Oficjalne forum komunikatora AQQ: Instalator nie pyta się o język -> Komunikator AQQ -> Buglista

Skocz do zawartości

Identyfikator 3413 Tytuł Instalator nie pyta się o język
Projekt Komunikator AQQ Status Odrzucono (Istotność 0 - brak)
Wersja 2.2.0.61 Naprawione w -

Strona 1 z 1
  • Nie możesz pisać zgłoszenia
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zgłoszenie 3413: Instalator nie pyta się o język

#1 Użytkownik nie jest zalogowany  
karololszak 

• Uczę się PHP + JS

Napisano 07.05.2010 18:24

Nowy komputer (laptop), Windows Vista Home Basic EN - klawiatura ustawiona na PL (Programisty). AQQ nie było nigdy wcześniej na nim instalowane. UAC wyłączony, oczywiście restarty [itp.] też były. Użytkownik to administrator.
Instalator jest uruchomiony przez PPM -> 'Uruchom jako administrator' (chociaż 'normalne' odpalenie - przez dwuklik - nic nie zmienia).
Instalator nie pyta się o język, a od razu przechodzi do instalacji w języku Angielskim. Nie to żebym miał z nim problem czy coś, ale instalator powinien się pytać jaki język wybrać (tak przynajmniej zawsze wcześniej się działo //na innym komputerze).

Instalator AQQ 2.2.0.60, AQQ nie było instalowane więc wtyczek czy kompozycji nie ma :P
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus

Strona 1 z 1  
  • Nie możesz pisać zgłoszenia
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi (1 - 10)

#2 Użytkownik nie jest zalogowany  
VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 4234
  • Zgłoszeń 196 (Postów 8089)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabbervpn@aqq.eu vpn@aqq.eu

Napisano 07.05.2010 18:32

Aktualizacja statusu do: Zatwierdzono
Aktualizacja istotności do: 2 - przeciętna

Kiedyś było podobne zgłoszenie, ale z tego co pamiętam zostało niestety odrzucone, bo nikt nie był w stanie udowodnić. Tym razem się nie poddamy :)
Jeszcze AQQ nie zginęło, póki użytkownicy działają!
Dołączona grafika
Przydatne linki: Dołączona grafika AQQ Pomoc Dołączona grafika Diagnostyka AQQ 2.x Dołączona grafika Zasady zgłaszania błędów na Bugliście

Windows 7 PLIE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe

#3 Użytkownik nie jest zalogowany  
AK-47 

• Bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 220
  • Zgłoszeń 71 (Postów 248)
  • Rejestracja 03.07.2009
  • Jabberak-47@jabster.pl ak-47@jabster.pl

Napisano 07.05.2010 18:59

Autor AQQ powiedział, że nic nie poradzi na ten problem. http://forum.aqq.eu/...rzy-instalacji/ :/
AQQ System Wtyczki Kompozycja
Dołączona grafika

#4 Użytkownik nie jest zalogowany  
VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 4234
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 07.05.2010 19:08

Aktualizacja statusu do: Odrzucono
Aktualizacja istotności do: 0 - brak

Faktycznie. W takim razie też muszę odrzucić.
Dołączona grafika
Przydatne linki: Dołączona grafika AQQ Pomoc Dołączona grafika Diagnostyka AQQ 2.x Dołączona grafika Zasady zgłaszania błędów na Bugliście

Windows 7 PLIE 8 ▲ AQQ: najnowsze ▲ Kompozycja: Standard ▲ Style obramowania: włączone ▲ Wtyczki: podstawowe + dodatkowe

#5 Użytkownik nie jest zalogowany  
karololszak 

• Uczę się PHP + JS

Napisano 07.05.2010 19:11

No sorry bardzo, ale albo Nullsoft (autor aplikacji do instalatorów) naprawił ten problem (a OC nie zaktualizował framework'a), albo to wina kodowania OCa - dlaczego? Instalowałem VLC (Video Lan), który używa dokładnie takiego samego schematu instalatora, i ten spytał się o język..

Przykład kodu instalatora
Kod instalatora VLC
Funkcja MUI_LANGDLL_ALWAYSSHOW

Cytat

Tym razem się nie poddamy :)
Widzę że szybko zmieniasz zdanie (w zaledwie pół godziny :P) Ja jednak swoje stanowisko podtrzymuję, i się nie poddaję! ...
Dołączona grafika - wejdź na moją stronę i wygeneruj sobie obrazek przedstawiający Twój status!AQQ Wtyczki System Przeglądarka Kompozycja Antywirus

#6 Użytkownik nie jest zalogowany  
VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 4234
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 07.05.2010 19:47

Aktualizacja istotności do: 2 - przeciętna

Dostosowuję się w zależności od okoliczności. Udowodniłeś, że można, więc przywracam.
Dołączona grafika

#7 Użytkownik nie jest zalogowany  
Oconnel 

• Candarian Demon
  • Grupa Właściciel
  • Postów 1223
  • Zgłoszeń 3 (Postów 4979)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberoconnel@aqq.eu oconnel@aqq.eu
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 10.05.2010 08:21

Aktualizacja statusu do: Do sprawdzenia
Zgłoszenie naprawione w wersji: 2.2.0.61

Ah w tym rzecz. Dodam tą stałą i zobaczymy czy pomoże.
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#8 Użytkownik nie jest zalogowany  
karololszak 

• Uczę się PHP + JS

Napisano 10.05.2010 20:44

Instalator nadal nie pyta się o język..

Podam też 'dokładniejsze' ustawienia w systemie co do języka (może się przydać) [uwaga, Vista, na 7 może - chociaż nie powinno - być to umiejscowione trochę inaczej -- no i system jest po EN, tak jak i jego ustawienia, więc będę tłumaczył 'po swojemu']:
Formats / Format [chodzi o liczby, czas itd.]: English (United Kingdom)
Location / Lokalizacja [chodzi o to, gdzie jestem, 'informacje lokalne takie jak pogoda itp.']: United Kingdom
Klawiatura: Polish (Poland) - Polish (Programmers) [czyli inaczej: Polski - Polski (Programisty)]
Language for non-Unicode programs / Język dla programów nie-w-Unicode: English (United Kingdom)

Oprócz tego, po instalacji AQQ po angielsku, z ustawieniami jak wyżej, nie można się połączyć z żadną siecią w AQQ [pomijam tu zabezpieczenia, które ominąłem - bo wcześniej mirandą się połączyć nie mogłem - a teraz mogę -- a AQQ dalej się nie łączy].
Zdaję sobie sprawę, że wszystko działa poprawnie, gdy przestawię wszystkie ustawienia na Polska/Polski. Niestety, laptop jest w pewnym sensie 'wypożyczony', więc modyfikacji ustawień (szczególnie dotyczących języka czy miejsca pobytu) nie powinienem zmieniać.. Więcej o sytuacji z laptopem i AQQ w wpisie na moim blogu

Proszę nie odrzucać zgłoszenia np. dlatego, że "przestaw wszystko na Polska/Polski" itp. - w końcu AQQ chyba ma 'targeta' również na inne kraje, niż Polska - świadczy o tym chociażby Angielska wersja językowa programu. Problem w tym, że obywatele innych krajów, a nawet obywatele Polski [którzy przestawią któreś ustawienie aby mogli np. grać w jakąś grę] - nie będą mogli korzystać z tego komunikatora!
Proszę także nie uwzględniać tutaj problemów z siecią Gadu-Gadu - od tego jest w sumie osobny wątek/zgłoszenie, no i sieć GG [w AQQ!] potrzebuje ustawienia języka dla programów nie-w-unicode - sieć Jabber tego nie potrzebuje (świadczy o tym fakt, że Miranda swobodnie może działać).

#9 Użytkownik nie jest zalogowany  
VPN 

• Bugman™
  • Grupa Pomocnik
  • Postów 4234
  • Rejestracja 30.08.2008

Napisano 10.05.2010 20:55

Aktualizacja wersji do: 2.2.0.61
Zgłoszenie naprawione w wersji: Brak
Dołączona grafika

#10 Użytkownik nie jest zalogowany  
karololszak 

• Uczę się PHP + JS

Napisano 10.05.2010 21:12

Przepraszam, po dokładnym przetestowaniu, 'lekka' zmiana.. Instalator pyta się o język, ale:
Language for non-Unicode programs / Język dla programów nie-w-Unicode musi być ustawiony na Polish (Poland) - czyli na Polski (Polska)

Gdy był ustawiony na English (United Kingdom) - Angielski (Wielka Brytania), pytania nie było.. Niestety, obawiam się, że będę musiał mieć to tak ustawione..

Widzę, że chyba przy okazji zostało poprawione to, że gdy inne ustawienia [oprócz strefy czasowej i języka dla programów nie-w-Unicode] nie są Polska/Polski, to nie działał Jabber (i GG..) - teraz, nawet na większości opcji na English / EN / Great Britain / GB / United Kingdom / UK (bo tak muszę mieć) Jabber i GG się łączą :)

Nawiążę jeszcze do argumentu, który pojawiał się w innych wątkach - że ta opcja (nie chce mi się jej kolejny raz pisać :P) musi być włączona aby sieć Gadu-Gadu działała w AQQ - otóż, dla klienta Gadu-Gadu czy Mirandy ta opcja nie ma znaczenia.. Dodatkowo, o ile mnie pamięć nie myli - komponent od regex został zaktualizowany, tak że może obsługiwać Unicode; a także protokół Gadu-Gadu został zaktualizowany do pełnej obsługi Unicode (+ doszło z tym szyfrowanie po SSL).. Dochodzi w takim razie do tego wątku prośba-propozycja:

Gdyby jeszcze opcja Language for non-Unicode programs / Język dla programów nie-w-Unicode mogła by być ustawiona na English (United Kingdom) - Angielski (Wielka Brytania) i sieć Gadu-Gadu by działała, IMO dopiero wtedy można zostać zgłoszenie za zrealizowane.. W każdym bądź razie, główny wątek - pytanie się o język - (i w sumie - nie tylko to! :)) - zostało poprawione - jednak musi być spełniony warunek z drugiej linijki tego posta..

#11 Użytkownik nie jest zalogowany  
Oconnel 

• Candarian Demon
  • Grupa Właściciel
  • Postów 1223
  • Zgłoszeń 3 (Postów 4979)
  • Rejestracja 30.08.2008
  • Jabberoconnel@aqq.eu oconnel@aqq.eu
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 11.05.2010 14:20

Aktualizacja statusu do: Odrzucono

Ciężko mi poprawiać coś czego raczej poprawić nie mogę. Dodałem wspomnianą stałą do instalatora ale poza tym chyba nic więcej nie da się z tym zrobić. Chyba że ktoś ma jakiś pomysł.
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Strona 1 z 1