Oficjalne forum komunikatora AQQ: Co nowego w AQQ? - Oficjalne forum komunikatora AQQ

Skocz do zawartości

• (56 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Co nowego w AQQ? Sneak Peek

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Oconnel 

• Candarian Demon
  • Grupa Właściciel
  • Postów 993
  • Zgłoszeń 3 (Postów 4747)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberoconnel@aqq.eu oconnel@aqq.eu

Napisano 20.10.2008 12:55.

Przywracam wątek znany z poprzedniego forum. Będziemy tutaj rozmawiać o tym, co czeka AQQ w przyszłości. Roadmap, plany, informacje o kolejnych wersjach AQQ i nowościach związanych z nimi.

W chwili obecnej jak zuważyliście wpadliśmy w "trend boczny" :) Aktualnie poprawiam błędy z buglisty i żadnych większych zmian póki co nie wprowadzam. W najbliższych dniach powinienem otrzymać najnowszą wersję środowiska w którym powstaje AQQ tj. Delphi. Jako że natywnie została w nim dodana obsługa Unicode czeka mnie dużo dość nudnych i żmudnych zmian w kodzie. Jako że, AQQ obsługuje obecnie unicode nie co inaczej niż najnowsze Delphi, będzie trzeba bardzo bardzo bardzo wiele rzeczy przemontować. Zmian widocznych przez użytkownika nie będzie zbyt wiele, natomiast w kwestii kodu zmieni się naprawdę dużo, i będzie trzeba to dogłębnie przetestować. Po wprowadzeniu tych zmian, AQQ powinno działać nie co szybciej, i korzystać z mniejszej ilości zasobów systemowych - zawsze coś ;)

Gdy się z tym uporamy, nadejdzie czas tesotwania jakiejś nowej funkcjonalności. Jakiej? Pomyślimy, zobaczymy, być może będzie to jakiś lepszy aktualizator, powiązany z menedżerem dodatków. Ale nie chwytajcie mnie za słowo, bo plany mogą ulec zmianie. Np. na wprowadzenie dokładniejszej obsługi GG.
Daniel Zaborowski (Oconnel) - oconnel@aqq.eu
Dołączona grafika
7

• (56 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3396
  • Zgłoszeń 189 (Postów 7670)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbervpn@aqq.eu vpn@aqq.eu

Napisano 15.11.2008 10:39.

hmm, nie wiem co o tym sądzić. Bilans zysków i strat moim zdaniem wychodzi na bliski zeru. Dlaczego? Bo tak skrzętnie zgromadzone 5 stron błędów na bugliście stoi w tej chwili pod wielkim znakiem zapytania. Oby udało się wyjaśnić wszystkie przypadki, ale nie na zasadzie "brak zainteresowania autora zgłoszenia = brak błędu". W zależności od tego jak ta nowa wersja się będzie zachowywać, może się okazać, że cofamy się w betatestach ileś tam miesięcy. Za to ogromnym plusem jest optymalizacja. Niby idziemy do przodu, ale stoimy nadal w jednym miejscu, choć pewnie było to nieuniknione i kosztowało mnóstwo pracy.

Wyświetl postUżytkownik Oconnel dnia Nov 14 2008, 23:41 napisał

- AQQ nie korzysta dłużej z nakładek na systemowe kontrolki. Dzięki czemu wszystko chodzi szybko i sprawnie.

Czy to oznacza uniezależnienie od Internet Explorera i tym samym Windows, a co za tym idzie otwarcie na inne systemy?
Jeszcze AQQ nie zginęło, póki użytkownicy działają!
Dołączona grafika
Przydatne linki: Dołączona grafika AQQ Pomoc Dołączona grafika Diagnostyka AQQ 2.x Dołączona grafika Zasady zgłaszania błędów na Bugliście

Windows 7 PLIE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe
0

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   Oconnel 

• Candarian Demon
  • Grupa Właściciel
  • Postów 993
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 15.11.2008 11:36.

Nie. Chodzi o to że AQQ korzysta z dużo mniejszej liczby zew. komponentów niż dotychczas. Chodzi tu np. o kontolki TNT które były dotychczas wszędzie. A jak się okazało, po ich wyrzuceniu AQQ działa znaczenie szybciej. Co do buglisty, to oczywiście trzeba będzie ją skonfrontować z nową wersją. Np. cała komunikacja zarówno we wtyczkach jak i samym AQQ opiera się na całkiem nowych rozwiązaniach. Również parser XML dla jabbera został "wymieniony" na lepszy model. Generalnie więc ciężko powiedzieć, które błędy pozostały, a które przy okazji optymalizacji uległy naprawieniu.
Dołączona grafika
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   Senega 

• Początkujący
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 913
  • Zgłoszeń 16 (Postów 103)
  • Rejestracja 02.09.2008
  • Jabbersenega(at)aqq.eu senega(at)aqq.eu
  • Miejscowośćz tym bywa różnie :D

Napisano 15.11.2008 11:54. Użytkownik Senega edytował ten post 15.11.2008 11:54

Wyświetl postUżytkownik Oconnel dnia Nov 15 2008, 06:00 napisał

Obawiam się, że natywny support dla 64bitów, będzie miała dopiero kolejna edycja Delphi o nazwie kodowej Commodore. A że Delphi wychodzi co 2 lata ...

Czy to oznacza, że AQQ będzie średnio przepisywane od nowa (odświeżane) przy zmianie środowiska (abstrahując od tego, że czasami wszystko kompiluje się poprawnie)?
System: Win7 (praca), XP + SP3 (dom), IE8 (zawsze najnowsze uaktualnienia)
AQQ - najnowsze (stabilna lub beta): kompozycja - zależna od humoru; wtyczki: Antyspam, AQQ Radio, FtpSend, Korektor, SpellChecker, TabControl, VNotify, Contact, GG Network, , , , , ,

,
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Kendziooor 

• Pan Majster
  • Grupa Wtyczkopisarz
  • Postów 913
  • Zgłoszeń 10 (Postów 132)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberwerkop@aqq.eu werkop@aqq.eu

Napisano 15.11.2008 12:57. Użytkownik Kendziooor edytował ten post 15.11.2008 13:16

No, nareszcie cos się dzieje. Nie będę pisać czy się ciesze czy nie, bo powtarzanie się po userach mija się z celem. Zatem kilka pytań:
1. Wiemy już, że D9 wspiera aero, ale czy twórca ma zamiar robić coś w tym kierunku? :)
2. Czy alfa testy dla forumowiczów będą poelgały na tym, że autor między wierszami wrzuci nową wersję, bez informacji na stronie? Czy każdy z forumowiczów będzie mógł ją wypróbować?
3. Czy korzystanie z komunikatora AQQ jako podstawowego będzie możliwe? Tzn. chodzi mi o to, czy błędów jest na tyle dużo, że najprostsze czynności mogą się skończyć błędem?
4. Czy potrzebne będą jakieś zmiany w kompozycjach?

Takich kilka prostych pyań, mam nadzieję ze otrzymam odpowiedź :P

P.S. Jeśli błędów będzie naprawde sporo, to moze to jakoś rozdzielić w bugliście. Oconnel będzie miał większą przejrzystość, nie będzie wielkiego rozpi...bałaganu w dziale błędów, a nowi userzy w spokoju będa mogli zgłaszać błędy z built 17.
Dołączona grafika
Całkiem nowa wersja notatnika do AQQ! Zostań beta-testerem!

System: Windows7 Home Premium; IE8 + Opera 10 (domyślna); Ad-Aware Pro Internet Security 8
Komunikator: Wtyczki podstawowe + dodatkowe; Kompozycja Satin
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   CaliforniaBoy 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 62
  • Zgłoszeń 7 (Postów 31)
  • Rejestracja 09.11.2008

Napisano 15.11.2008 13:49. Użytkownik CaliforniaBoy edytował ten post 15.11.2008 13:51

Bardzo szkoda, że przypisywanie kodu nie przypadło na pierwszą betę AQQ 2.
Dużo pracy zajęło by Ci skompilowanie pod Vite x64?
Pytam, bo wiem, że masz dużo pracy, a nie jest to najważniejsza kwestia.
Jednak, gdy będzie taka możliwość prosiłbym żebyś pamiętał o takiej prośbie : )

Oconnel, tak na pierwszy rzut oka - jak Tobie chodzi aplikacja? (mam na myśli stabilność)

PS. Cieszę się, że jest z Tobą teraz lepszy kontakt : )
System operacyjny: Windows Vista Ultimate x64 Service Pack 1
Oprogramowanie podstawowe: Internet Explorer 7, Adobe Flash Player 10
Wersja AQQ: Najnowsza wersja (w tym beta)
Wtyczki AQQ: AQQ Last Seen, AQQ Radio, AQQ SpellChecker, AQQRestarter
Kompozycja: Standard
0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   BangMan 

• Adept
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 296
  • Zgłoszeń 4 (Postów 14)
  • Rejestracja 21.09.2008

Napisano 15.11.2008 16:11.

Ten PS powyżej brzmi jak pochwała dla autystycznego dziecka. ;>

Ja mam pytanie następujące: czy od nowej bety wszystkie pluginy będą musiały być pisane w D2k9? Jeśli nie, to co faktycznie zmieni się pod tym względem?
Proszę o aktualizację SDK:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Proszę o aktualizację SDK proszę o aktualizację SDK proszę o aktualizację SDK? Proszę o aktualizację SDK Proszę o aktualizację SDK!
---
Proszę o aktualizację SDK?
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Oconnel 

• Candarian Demon
  • Grupa Właściciel
  • Postów 993
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 15.11.2008 16:13.

Nie muszą być pisane pod D9. Aczkolwiek te skompilowane pod D9 działają szybciej.
Dołączona grafika
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   sacrus 

• Weteran
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 612
  • Zgłoszeń 25 (Postów 62)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbersacrus@aqq.eu sacrus@aqq.eu
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 15.11.2008 16:26.

A gg będzie w końcu obsługiwało status zablokowany ??
Dołączona grafika
0

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   ifconfig 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 69
  • Zgłoszeń 6 (Postów 49)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 15.11.2008 16:48.

No to od poniedziałku będzie dużo pracy. Bugliste trzeba zrewidować od A do Z.
Windows 7 Professional 64-bit (german) / Ubuntu 10.04 LTS
Internet Explorer 8 / Mozilla Firefox 3.6
AQQ - zawsze aktualna [unstable] + AQQ Radio + Antyspam + VNotify / Pidgin - zawsze aktualna [stable]
Dołączona grafikaDołączona grafika
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   CaliforniaBoy 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 62
  • Zgłoszeń 7 (Postów 31)
  • Rejestracja 09.11.2008

Napisano 15.11.2008 16:56.

Może i tak brzmi, ale to raczej zadowolenie z kontaktu z użytkownikami. Chyba każdy na to czekał.
Osobiście sprawdzę szybkość pracy, czas uruchamiania i zużywanie naszych skromnych zasobów :D
Bez odbioru : )
System operacyjny: Windows Vista Ultimate x64 Service Pack 1
Oprogramowanie podstawowe: Internet Explorer 7, Adobe Flash Player 10
Wersja AQQ: Najnowsza wersja (w tym beta)
Wtyczki AQQ: AQQ Last Seen, AQQ Radio, AQQ SpellChecker, AQQRestarter
Kompozycja: Standard
0

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Gregor 

• Początkujący
  • Grupa Zablokowany
  • Postów 44
  • Zgłoszeń 2 (Postów 3)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 15.11.2008 17:01.

Cześć.
Obecnie jestem w Słowacji, o czym pewnie spora część z Was wie. Używam tutaj laptopa i w związku z tym odkryłem kilka luk w AQQ, o których może nie wiecie, a chciałbym by już w najbliższej wersji nie było z tym problemów bo to dość irytujące dla nowych użytkowników, więc postanowiłem, że napiszę.

A więc sprawa wygląda tak:
- instaluję AQQ
- loguję się na swoje konto (gregor@aqq.eu)
* wszystko działa do tego momentu, problemy są dalej:
- moja dziewczyna zakłada konto na Jabberze (testowane: aqq.eu i jid.pl), co niestety kończy się niepowodzeniem, bowiem sieć działająca w akademiku blokuje kilka portów (w sumie to głupota, ale tak tutaj jest). Nie da się zmienić portu jabbera przed zarejestrowaniem się w tej sieci, wszystko leci po standardowym, co uniemożliwia rejestrację. BARDZO POWAŻNY BŁĄD!!
- zarejestrowaliśmy się więc korzystając z innej sieci bezprzewodowej
- i tutaj kolejny kwiatek - AQQ nie powinno uruchamiać się przy starcie systemu (tak ustawiono na pierwszym koncie), ale po założeniu nowego profilu AQQ ma te ustawienia gdzieś - odpala się z Windowsem bez pytania kogokolwiek o zdanie. DO POPRAWY!

Jeśli post uznany zostanie za napisany w złym miejscu, bardzo proszę o przeniesienie go, a nie usuwanie, bo te dwa błędy są chyba czystym przeoczeniem, a ich poprawienie jest - moim zdaniem - konieczne! Z góry dziękuję wszystkim za współpracę, pozdrowienia ze Słowacji. :)
Dołączona grafika
Beta-Testy: Windows XP Pro, SP2; IE 7 (domyślna: FireFox 3); Wtyczki: AQQ i GG, SMS, LastSeen, Birthday Reminder i SpellChecker; Kompozycja Dark King

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   bartek46op 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 245
  • Zgłoszeń 11 (Postów 43)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 15.11.2008 18:30.

Próbowałeś z
Start >> Uruchom >> msconfig >> Uruchamianie i odznaczyć AQQ?

BTW. Wracaj szybko i zaktualizuj Dark Kinga http://forum.aqq.eu/...tyle_emoticons/default/happy.gif
0

#53 Użytkownik jest zalogowany   muszi 

• I hate Mondays!
  • Grupa Administrator
  • Postów 1447
  • Zgłoszeń 79 (Postów 385)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbermuszi@aqq.eu muszi@aqq.eu
  • MiejscowośćBłonie

Napisano 15.11.2008 18:43.

@bartek46op, Gregorowi chodzi o to, że przy dodawaniu nowego konta zawsze AQQ ponownie doda wpis do autostartu i się uruchomi z systemem. Usunięcie przez msconfig da to samo co w opcjach programu.
Nie pomagam prywatnie (PW oraz JID) w sprawach AQQ - od tego jest forum i pokój czatowy AQQ Pomoc!
Beta info: AQQ: newest version | OS: Windows 7 Pro 7600 x64 (from MSDN AA) | Browser: IE8 & Opera 10 (default) | Plugins: a lot | Theme: Satin Theme
Dołączona grafika Dołączona grafika
>> Przydatne linki: Regulamin | Szukajka | Buglista AQQ | FAQ(Q) | AQQ Pomoc | Pomóż innym <<
muszi's status: Dołączona grafika
0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   Mi2 

• Rozgrzewam się
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 71
  • Zgłoszeń 1 (Postów 22)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 15.11.2008 23:21. Użytkownik Mi2 edytował ten post 18.11.2008 19:39

Simlock napisał:

A gg będzie w końcu obsługiwało status zablokowany ??

Nie. Przecież Oconnel pisał, że nie wprowadził żadnych nowych funkcji...

Edit Mi2: Sorki, drobny błąd w poście, poprawiłem.
The X-Progs creator
Komputer: Intel Core 2 Duo 2x1.86 GHz, 2 GB RAM, GeForce 8600GT, 250GB HDD, Windows 7 Home Premium + Kubuntu 10.04 Lucid Lynx
Oprogramowanie: Internet Explorer 8 (Domyślnie Google Chrome 5)/Rekonq
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   szpon 

• Początkujący
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 21
  • Zgłoszeń 8 (Postów 27)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 16.11.2008 01:32.

A zastanawiałem się dlaczego Oconnela nie ma długo na necie i nie pojawiają się żadne nowości. Ale oczywiście AQQ nie mogłoby ustać w miejscu :D
Jak to zazwyczaj bywa z Oconnelem. Jeśli długo go nie ma to po powrocie wynagradza nam to, teraz nie jest inaczej ;)
0

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   sacrus 

• Weteran
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 612
  • Rejestracja 30.08.2008
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 17.11.2008 12:13.

Wiecie co myślę że w belce tytułowej AQQ na górze mogła by być cała nazwa: "AQQ Carbon 2.0.3.xx" miejsce i tak jest a ciekawiej by się prezentowało :) Nie traktujcie tego jako propozycji do AQQ a jedynie sugestie :)
Dołączona grafika
0

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   Paveleczek1991 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Zgłoszeń 7 (Postów 24)
  • Rejestracja 01.11.2008

Napisano 17.11.2008 15:13.

Szczerze mówiąc jestem za :)
0

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 3396
  • Zgłoszeń 189 (Postów 7670)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbervpn@aqq.eu vpn@aqq.eu

Napisano 17.11.2008 16:27.

Jestem przeciw. Carbon to nazwa kodowa i podobnie jak w przypadku procesorów nie podaje się np. Intel Core 2 Duo Penryn, tylko sam początek.
Jeszcze AQQ nie zginęło, póki użytkownicy działają!
Dołączona grafika
Przydatne linki: Dołączona grafika AQQ Pomoc Dołączona grafika Diagnostyka AQQ 2.x Dołączona grafika Zasady zgłaszania błędów na Bugliście

Windows 7 PLIE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe
0

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   bartek46op 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 245
  • Zgłoszeń 11 (Postów 43)
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 17.11.2008 16:29.

Jak ktoś ma wąskie okno to mu ta długa nazwa przeszkodzi.
0

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   sacrus 

• Weteran
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 612
  • Rejestracja 30.08.2008
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 17.11.2008 18:20.

Ja zmniejszyłem do minimum no i tak by się zmieściło u mnie :)
Dołączona grafika
0

Udostępnij ten temat:

• (56 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »