnymi - bardzo wygodne rozwiązanie :)

I właśnie powinno być to jakieś dobrze działające rozwiązanie, tak żeby nie przycinało i jakoś ładnie się prezentowało - autorom Skype'a się udało, myślę że i tu się uda :]
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus
1

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   andrewi 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 63
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 02.09.2009
  • Jabberandrewi@aqq.eu andrewi@aqq.eu
  • MiejscowośćKsiążki

Napisano 10.03.2010 21:55.

mi się to nie podoba :) ze względu na to, że mój laptop ma tylko 15,3 cala i rozdzielczość maksymalną 1400x900 to wolę mieć okno komunikatora schowane a na wierzchu tylko okno rozmowy. Jeśli więc zdecydujecie się na wprowadzenie czegoś takiego to prosiłbym aby została możliwość wyboru wyglądu standardowego :)
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1