Skocz do zawartości

Uwaga!

Zapraszamy do nowego działu Pliki. Więcej informacji w tym temacie.

Tylko jedna ikonka odpowiadająca za status

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Tylko jedna ikonka (13 użytkowników oddało głos)

Chciałbyś się pozbyć zbędnej ikonki?

1. Tak (4 głosów [30.77%] - Zobacz)

Procent z głosów: 30.77%

2. Nie (8 głosów [61.54%] - Zobacz)

Procent z głosów: 61.54%

3. Wstrzymuję się od głosu (1 głosów [7.69%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.69%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Constantine

Constantine

Początkujący

• 4 postów

Napisano 12.02.2011 15:53

Witam,
Celem tej wtyczki byłoby ukrycie ikonki statusu z okna komunikatora. Przydatne jeśli ktoś korzysta tylko z konta gg, wówczas po co mu ikonka statusu np. od tlena? Sprawa kosmetyczna, ale ponoć diabeł tkwi w szczegółach.

Użytkownik wu112 edytował ten post 12.02.2011 16:24
Poprawiono ankietę

#2 karololszak

karololszak

HTML, CSS, JS, PHP

• 1448 postów

Napisano 12.02.2011 16:36

Przecież AQQ jest komunikatorem Jabber/XMPP, więc tej sieci nie powinniśmy się pozbywać ze statusów. Jeśli nie korzystamy z Tlena - to przecież ikonki sieci Tlen nie mamy (no chyba, że dodamy sobie to konto - ale po co, gdy nie korzystamy)? Podobnie z Gadu: jeśli nie korzystamy, można wyłączyć wtyczkę - wtedy zniknie i ikonka.
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!

AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus

#3 Sp!naker

Sp!naker

Początkujący

• 5 postów

Napisano 12.02.2011 17:04

Witam. Jest to dopiero mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

Zgadzam się całkowicie z propozycją Constantine. Sam ubolewam nad faktem że pomimo zmiany statusu w gg, ikona w trayu pokazuje status z Jabbera. Nie zrozumcie mnie źle, ale wszystkie moje kontakty (a mam ich około 200) są z sieci gadu gadu i używam aqq jako genialnej alternatywy dla "przesłodzonego" gg. Nic nie poradzę na to, że ta sieć jest popularna i korzysta z niej większość moich znajomych. Propozycja związana z ikonkami sieci była już niejednokrotnie poruszana na tym forum. Rozumiem, że w tym wszystkim znajduje się pewnego rodzaju "polityka" w której jasno stawia się na przewagę sieci Jabber, nie mniej uważam że wtyczka która rozwiązywałaby opisywaną przeze mnie (i nie tylko) sprawę, byłaby bardzo dobrze odebrana.

#4 andrewi

andrewi

Bywalec

• 120 postów

Napisano 12.02.2011 17:12

Jeśli dobrze myślę to wtyczka ta w pewnym sensie gryzłaby się z umową licencyjną AQQ. Widzę natomiast dla Ciebie Sp!naker inne rozwiązanie. Zainstaluj sobie wtyczkę Makra - za pomocą jednej ikonki będziesz zmieniał statusy na wszystkich kontach więc w tray-u będzie Ci sie wyświetlał opis zarówno z aqq jak i z gadu ;)

#5 KAmerOK

KAmerOK

Plugs dev

• 774 postów

Napisano 12.02.2011 17:22

Myślę że użytkownik jasno opisał swoje potrzeby i nie można mieć o to do niego żalu. Też na początku nie korzystałem z jabbera jednak przekonałem się do niego po pewnym czasie, jednakże AQQ jest komunikatorem nastawionym na jabber i obecny autor na pewno nigdy nie wprowadzi takiej funkcjonalności jak i innych o które wręcz błagają użytkownicy AQQ. Od dawien dawna jedyne rozwiązanie to życie z takimi małymi acz denerwującymi rzeczami których autor nie chce wdrożyć gdyż mu się nie chce lub ma inną koncepcję, drugim sposobem jest zmiana komunikatora. Niestety mamy tu takie zjawisko że OC myśli że robi coś dla użytkowników a robi tak naprawdę coś pod siebie a jak wiemy ludzie mają różne gusta którym ciężko dogodzić, podsumowując OC średnio interesuje się co o komunikatorze twierdzą inni. Twierdzi że skoro jest autorem to sam będzie wiedział lepiej co będzie się podobało ..

Użytkownik KAmerOK edytował ten post 12.02.2011 17:38

AQQ: 2.x beta testy, Kompozycja: Standard, Wtyczki: TuneStatus, AQQ Streamer, Pogoda
PC: Athlon 64 X2 4400 2.3 GHz, GPU: Radeon X1250, Ram: 1GB , HDD 250GB, Chrome / IE8, OS: Win xp mx7 sp3
Notebook: CPU: Intel Core 2 Duo T5900 2.2 GHz, GPU: nVidia G102, Ram: 4GB, HDD: 500GB, OS: Win7 x64

#6 Constantine

Constantine

Początkujący

• 4 postów

Napisano 12.02.2011 18:37

Wyświetl postUżytkownik karololszak dnia 12.02.2011 16:36 napisał

Przecież AQQ jest komunikatorem Jabber/XMPP, więc tej sieci nie powinniśmy się pozbywać ze statusów. Jeśli nie korzystamy z Tlena - to przecież ikonki sieci Tlen nie mamy (no chyba, że dodamy sobie to konto - ale po co, gdy nie korzystamy)? Podobnie z Gadu: jeśli nie korzystamy, można wyłączyć wtyczkę - wtedy zniknie i ikonka.

Nie wiem czemu nie powinniśmy się pozbywać skoro nam nie jest potrzebna i przeszkadza, przynajmniej niektórym. Gdy wyłączysz konto tlena to wyskoczy Ci "Kreator kont w komunikatorze AQQ" za każdym uruchomieniem programu, a to uciążliwsze niż zbędna ikonka. Nie widzę także żadnych przeciwwskazań ze strony licencji, przecież nie chodzi tu o pozbycie się sieci Jabber, a pozostawienie sieci gg. Tylko ikonka nie była by widoczna, a status i tak można by zmienić w trayu. Po za tym to wtyczka, zatem nie byłaby to nawet opcja w komunikatorze zachęcająca do korzystania tylko z sieci gg.

Użytkownik Constantine edytował ten post 12.02.2011 18:40

#7 mav

mav

Skrypter

• 771 postów

Napisano 12.02.2011 19:04

Przy założeniu że nie korzystasz z jabbera i nikt nie ma Twojego konta, chyba wszystko jedno, jaki status ustawisz. Dlatgo możesz ustawiać status dla wszystkich sieci i kont, wtedy zmieniając status dla jabbera, zmieniasz też dla GG - czyli opis wyświetlany w trayu będzie jednocześnie statusem aqq i gg. Jedyna różnica to taka, że możliwe jest rozłączenie gg podczas gdy jabber będzie połączony nadal, więc możesz przegapić moment rozłączenia się sieci gg. Natomiast problem opisu właściwie nie istnieje.
JS / jQuery / PHP / MySQL / CMS

#8 Constantine

Constantine

Początkujący

• 4 postów

Napisano 12.02.2011 19:13

To nie ma nic wspólnego ze zmianą statusu. Zamieściłem zdjęcie poniżej, chodzi mi o to by była możliwość ukrycia ikonki z tlena.
Dołączona grafika

#9 VPN

VPN

Zawiedziony pomocnik

• 6582 postów

Napisano 12.02.2011 19:16

Constantine koniecznie zaktualizuj Internet Explorer do wersji 8. Nie widziałeś(-aś) komunikatu ostrzegawczego od AQQ?

Dołączona grafika

#10 Czajo

Czajo

Weteran

• 441 postów

Napisano 12.02.2011 19:17

niestety żeby normalnie korzystać z AQQ trzeba mieć konto Jabber

AQQWtyczkiKompozycjaSystemInternet ExplorerKomputerSprzęt

Dołączona grafika

#11 eSKej

eSKej

Master Flamaster

• 934 postów

Napisano 12.02.2011 20:48

Wyświetl postUżytkownik Sp!naker dnia 12.02.2011 17:04 napisał

Nic nie poradzę na to, że ta sieć jest popularna i korzysta z niej większość moich znajomych.
A jest tak dlatego, że większość osób wychodzi z podobnego założenia i kółko się zamyka.

jeśli bardzo jednak chcesz możesz skorzystać z poniższego rozwiązania (modyfikacja kompozycji), chociaż nie jest to rozwiązanie idealne.

Spoiler

Użytkownik eSKej edytował ten post 12.02.2011 20:51

Dołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
system: Windows 8, IE 10 ● kompozycja: DarkElegant ● wtyczki: Standardowe , Dodatkowe

#12 karololszak

karololszak

HTML, CSS, JS, PHP

• 1448 postów

Napisano 12.02.2011 22:15

To jeśli już jesteśmy przy modyfikacji kompozycji, to zapodam troszkę lepsze rozwiązanie (;)):
#tools_items > :first-child{
  display: none;
}
Dodanie tego CSSu (najlepiej tuż przed </style>) powinno zadziałać w większości kompozycji. Wielką zaletą jest to, że kod nie wykonuje się w pętli (takiej jak ten w sposobie wyżej podanym przez eSKeja :P).
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!

#13 Constantine

Constantine

Początkujący

• 4 postów

Napisano 12.02.2011 23:25

eSKej - To bardzo dobre rozwiązanie, niestety nie działa na wszystkich kompozycjach. Ja mam taką linijkę:
<body ondragstart="return false" onselectstart="return false" style="font:'normal 11px MS Sans Serif'; color: '#000000'">
i jeśli dopiszę do niej część kodu: onload="setTimeout('hideIcon()',2000);"> to dzieją się różne dziwne rzeczy; np. ikonka pojawia się po zmianie statusu. Nie znam się na tych kodach, spróbuję to zrobić tak by działało jak należy, chyba że komuś się wcześniej uda to było by miło, gdyby zamieścił tu rozwiązanie.

#14 eSKej

eSKej

Master Flamaster

• 934 postów

Napisano 13.02.2011 02:03

karololszak - no patrz, nie wiedziałem o takim sposobie, heh, człowiek się ciągle uczy. A jednak przydał się na coś ten temat ;)
Dołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
system: Windows 8, IE 10 ● kompozycja: DarkElegant ● wtyczki: Standardowe , Dodatkowe

#15 karololszak

karololszak

HTML, CSS, JS, PHP

• 1448 postów

Napisano 13.02.2011 21:29

To jak już lecimy po offtopie, to IE9 (oraz biblioteka JS, oferująca jego funkcje dla starszych IE) oferują CSS nth-child, czyli wybór konkretnego dziecka - można będzie więc tworzyć efekty typu 'pierwszy kontakt w grupie ma kolor tła taki, drugi taki, trzeci taki' etc. ;) Teraz jestem na etapie przystosowywania biblioteki JS, tak by działała poprawnie w AQQ (obecnie, okno robi się białe, i sie zawiesza.. :/).

W między czasie (podczas pisania tego postu) odkryłem inne "bajery" z child, sibling itp. w CSSie (nie dotyczy tego co wyżej, działa na IE8, testowane pod AQQ 7 new): (przykłady podam jako ukrywanie konkretnych ikonek, ale można to zastosować np. do kontaktów na liście, by tworzyć przeróżne wzorki teł itp. :D)
Ukrywanie drugiej ikonki:
#tools_items > :first-child + *{
  display: none;}
Ukrywanie trzeciej ikonki:
#tools_items > :first-child + * + *{
Ukrywanie wszystkich ikonek oprócz pierwszej:
#tools_items > :first-child ~ *{
Ukrywanie wszystkich ikonek oprócz pierwszej i drugiej:
#tools_items > :first-child + * ~ *{
I generalnie, wszystko według wzoru :-D

Użytkownik karololszak edytował ten post 13.02.2011 21:32

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych