Skocz do zawartości


Zdjęcie

[ScriptRunner] Tuning Firefoxa i Chrome


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 majkers

majkers

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 2010.07.06, 10:53

Hej,

postanowiłem dostosować moje skrypciki odchudzające i co z tym związane przyspieszające Foxa i Chrome do wtyczki scriptrunner. Jeśli komuś się to przyda to polecam :)
A teraz opiszę co i jak. Zarówno Fx i Chrome używają bazy sqlite do składowania takich informacji jak np historia przeglądanych stron itd. Jak wiadomo co jakiś czas ta historia jest usuwana. Jak często to się dzieje zależy od indywidualnych ustawień przeglądarki. Problem polega na tym, że specyfika bazy sqlite jest taka, że pomimo usunięcia wpisu, miejsce nie jest zwalniane. I tu z pomocą idzie nam taka opcja jak vacuum, czyli odkurzacz. Obrabia ona taki plik z bazą danych sqlite i usuwa zbędnie zarezerwowane miejsce. UWAGA!!! i tu ważna rzecz. Użycie takiej opcji vacuum NIE POWODUJE utraty żadnych danych. Czyli gdy odpalimy taki np mój skrypt czy takie programy jak speedyfox, który działa na takiej samej zasadzie, nie stracimy żadnych danych a w zamian zyskamy wolne miejsce na dysku.
Dla przykładu ja odchudziłem Chrome o 250 MG :)

Udostępniam 2 skrypty: jeden dla Foxa a drugi dla Chrome.

No i tu małe ale :) Jak to zwykle u mnie bywa trzeba coś dociągnąć...
- SQLite aby móc użyc opcji vacuum

Pobieramy i rozpakowujemy gdzie tam nam się podoba.
Musicie też troche wyedytować skrypty bo są tam wskazania na katalogi profili przeglądarek. Niestey inna ścieżka jest dla Np Visty a inna dla Xp.
Skrypt dla foxa jest przykładowo zrobiony dla XP i wygląda tak:
@echo off
IF EXIST "%USERPROFILE%\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\" (
	cd "%USERPROFILE%\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\"
	for /r "." %%f in (*.sqlite) do (
		echo Obrabiam %%~nxf
		"%ProgramFiles%\Tools\sqlite3.exe" "%%f" vacuum;
	)
	echo I jeszcze plik urlclassifier3.sqlite...
	IF EXIST "%USERPROFILE%\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\x2ag3iio.default\" (
		"%ProgramFiles%\Tools\sqlite3.exe" "%USERPROFILE%\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\x2ag3iio.default\urlclassifier3.sqlite" vacuum;
	) ELSE (
		echo Nie istnieje katalog "%USERPROFILE%\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\x2ag3iio.default\"
	)
) ELSE (
	echo Nie istnieje katalog "%USERPROFILE%\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\"
)
echo Koniec <img src='http://forum.aqq.eu/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/smile.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' />

Jak widać to co należy wyedytować to:
- ścieżka do pobranego wczesniej sqlite - u mnie to jest: %ProgramFiles%\Tools\sqlite3.exe
- ścieżka do katalogu profil Foxa - u mnie to są: %USERPROFILE%\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\ i %USERPROFILE%\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\x2ag3iio.default\. Ja użyłem zmiennych środowiskowych WIndy jak %USERPROFILE% ale możecie pisać normalnie czyli C:\itd ale pamiętajcie o "" jak macie spację w ścieżce.

Teraz skrypt dla Chrome:
Tu również musimy pobrać sqlite jak poprzednio.A sam skrypt wygląda tak:
@echo off
IF EXIST "%USERPROFILE%\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\" (
	cd "%USERPROFILE%\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\"
	for /r "." %%f in (*History*Index*.*,*Thumbnails*) do (
		echo Obrabiam %%~nxf
		"%ProgramFiles%\Tools\sqlite3.exe" "%%f" vacuum;
	)
) ELSE (
	echo Nie istnieje katalog "%USERPROFILE%\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\"
)
echo Koniec <img src='http://forum.aqq.eu/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/smile.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' />
Ten z kolei działa pod Vistą. Musicie zamienić wpis: %USERPROFILE%\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\ na wasz własny.

To chyba tyle :) Niestety nie jest to banalne w konfiguracji ale dacie radę. Jak coś to służe pomocą:)

Aha. Jeszcze jedno. Uruchamia się go tak jak podano w poradniku :) Ja np robię to tak: cmd.exe /c chrome.bat I oczywiście najlepiej przy zamkniętej przegladarce bo inaczej może pojawić się komunikat Database is locked...

Załączone pliki

  • Załączony plik  skrypty.zip   755 bajtów   275 Ilość pobrań

Użytkownik majkers edytował ten post 2010.07.06, 15:41

Dołączona grafika
Lubisz Chicane? Zajrzyj <<TU>>

#2 Gość_MałyUser_*

Gość_MałyUser_*
  • Gość

Napisano 2011.07.02, 20:02

Czy skrypt ten nadal jest taki dobry czy Firefox 5 już sam sobie radzi z tym ?

#3 majkers

majkers

    Rozgrzewam się

  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 2011.07.04, 14:55

Nic mi nie wiadomo aby Firefox 5 coś zmieniał w sposobie składowania danych. Jeśli nadal używa sqlite a on sam w sobie nic nie zmienił to wszystko jest po staremu.
Dołączona grafika
Lubisz Chicane? Zajrzyj <<TU>>

#4 mimol

mimol

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 2012.08.14, 16:03

ehh. w FF wystarczy odpalić konsolę błędów ctrl+shift+J i wpisac
Components.classes["@mozilla.org/browser/nav-history-service;1"].getService(Components.interfaces.nsPIPlacesDatabase).DBConnection.executeSimpleSQL("VACUUM");
oczywiście nie trzeba nic pobierac

Użytkownik mimol edytował ten post 2012.08.14, 16:03


#5 Alwaro

Alwaro

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 44 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 2012.08.15, 14:17

@mimol Jest podobne rozwiązanie dla chrome?

"Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett
Piszę poprawnie po polsku





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych