Oficjalne forum komunikatora AQQ: Co nowego w AQQ? - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

• (56 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Co nowego w AQQ? Sneak Peek

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Oconnel 

• Candarian Demon
  • Grupa Właściciel
  • Postów 993
  • Zgłoszeń 3 (Postów 4747)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberoconnel@aqq.eu oconnel@aqq.eu

Napisano 20.10.2008 12:55.

Przywracam wątek znany z poprzedniego forum. Będziemy tutaj rozmawiać o tym, co czeka AQQ w przyszłości. Roadmap, plany, informacje o kolejnych wersjach AQQ i nowościach związanych z nimi.

W chwili obecnej jak zuważyliście wpadliśmy w "trend boczny" :) Aktualnie poprawiam błędy z buglisty i żadnych większych zmian póki co nie wprowadzam. W najbliższych dniach powinienem otrzymać najnowszą wersję środowiska w którym powstaje AQQ tj. Delphi. Jako że natywnie została w nim dodana obsługa Unicode czeka mnie dużo dość nudnych i żmudnych zmian w kodzie. Jako że, AQQ obsługuje obecnie unicode nie co inaczej niż najnowsze Delphi, będzie trzeba bardzo bardzo bardzo wiele rzeczy przemontować. Zmian widocznych przez użytkownika nie będzie zbyt wiele, natomiast w kwestii kodu zmieni się naprawdę dużo, i będzie trzeba to dogłębnie przetestować. Po wprowadzeniu tych zmian, AQQ powinno działać nie co szybciej, i korzystać z mniejszej ilości zasobów systemowych - zawsze coś ;)

Gdy się z tym uporamy, nadejdzie czas tesotwania jakiejś nowej funkcjonalności. Jakiej? Pomyślimy, zobaczymy, być może będzie to jakiś lepszy aktualizator, powiązany z menedżerem dodatków. Ale nie chwytajcie mnie za słowo, bo plany mogą ulec zmianie. Np. na wprowadzenie dokładniejszej obsługi GG.
Daniel Zaborowski (Oconnel) - oconnel@aqq.eu
Dołączona grafika
7

• (56 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   madhunt3r 

• Prezes
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 696
  • Zgłoszeń 9 (Postów 122)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbermadhunt3r@jabster.pl madhunt3r@jabster.pl
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 20.10.2008 13:06.

Cytat

Np. na wprowadzenie dokładniejszej obsługi GG.

W pierwszej kolejności przydało by się za to zabrać, chyba większość się zgodzi by rozwinąć obsługe GG do granic możliwości wtedy można się zabrać za resztę, bo jak wiadomo obsługa i działanie GG w AQQ 2.0 to odwieczna bolączka wielu użytkowników ;) Pozdrawiam.
1

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojcieech 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • Zgłoszeń 0 (Postów 8)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 20.10.2008 13:30.

Chciałem napisać dokładnie to samo :P Proponuję wybrać coś z samej góry trackera propozycji ;)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek 

• Bywalec
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 115
  • Zgłoszeń 39 (Postów 109)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbertomek@aqqnews.pl tomek@aqqnews.pl

Napisano 20.10.2008 13:35.

Ja także jestem tego samego zdania. Najpierw pełna (z rozmowami konferencyjnymi) i bezproblemowa obsługa GG.
Dołączona grafika
Windows 7, IE 8, Sprzęt, Wersja AQQ: najnowsza, Kompozycja: Dark Elegant, Wtyczki: standardowe, dodatkowe
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   lew 

• "drapieżny" lew
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 578
  • Zgłoszeń 0 (Postów 42)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 20.10.2008 13:40.

Nowe funkcje potem, a najpierw stabilność - nie wiem jak wam, ale to mi się podoba ;) Bo w końcu stabilność przede wszystkim :)

Cytat

Jako że natywnie została w nim dodana obsługa Unicode czeka mnie dużo dość nudnych i żmudnych zmian w kodzie. Jako że, AQQ obsługuje obecnie unicode nie co inaczej niż najnowsze Delphi, będzie trzeba bardzo bardzo bardzo wiele rzeczy przemontować.

Oby tylko nie trwało to tak długo jak przepisanie AQQ pod Unicode ;)
Beta testy AQQ:
System - Windows XP + SP3
IE - 8.0
Wtyczki - standardowe
Kompozycja - Black Aero
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Marooned 

• Bywalec
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 172
  • Zgłoszeń 1 (Postów 15)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 20.10.2008 13:44.

A ja jestem innego zdania.
Najpierw przydałoby się naprawić straszący od daaaaaaawna jeden z najpoważniejszych bugów AQQ => link.
Olać GG ciepłym moczem zanim to nie zostanie poprawione. Nie rozumiem jak można tak poważne uchybienie z wersji na wersję przekładać :o
Po kilku latach przestałem używać AQQ. Mimo wielu świetnych cech jedna rzecz nie pozwala mi na dalsze z niego korzystanie: prędkość działania. Jest mozolny jak ślimak peruwiański. Szkoda..

Znikam definitywnie z tego forum. Dziękuję za parę wspólnych lat. Żegnam.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Inferno 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 158
  • Zgłoszeń 3 (Postów 10)
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 20.10.2008 13:49.

Każdy ma swoje widzimisie, ja także mam - ja bym poprosił AQQ dla systemów 64 bitowych, aby lepiej z nimi współpracowało.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojcieech 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • Zgłoszeń 0 (Postów 8)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 20.10.2008 14:06.

Co nie zmienia faktu, ze głos ludu jest wyraźny :P

@Marooned - przecież jest powiedziane, że najpierw błędy, optymalizacja a potem się zobaczy.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Kendziooor 

• Pan Majster
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 913
  • Zgłoszeń 10 (Postów 132)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberwerkop@aqq.eu werkop@aqq.eu

Napisano 20.10.2008 14:28.

No, bardzo mnie cieszy ze temat został aktywowany ;). Odnośnie najnowszego Delphi mam pytanie - czy zajmiesz sie nim jeszcze w tych beta-testach (kolejne długie przerwy miedzy betami) czy w następnej? Co do opcji to rzeczywiscie priorytetem jest chyba zwiększenie funkcjonalnosci i poprawienie działania wtyczki GGNetwork, chociaż nawet poprawa aktualizacji by mnie ucieszyła :P A stabilność? Obecnie AQQ działa bez problemów, ostatnią zwiechę AQQ mialem chyba kilka miesiecy temu... Dlatego nie jest ona konieczna, co nie znaczy, że fajnie by było.
Dołączona grafika
Całkiem nowa wersja notatnika do AQQ! Zostań beta-testerem!

System: Windows7 Home Premium; IE8 + Opera 10 (domyślna); Ad-Aware Pro Internet Security 8
Komunikator: Wtyczki podstawowe + dodatkowe; Kompozycja Satin
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Beherit 

• Chaos Warrior
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 1386
  • Zgłoszeń 76 (Postów 644)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberbeherit@aqq.eu beherit@aqq.eu
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 20.10.2008 14:28.

Super, że wątek przywrócona ;) Po przepisaniu AQQ i naprawieniu błędów z buglisty tak jak większość chciałbym aby poprawić obsługę protokołu GG. Co to da? Szybsze AQQ i lepsza obsługa GG = więcej użytkowników AQQ :) Proste ;) A aktualizator może jeszcze poczekać ;)
Spoiler

Dołączona grafika
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Lord ByRad 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 250
  • Zgłoszeń 52 (Postów 128)
  • Rejestracja 05.09.2008
  • Jabberlordbyrad@aqq.eu lordbyrad@aqq.eu
  • MiejscowośćLublin

Napisano 20.10.2008 14:55.

Ja podobnie jak przeważająca większość jestem za naprawą i rozwojem wtyczki GG.

PS. Po pojęciem większości mam tutaj na myśli tych, którzy się jak dotąd wypowiedzieli - tak już ucinając komentarze.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   kuhar 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 131
  • Zgłoszeń 11 (Postów 56)
  • Rejestracja 31.08.2008

Napisano 20.10.2008 15:04.

hehe...fajnie że ten temat wrócił.... a mam takie jeszcze pytanko...co wnosi takiego to nowe delphi 2009 tak w skrócie dla niewtajemniczonego w porgramowanie??
AQQ - zawsze najnowsze ;) ; kompozycja - Light sky; wtyczki - standardowe + Blocker + AQQ Last Seen + Responder + AQQrestarter + Makra; IE8 ; Win 7 x86 Dołączona grafika
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Senega 

• Początkujący
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 913
  • Zgłoszeń 16 (Postów 103)
  • Rejestracja 02.09.2008
  • Jabbersenega(at)aqq.eu senega(at)aqq.eu
  • Miejscowośćz tym bywa różnie :D

Napisano 20.10.2008 15:33. Użytkownik Senega edytował ten post 20.10.2008 15:42

D2009? No sporo nowości. Nowe komponenty vcl, zmiany w unicode, lepsze wsparcie dla visty... Więcej pod tym linkiem Delphi 2009 i C++Builder 2009. Szczególnie polecam video.
Dla szarego użytkownika: wszystko powinno działać ze starym kodem, ale.... czasami nie działa tzn. wcześniej było zrobione jakieś obejście, a w nowym środowisku to nie działa i trzeba przepisać od nowa. Nowe komponenty - nowe możliwości, trzeba je jakoś wykorzystać. Nowe środowisko - nowe błędy, trzeba wszystko przetestować od nowa :D
System: Win7 (praca), XP + SP3 (dom), IE8 (zawsze najnowsze uaktualnienia)
AQQ - najnowsze (stabilna lub beta): kompozycja - zależna od humoru; wtyczki: Antyspam, AQQ Radio, FtpSend, Korektor, SpellChecker, TabControl, VNotify, Contact, GG Network, , , , , ,

,
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3396
  • Zgłoszeń 189 (Postów 7670)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbervpn@aqq.eu vpn@aqq.eu

Napisano 20.10.2008 15:41.

Absolutnym priorytetem powinno być dopracowanie do perfekcji nawiązywania i utrzymywania połączenia z sieciami konfiguracyjnymi, czyli Jabber, GG, AQQ itd. Bez tego AQQ nie ma prawa nazywać się komunikatorem.

Co do wprowadzenia nowości - proponuję założyć temat z rozbudowaną sondą odnośnie najczęściej popieranych czy wspominanych przez użytkowników propozycji. Z wyników dowiemy się co powinno być pierwsze. Może to być nawet sonda wielokrotnego wyboru.
Jeszcze AQQ nie zginęło, póki użytkownicy działają!
Dołączona grafika
Przydatne linki: Dołączona grafika AQQ Pomoc Dołączona grafika Diagnostyka AQQ 2.x Dołączona grafika Zasady zgłaszania błędów na Bugliście

Windows 7 PLIE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Randall_Memphis 

• Weteran

Napisano 20.10.2008 17:28.

Tak, poprawic stabilnosc, i wywalić IE ;d to byłoby w tym momencie najlepsze z tego wszystkiego ;d
Dołączona grafikaDołączona grafika
Chciałbym w nowej edycji #AQQ Oscarów oddać głos na ^Eskej'a jako najlepszego kompozytora, oraz ^Beherit'a za wtyczke do #Blip'a
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek93 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 296
  • Zgłoszeń 0 (Postów 0)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 20.10.2008 17:50.

Stabilność jak najbardziej. Według mnie to najważniejsza rzecz w całym AQQ. Nie jakieś tam dodawanie nowych, w większośći zbędnych opcji. Stabilność rzecz święta ;) Czeka nas sporo zmian, miejmy nadzieję, że będą one bardzo poztywne.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3396
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 20.10.2008 19:02.

Cytat

Tak, poprawic stabilnosc, i wywalić IE

GG 8 poszło w tym kierunku. Ma to swoje zalety i wady. Zalety to właściwie pewność, że u każdego będzie dokładnie taki sam silnik, czytaj: taki sam wygląd np. kompozycji. Wady to większa objętość instalatora, choć jeśli aktualizator pobierałby tylko poprawkę a nie cały instalator automatycznie ten punkt traci na randze. Przypuszczam, że AQQ tak dalece zintegrowało się z IE, że wymiana silnika nie wchodzi w grę. Niestety silnik IE jako stały element Windowsa jest czasem uszkadzany podczas infekcji szkodliwym oprogramowaniem...
Dołączona grafika
Przydatne linki: Dołączona grafika AQQ Pomoc Dołączona grafika Diagnostyka AQQ 2.x Dołączona grafika Zasady zgłaszania błędów na Bugliście

Windows 7 PLIE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Marooned 

• Bywalec
  • Grupa Przyjaciel
  • Postów 172
  • Zgłoszeń 1 (Postów 15)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 21.10.2008 13:47.

Pamiętajcie, że IE będąc niezgodnym ze standardem W3C [co akurat mnie dziwi z ich strony] umożliwia kolorowanie scrolli via CSS. Zmieniając silnik nie da się już tego elementu pokolorować stylami.
Po kilku latach przestałem używać AQQ. Mimo wielu świetnych cech jedna rzecz nie pozwala mi na dalsze z niego korzystanie: prędkość działania. Jest mozolny jak ślimak peruwiański. Szkoda..

Znikam definitywnie z tego forum. Dziękuję za parę wspólnych lat. Żegnam.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Kendziooor 

• Pan Majster
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 913
  • Zgłoszeń 10 (Postów 132)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberwerkop@aqq.eu werkop@aqq.eu

Napisano 21.10.2008 18:16.

Cytat

Pamiętajcie, że IE będąc niezgodnym ze standardem W3C [co akurat mnie dziwi z ich strony] umożliwia kolorowanie scrolli via CSS

Być może, ale obecne "scrollowanie" i tak jest beznadziejne, można mieć talent, a i tak scroll wygląda zawsze tak jednolicie...Windowsowo. Mam nadzieję, że kiedyć Oconnel spróbuje coś zrobić w tym kierunku.
Dołączona grafika
Całkiem nowa wersja notatnika do AQQ! Zostań beta-testerem!

System: Windows7 Home Premium; IE8 + Opera 10 (domyślna); Ad-Aware Pro Internet Security 8
Komunikator: Wtyczki podstawowe + dodatkowe; Kompozycja Satin
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3396
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 22.10.2008 10:10.

Odeszliśmy trochę od tematu. Skoro dyskusja się wyczerpała może czas na decyzje?
Dołączona grafika

0

Udostępnij ten temat:

• (56 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »